Mainos

Suomi raportoi vaalirahoista Grecolle

Suomi on raportoinut Euroopan korruption vastaiselle toimielimelle Grecolle vaalirahoituksen uudistuksista. Greco arvosteli joulukuussa 2007 Suomen vaalirahoitusta ja lahjontaa koskevia säännöksiä. Erityisesti Suomi sai moitteita puoluerahoituksen valvonnasta.

- Meillä on paljon parannettavaa puoluerahoituksen avoimuudessa, myöntää oikeusministeri Tuija Brax (Vihr.).

Vaalirahoituslakiin on suunnitteilla muutos, jonka mukaan jatkossa myös puolueilta vaaditaan yksityiskohtainen vaalikampanjan kulujen ja rahoituksen erittely. Vaaliehdokkaiden osalta tehdyt muutokset ovat jo voimassa.

- Viimeviikkoisten keskustelujen jälkeen ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin, että puolueet yhdessä sopivat tiukasta uudesta lainsäädännöstä, jossa puolueiden, kattokampanjoiden ja puolueita lähellä olevien yhteisöjen rahoitus avataan, Brax sanoo.

- Tämä nykyinen käytäntö ei kestä päivänvaloa ja rapauttaa koko poliittista järjestelmää.

Greco suositteli Suomelle myös lahjontaa koskevan lainsäädännön tehostamista ja rangaistusten koventamista. Esimerkiksi kansanedustajia koskevat tällä hetkellä eri säädökset kuin muita kansalaisia.

- Kansanedustajien lahjontapykälää muutetaan niin, että se vastaa selkeämmin virkamiesten lahjontaa, eikä ole tällainen erityistapaus, Brax kertoo.

Raportin mukaan vaalirahoituksen valvontavastuu on osoitettu Valtiontalouden tarkastusvirastolle, jonka riippumaton asema on turvattu perustuslaissa.

Greco piti ongelmallisena sitä, että Suomessa valtakunnallisella tasolla rahoitusta valvoo oikeusministeriö ja paikallisella tasolla kuntien keskusvaalilautakunnat. Ministeriö on osa poliittista päätöksentekojärjestelmää ja keskusvaalilautakunnat koostuvat puolueiden jäsenistä.

Muutokset sisältyvät uusittuun vaalirahoituslakiin, joka tuli voimaan viime kuussa.

Katso Oikeusministeri Tuija Braxin haastattelu (Kymmenen uutiset 24.6.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.