Presidentti Niinistö: "Venäjä rakentaa vauhdilla meistä viholliskuvaa – ilkeyteen on syytä varautua"

Niinistö: "Venäjä rakentaa vauhdilla meistä viholliskuvaa" 0:40
Presidentti Sauli Niinistö: "Venäjä rakentaa vauhdilla meistä viholliskuvaa".

Presidentti Sauli Niinistö piti Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsitelleen puheen Suomen suurlähettiläiden vuotuisessa tapaamisessa Helsingissä. Niinistön mukaan "Venäjä rakentaa vauhdilla meistä viholliskuvaa".

Presidentti Niinistön mukaan vuosi ei ollut helppo.

– Tarpeet ovat ensi sijassa Venäjän sisäiset, mutta vaikutukset myös ulkoiset. Siinä syyt ja seuraukset käännetään päälaelleen, Niinistö katsoo.

– Hyökkääjästä tehdään uhri. Suomesta ja lännestä uhka ja vaara. Sellainen on informaatiosodankäynnin kieroutunut luonne.

Niinistön mukaan "monenmoiseen muuhun ilkeyteen on syytä varautua". 

– Lukuisat kyber- ja hybriditoimet ovat arkipäivää. Puolan ja Latvian rajoilla näkyy jälleen kasvava laittoman siirtolaisuuden paine. Uutiset Ruotsista hälyttävät havahtumaan myös terrorismin uhkaan.

Niinistön mukaan Suomikaan ei ole tällaisille toimille immuuneja.

– Tämä aika vaatii oman toimintamme ja valmiutemme terävöittämistä.

Presidentti Niinistö linjaa näkemyksiään ulko- ja turvallisuuspolitiikasta viimeistä kertaa 18:41
Katso presidentti Niinistön puhe kokonaisuudessaan tästä.

"Venäjä ottanut elintarvikemarkkinat panttivangiksi"

Ukrainassa aseet edelleen puhuvat, Niinistö muotoilee.

– Mustanmeren viljasopimuksesta irtisanoutumalla Venäjä on ottanut yhä selvemmin panttivangikseen globaalit elintarvikemarkkinat ja ne lukemattomat ihmiset, joita viljan hinnan nousu ankarimmin koskettaa.

Niinistön mukaan uutta on kuitenkin se, että nyt puhutaan myös rauhasta.

– Ukrainan ansaitsema oikeudenmukainen ja kestävä rauha lienee yhä kaukana, mutta kaksi sen ääriviivoista alkaa jo hahmottua.

– Oikeudenmukainen ja kestävä rauha Ukrainassa on itseisarvo. 

Niinistön mukaan niin kauan kuin "sota raivoaa Euroopassa, on uuden turvallisuusjärjestelyn hahmottelu pimeässä hapuilua". 

– Silti hapuiltava on, Niinistö jatkaa.

Presidentti Niinistön infotilaisuus Suomen suurlähettiläiden vuotuisessa tapaamisessa 20:33
Näin presidentti Niinistö vastasi median kysymyksiin.

"Tuntuu kuin historiaa pikakelattaisiin"

Nyt eletään Niinistön mukaan kasautuvan ja nopeutuvan muutoksen aikaa. Vuosien ja vuosikymmenten liikevoimat ja kasvaneet paineet purkautuvat maailmassa nyt vauhdilla, Niinistö sanoi puheessaan.

– Tuntuu kuin historiaa pikakelattaisiin. Niin paljon on tapahtunut sitten edellisen suurlähettiläskokouksen. Maailmalla ja täällä Suomessa.

– Käynnissä on kamppailu kansakuntien sieluista. Usein kuulee sanottavan, että lännellä pitäisi olla parempi narratiivi. On selvää, ettei hyvästä ja selkeästä tarinasta ole haittaa. 

Maailma ei kuitenkaan rakennu argumenttien varaan, Niinistö arvioi.

– Niiden tueksi tarvitaan selkeitä tekoja, jotka kertovat kenen sanaan sopii luottaa. Meidän panoksemme ei voi olla vain puutteiden osoittelu muiden ajattelussa. 

– Meidän tulee näyttää sanoin ja teoin, miksi toisten kannattaisi nähdä jotkin asiat toisin. Eikä toisen mielipiteen muuttamisen pidä aina olla tavoitteena. 

Euroopan "pakko herätä" kantamaan vastuu itsestään

Niinistön mukaan Suomen liittyminen Natoon on suuri muutos turvallisuuspolitiikassamme. 

– Suomen sotilaallinen asemoituminen Naton rakenteisiin on muodollisesti saatettu päätökseen, mutta varsinainen työ on vasta alussa.

Yhdysvallat kantaa edelleen "kovin suurta vastuuta" Euroopan turvallisuudesta, Niinistö sanoo.

– Ei ole itsestään selvää, että näin on aina asian laita. Kestoteemani on ollut, että Euroopan tulee ottaa oma vastuunsa huomattavasti vakavammin. 

– Viimeistään nyt tuohon vastuunkantoon on pakko herätä. 

Ilmastonmuutosta ei "hillitä puheita pitämällä"

Niinistön mukaan kesä on osoittanut, "kuinka hätä alkaa olla nyt kädessä" ilmastonmuutoksen suhteen.

– Olemme mahdollisesti peruuttamattomien keikahduspisteiden äärellä. Sellaisessa tilanteessa on syytä havahtua siihen, ettei tällä planeetalla ole kolkkaa, joka voisi välttyä vakavilta vaikeuksilta. 

– Ja vaikka ilmastonmuutos kohtelisikin jotakin seutua hieman suopeammin, koskettavat ankarimmin koeteltujen alueiden ongelmat koko muuta maailmaa.

Niinistö painottaa, ettei ilmastonmuutosta voi "hillitä puheita pitämällä".

– Eikä toimimalla vain täällä Suomessa. Tarvitaan pitkälle meneviä maailmanlaajuisia tekoja. Olemme jo pitkään sanoneet ja kuulleet, että niiden aika on nyt. Mutta niiden aika todellakin on nyt.

Niinistö korosti sanojen roolia

Presidentti Niinistö muistutti, että sanoilla voidaan "rikkoa tai turmella" maailmaa, mutta myös eheyttää tulehtuneen tilanteen.

– Historia osoittaa, kuinka pahat puheet kylvävät vain eripuraa ja jopa vihaa. Viha puolestaan johtaa helposti tekoihin, jopa väkivaltaan.

– Riidan siementä kylvetään ja ravitaan myös maamme rajojen ulkopuolelta. Suomen ensimmäinen ja tärkein puolustuslinja sijaitsee edelleen suomalaisten korvien välissä. Sen kestävyydestä tulee meidän kaikkien yhdessä huolehtia.

Puolustusministeri Häkkäsen puhe kello 13

Kello 13 on vuorossa puolustusministeri Antti Häkkäsen puheenvuoro. MTV Uutiset Live näyttää myös Häkkäsen puheen suorana lähetyksenä.

Kokouksen ensimmäisenä päivänä eilen Suomen ulkomaanedustustojen päälliköille puhuivat muun muassa ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ja pääministeri Petteri Orpo (kok.). Yhä jatkuva Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa oli vahvasti esillä molemmissa puheenvuoroissa.

Pääministeri Petteri Orpon puheenvuoro 22:51
Pääministeri Orpon (kok.) puheenvuoro suurlähettiläskokouksessa.

Lue myös:

    Uusimmat