Mainos

Suomi varautuu uusiin uhkiin yhteistyötä lisäämällä

Sotilaalliset konfliktit eivät ole ainoita uhkia joihin Suomi joutuu varautumaan. Esimerkkejä muista uhista ovat vaikkapa viime vuonna huolta aiheuttaneet Islannin tuhkapilvi ja sikainfluessa.

Suomen varautumista ja kokonaisturvallisuutta on selvitelty komiteassa, joka luovutti mietintönsä pääministerille tänään.

- Olivatpa uhkat minkälaisia tahansa, niin yhteiskunnan kilpailukyky pyritään turvaamaan, samoin ihmisten pärjääminen eri olosuhteissa. Uhkat ovat hyvin erilaisia, niitä ei voida ennalta määritellä, sanoo Varautuminen ja kokonaisturvallisuus-komitean puheenjohtaja Pekka Hallberg.

Sisäministeri vahvemmin mukaan

Nykyisiin ja tuleviin uhkiin pyritään varautumaan entistäkin laajemmalla yhteistyöllä. Tiimityötä tarvitaan esimerkiksi huoltovarmuuden ylläpidossa.

Elinkeinoelämän ja keskeisten kansalaisjärjestöjen edustajat pitäisikin komitean mielestä ottaa jäseniksi turvallisuusasioiden valmisteluun. Uusi laajennettu turvallisuuskomitea voisi tukea myös hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan eli UTVA:n toimintaa.

Ja jatkossa myös sisäministerin pitäisi komitean mielestä olla UTVA:n pysyvä jäsen.

- Monet nykyajan kriiseistä koskevat myös sisäistä turvallisuutta. On hyvin vaikea erottaa ulkoinen ja sisäinen uhkatilanne, ja sisäministeriö on hyvin monen hallinnonalan päällä. Siellähän toimii poliisi ja pelastustoimi sen alla, että minusta se on ihan luontevaa, Hallberg sanoo.

Komitea pitää tärkeänä, että erilaisiin häiriötilanteisiin varaudutaan myös alue- ja kuntatasolla.

Katso Vesa Kallionpään juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.