Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja: "Suomea ei voi vielä kutsua epidemia-alueeksi"

Kotimaassa on nyt 24 todettua koronavirustartuntaa – onko Suomi jo epidemia-alue? 2:40
Suomen ennuste näyttää MTV:n Kymmenen uutisissa vierailleen sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtajan Päivi Sillanaukeen mukaan siltä, että tartuntatapausten määrä on kiihtymässä.

Suomessa on tällä hetkellä todettu jo yli kaksikymmentä koronavirustartuntaa. Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukeen mukaan Suomea ei vielä voi kutsua epidemia-alueeksi, vaikka tapauksien määrä olettavasti jatkaa kasvuaan kiihtyvään tahtiin.

Suomen ennuste näyttää Sillanaukeen mukaan siltä, että tartuntatapausten määrä on kiihtymässä. Tilanne on silti pysynyt vielä viranomaisten hallinnassa.

– Olemme pystyneet pitämään tilanteen sellaisena, että meillä on ollut yksittäistapauksia ja olemme myös pystyneet jäljittämään kaikki altistuneet, Sillanaukee kommentoi MTV:n Kymmenen uutisissa.

Viikonlopun aikana Suomessa on ilmoitettu karanteenitilanteista. Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtajan mukaan, karanteenit ovat toimineet toivotulla tavalla. 

– Karanteenit ovat rajanneet taudin leviämistä kohtalaisen hyvin.  Toisaalta pitää muistaa myös miten niitä karanteeneja järjestetään, sillä virus leviää myös niiden sisällä, Sillanaukee huomauttaa.

Ylijohtaja painottaa, että vastuu taudin leviämisestä on yhteinen.

– Nyt on erittäin tärkeää jokaisen muistaa, ettei kukaan mene sairaana töihin, koska tässä on samanaikaisesti meneillään myös muita virusinfektioita.

Italian koronavirustartuntojen määrä jo yli 7 000

Viimeisimmät tiedot Italiasta ovat herättäneet huomiota. Maan viranomaisten mukaan jo yli 7 000 italialaista on sairastunut uuteen koronavirukseen. Lisäksi koronakuolleiden määrä olisi jo 366. 

– Vielä on osittain epäselvää, miksi tapausten määrä on kasvanut niin nopeasti Italiassa. Varmasti asia pystytään tutkimaan jälkipuinneissa, että mitä siellä tapahtui sellaista, että se lähti näin nopeasti käyntiin. Toki on muitakin maita, kuten Etelä-Korea ja Kiina, joista on tietenkin enemmän tietoa olemassa.

Suomen ja Italian tilanteiden tai toimintatapojen vertaileminen ei ole Sillanaukeen mukaan vielä tässä vaiheessa tarkoituksenmukaista.

– Meillä on vielä toisenlainen tilanne. Italiassa enää pystytä sillä tavalla seuraamaan tartunnan saaneita ja heistä altistuneita. Meilläkin varmasti on liikkeellä sellaisia tartunnan saaneita, joita ei vielä ole todettu.

Sillanaukee arvioi, että virus jatkaa vielä leviämistään ja jossain vaiheessa tulee punnittavaksi, minkälaisiin toimiin panostetaan.

– Lähiaikoina punnitaan varmasti sitä, että missä vaiheessa siirrytään tästä rajusta rajaamisvaiheesta siihen, että keskitymme vain hoitamaan rajuimmin oireilevia.
 

Lue myös:

    Uusimmat