Sanna Marinin hallitus: Suomi on varautunut koronavirukseen paremmin kuin moni EU-maa – tätä se käytännössä tarkoittaa

9:34
Tarttuuko koronavirus lemmikkeihin? Ovatko asmaatikot vaarassa? MTV Uutiset Livessä vastattiin askarruttaviin kysymyksiin.

Suomi on varautunut siihen, että koronavirustilanne muuttuu. Tällä hetkellä epidemiaa ei ole, painottivat ministerit hallituksen tiedotustilaisuudessa.

– Kokonaisuudessaan Suomi on varautunut koronaviruksen leviämiseen hyvin ja varautuminen on myös aloitettu hyvissä ajoin, pääministeri Sanna Marin sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan tällä hetkellä keskeistä on epidemian torjunta ja rajoittaminen.

Suomen valmiustaso on Pekosen mukaan kansainvälisesti verrattuna hyvä, parempi kuin monessa EU-maassa.

– Olemme varautuneet myös siihen mahdollisuuteen, että iso osa suomalaisista sairastuu, Pekonen kommentoi.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan tarkat varautumissuunnitelma-asiakirja on salainen. Lähtökohtaisesti varautuminen on hänen mukaansa olemassa 400 000 henkilön suojaamiseen.

Koronaviruksen osalta on varauduttu 8,9 miljoonan euron ylimääräisiin menoihin. Hallitus varautuu kattamaan mahdollisia koronaviruksen lisäkustannuksia myös erillisellä lisätalousarviomenettelyllä.

"Varautumisemme on hyvä"

Suomeen on hankittu "jonkin verran" uusia suojatarvikkeita mahdollisen epidemian varalta.

Materiaalia on varastoissa myös aiempien tautitapausten ja -epäilyjen jäljiltä.

– Kun puhumme materiaalisesta varautumisesta, tarkoitetaan ensisijaisesti ammattihenkilöiden käyttöön työssä tarkoitettuja suojaimia, kuten esimerkiksi kasvosuojaimia, hengityssuojaimia, leikkausmaskeja, suojatakkeja ja niin edelleen. Näitä on tällä hetkellä hyvin, sekä alueilla että valmiusvarastoissa, Pekonen kertoi.

Tämän lisäksi Suomella on sikainfluenssan jäljiltä valmiusvarastoissa hyvin säilytettyjä ja tässä kuussa toimiviksi testattuja suojaimia, joiden pakkausmerkinnät ovat vanhentuneita.

– Nämä voidaan tarvittaessa edelleen ottaa käyttöön, jos tilanne niin vaatii, Pekonen sanoi.

Antibiootteja on varastoissa

Varautumista on harjoitettu myös lääkkeiden osalta. Varastoissa on esimerkiksi mahdollisten jälkitautien osalta tarvittavia antibiootteja.

– Meillä velvoitevarastoissa on näitä lääkkeitä varastoituna, jolloin olisin rauhallisin mielin tältä osin, Pekonen totesi.

Lisäksi hallitus on perustanut koronavirustilannetta varten erillisen COVID19-työskentelyryhmän, johon kuuluu eri ministeriöiden kanslia- ja valmiuspäälliköitä.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelma pureutuu tänään kattavasti koronavirustilanteeseen maailmalla ja Suomessa. Ohjelma on katsottavissa myös suorana MTV Uutiset Livessä ja MTV-palvelussa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.