Suomi kokoaa EU-maiden yhteistä vetoomusta Valko-Venäjän MM-kisojen vuoksi – ministeri Annika Saarikolta kehuja Kalervo Kummolan toiminnalle

4:21
Kalervo Kummola puhui keväällä Viiden jälkeen -ohjelmassa MM-kisojen peruuntumisesta.

Suomi kerää EU-maiden tukea vetoomukseen ihmisoikeuksien puolesta ensi kevään Valko-Venäjän jääkiekon MM-kisojen takia. 

– Vetoomuksessa korostetaan, miten EU-maiden pitäisi kunnioittaa ihmisoikeussopimuksia ja syrjimättömyyttä ja miten näitä arvoja tulisi edistää yhteiskunnan kaikilla sektoreilla, urheilusta vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo STT:lle.

Suomen aloitteesta syntynyt vetoomus liittyy yleisesti arvokisojen järjestämisen perusteisiin, mutta se annetaan juuri ensi kevään jääkiekkokisojen vuoksi. Vetoomus käsitellään 1. joulukuuta urheiluministerien kokouksessa, jonka puheenjohtajana toimii Saksa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko kertoo, että hän tukenut Suomen jääkiekkoliiton kriittistä suhtautumista siihen, että kisat pidettäisiin Valko-Venäjällä.

– Olen hyvin tyytyväinen siitä linjasta, mitä [IIHF:n varapuheenjohtaja] Kalervo Kummola myös kansainvälisen jääkiekkoliiton johdossa on edustanut, mutta asia on kesken ja mailla on erilaisia suhtautumisia tilanteeseen, Saarikko sanoo.

– Suomen jääkiekkoliiton suhtautuminen on ollut kriittinen, mutta viime kädessä päätöksen tekee lajiliitto.

Saarikon mukaan Suomen kanta ei yksinään riitä. EU-maiden vetoomuksen tarkoituksena on kerätä kannalle tukea IIHF:ää kohtaan.

Ministeri ei ainakaan vielä ota kantaa siihen, pitäisikö Suomen jättää pelaamatta Valko-Venäjällä, jos kisoja ei siirretä.

– Edetään vaihe kerrallaan. Nyt on olennaista, että saataisiin kansainvälinen rintama Suomen kanssa samoille linjoille.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja