Suomi aloittaa työnvälitysyhteistyön EU-maiden kanssa

Suomi aloittaa työnvälitysyhteistyön uusien EU-maiden kanssa. Työvoimaa tarvitaan etenkin Etelä-Suomessa.

Suomi aikoo houkutella työvoimaa työnvälitysyhteistyöllä uusien EU-maiden kanssa. Suunnitelma on osa hallituksen valmistelemaa maahanmuuttopoliittista ohjelmaa, jonka on tarkoitus edetä valtioneuvoston hyväksyttäväksi lähiviikkoina. Ohjelmassa esimerkiksi kohdemaista on nostettu Puola.

Tarkoituksena olisi edistää työvoiman liikkuvuutta Suomeen muun muassa opastamalla ihmisiä nykyistä paremmin Suomen työ- ja elinoloihin jo ennen tänne saapumista. Käytännössä tämä tarkoittaisi muun muassa Suomen virallisten kielten ja työelämän pelisääntöjen opiskelua.

Jotta tämä olisi mahdollista, Suomen pitäisi tehdä kohdemaan kanssa kahdenvälinen molempia hyödyttävä sopimus työnvälitysyhteistyöstä. Yhteistyön konkreettista valmistelua ei ole vielä aloitettu.

Ylitarkastaja Olli Sorainen työministeriön maahanmuuttopolitiikan osastolta arvelee työvoimaa tarvittavan tulevaisuudessakin etenkin eteläisessä Suomessa. Näillä näkymin huutavin tarve ulkomaiselle työvoimalle olisi muutamilla palvelualoilla, rakennusalalla, liikenteessä ja korkeaa koulutusta vaativissa tehtävissä.

- Ja mitä pidemmälle kello käy, sitä enemmän Suomessa tarvitaan myös terveydenhuoltoalan työntekijöitä pitämään meistä huolta.

Työntekijöitä työmarkkinoiden tarpeen mukaan

Sorainen ei vielä tässä vaiheessa halua arvailla, kuinka suurta työntekijäjoukkoa Suomeen olisi tarkoitus houkutella. Määristä päätetään senhetkisen työmarkkinatilanteen mukaan.

- Katsotaan sitten esimerkiksi se, onko Suomessa vielä työpaikkoja vai ovatko ne kaikki jo menneet Kiinaan.

Jo käytännön kysymykset sanelevat sen, että työvoimaa on tarkoitus houkutella Suomeen juuri uusista EU-maista.

- Uudet EU-maat ovat niitä maita, joista on realistisesti ajateltavissa, että työvoima voisi lähteä töihin Suomeen, eikä esimerkiksi Saksaan, Englantiin tai Irlantiin. Näihin maihin houkuttaa työvoimaa se, että niissä on jo valmiiksi työnhakijan oman maan kansalaisia, kieli on ymmärrettävämpää ja kaiken lisäksi palkatkin usein parempia kuin Suomessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat