Mainos

Suomi seuraa tehostetusti Yhdysvaltain terrorismin vastaisia toimia

Yhdysvaltain valmistautumista terrorismin vastaisiin toimiin seurataan tehostetusti myös Suomessa. Hallituslähteiden mukaan Suomen omat toimenpiteet ratkaistaan tapaus kerrallaan, jos pyyntöjä Suomen osallistumisesta tulee. Todennäköisimpänä mahdollisuutena pidetään osallistumista esimerkiksi pakolaisten auttamiseen.

Yhdysvaltojen julistama sota terroristeja vastaan on saanut jo lähes kaikkien maailman valtioiden tuen. EU:n huippukokouksen julistama tuki Yhdysvalloille ei sido Suomea sotilaallisesti, mutta poliittisesti kylläkin.

Varsinaisiin sotatoimiin esimerkiksi Afganistanissa Suomi tuskin osallistuu millään tavalla. Ulkoministeri Erkki Tuomioja on vakuuttanut viimeksi tänään, että Suomen sotilaallinen osallistuminen ei ole sen paremmin tarpeellista kuin mahdollistakaan.

Hallituslähteiden mukaan on kuitenkin teoriassa mahdollista, että Nato pyytää Suomelta lupaa esimerkiksi sotilaallisiin ylilentoihin tai lentokenttien käyttöön.

Natolla on esimerkiksi Norjassa suuria valmiusvarastoja, joiden kuljettamiseen sota-alueelle saatettaisiin tarvita myös Suomen ilmatilaa. Asiasta pitäisi Suomessa päättää vähintään hallitustasolla, vaikka todennäköisesti päätökselle hankittaisiin myös eduskunnan tuki. Kaikki on kuitenkin vielä pelkkää spekulaatiota, kunnes Yhdysvallat saa suunnitelmansa valmiiksi.

Suomen kannalta todennäköisimpänä mahdollisuutena pidetään sitä, että apua pyydetään esimerkiksi Afganistanin pakolaisongelman hoitoon. Pyytäjänä olisi silloin YK:n pakolaisjärjestö.

Toistaiseksi Suomen hallitus ei kuitenkaan voi muuta kuin seurata tilanteen kehitystä. Seuraavan kerran hallitus neuvottelee asiasta ylihuomenna.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.