Mainos

Suomi ja Liettua sopivat dna-tietojen vaihdosta

Suomen poliisi alkaa vaihtaa dna-tietoja liettualaisten kanssa. Käytännössä uusi sopimus tarkoittaa sitä, että Suomessa rikospaikoilta otettuja näytteitä voidaan vaihtaa ja verrata liettualaisten dna-rekisteriin ja päinvastoin.

Vastaava käytäntö on jo Suomella ja Virolla, ja se on auttanut vuosittain 20-30 rikosjutun selvittämisessä. Seuraava laaja vertailu maiden välillä tehdään lähipäivinä. Dna-tietoja voidaan vertailla ja vaihtaa myös Hollannin kanssa.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero odottaa tuloksia Liettua-yhteistyöltä. Kasvavia ongelmia maiden välillä ovat järjestäytynyt omaisuusrikollisuus, huumerikollisuus sekä valuuttaväärennykset.

Paateron mukaan ensimmäinen iso vertailu voidaan tehdä varsin pian nyt kun sopimus on allekirjoitettu.

- Uskomme, että Liettuan kanssa tapahtuu menestyksiä. Liettualaisia konnia on taas Suomessa ihan riittävästi, Paatero sanoi.

Vertailut tehdään pelkillä dna-tiedoilla eli numerosarjoilla, eikä henkilötietoja vaihdeta. Jos tulee osumia, täytyy niitä pyytää oikeusaputeitse.

Suomella on 86 000 ihmisen dna-tiedot. Rekisteriin voi päätyä, jos on epäiltynä rikoksesta, jonka maksimirangaistus on ainakin puoli vuotta vankeutta.

Ruotsi ei anna omia näytteitään

Lähitulevaisuudessa Suomi tavoittelee dna-tietojen vaihtoa ainakin Saksan, Espanjan, Slovenian, Luxemburgin ja Latvian kanssa. Jokaisesta sopimuksesta on kuitenkin neuvoteltava erikseen, eikä yhteistä isoa tietokantaa ole näköpiirissä.

Tietojen vaihtoa jarruttaa usein lainsäädäntö. Esimerkiksi Suomesta otettuja rikospaikkanäytteitä voidaan verrata Ruotsin dna-rekisteriin. Paateron mukaan yhteistyö ei ainakaan tällä hetkellä ole mahdollista toisinpäin.

- On vähän epäselvää, salliiko Ruotsin laki, että heidän näytteitään lähetetään Suomeen.

Poliisiylijohtajaa kiinnostaisi dna-tietojen vaihto myös Venäjän kanssa. Hän ei kuitenkaan usko sellaisen toteutumiseen lähivuosina.

- Varmasti pidämme yllä keskustelua Venäjän suuntaan. Luulen, että siinä on joitakin lähinnä lainsäädännöllisiä ja teknisiä ongelmia, hän sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.