Suomi lahjoittaa Latviaan kuusi hengityskonetta – "Oma tilanne ei vaarannu"

Suomi on päättänyt tarjota Latvialle kuusi hengityskonetta sekä mahdollisesti joitain hoitohenkilökunnan suojavarusteita koronapotilaiden hoitoa varten. Latvia päättää vielä tarjouksen hyväksymisestä EU:n pelastuspalvelumekanismin mukaisesti.

Latvia on pyytänyt EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta apua maan pahenevan koronatilanteen vuoksi. Latviassa on raportoitu torstaina ennätysmäärä koronakuolemia vuorokauden aikana. Koronavirukseen liittyviä kuolemia raportoitu 64 ja uusia tartuntoja 2  919.

Vuorokauden aikana raportoiduista uusista tartunnoista 70 prosenttia on todettu täysin rokottamattomilla tai ihmisillä, jotka ovat saaneet vain yhden rokoteannoksen.

Koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku on Latviassa kahden viime viikon ajalta noin 1  764 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Latvia on pyytänyt erityisesti lääkintälaitteita, joita on tarkoitus käyttää tehohoitopotilaiden hoidossa.

Suomi sai pelastusmekanismin kautta tulleen avunpyynnön reilu vuorokausi sitten.

– Avunpyyntö tuli EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön ja huoltovarmuuskeskuksen kanssa pystymme tarjoamaan Latviaan kuusi hengityskonetta ja mahdollisesti suojavarusteita päälle, kertoo sisäministeriön pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka.

Päätöksen avun lähettämisestä tekee sisäministeriön pelastusylijohtaja. 

Kohvakka arvioi, että hengityskoneet voidaan lähettää Latviaan muutaman vuorokauden kuluessa.

– Mekanismi on sen kaltainen, että me tarjoamme ja vastaanottajamaa hyväksyy tarjouksen. De facto se tarkoittaa, että aika suurella todennäköisyydellä se myös hyväksytään.

Viisi lahjoitettavista hengityskoneista on sosiaali- ja terveysministeriön omistamia ja yksi huoltovarmuuskeskuksen lahjoittama. 

– Nämä ovat sellaisia, jotka ovat olleet niin sanotusti varmuusvarastoissa. Arvio on, että Suomessa tilanne ei tule sellaiseksi muuttumaan, että niitä tarvittaisiin. Hengityskoneista ei Suomessa koko epidemian aikana ole ollut pulaa. Pullonkaula tehohoitokapasiteetissa on riittävä, osaava henkilöstö, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Lasse Ilkka.

Ei heikennä Suomen kykyä selvitä epidemiasta

Kohvakan mukaan hengityslaitteiden lähettämisestä aiheutuu Suomelle noin 200 000 euron kustannukset.

Yhden hengityskoneen hinta on Kohvakan mukaan noin 20 tuhatta euroa.

Kohvakan mukaan hengityslaitteiden lahjoittaminen Latviaan ei heikennä Suomen kykyä selviytyä koronaepidemiasta.

– Tottakai on arvioitu, että mikä on kansallinen tilanne. Ensisijaisesti arvioidaan, että Suomen oma tilanne ei vaarannu. Kysymys on siitä, että Suomi on kokoaan suurempi kansainvälisessä yhteisössä.

– Tässä on kysymys siitä, että eurooppalaisten sitoumusten mukaisesti Suomi vastaa pelastuspalvelumekanismin tulleeseen avunpyyntöön. Totta kai arvioimme sitä avunantomahdollisuuksien näkökulmasta. Mutta silloin, kun apua pyydetään niin lähtökohta jäsenvaltiona on, että katsomme kaikki mahdollisuudet tarjota apua.

Latviaan lähetetyt hengityskoneet jäävät todennäköisesti Latviaan.

– Todennäköisesti jäävät. Tämä on peruskaava. Vastaavasti kun happipulloja lähetettiin Intiaan, niin ne jäävät sinne.


Lue myös:

    Uusimmat