Suomenlahden silakat kärsivät nälkiintymisestä

Meren tilan huononeminen heikentää silakkakantoja. Erityinen ongelma on hapettomien pohja-alueiden lisääntyminen.

Suomenlahden rehevöityminen ja hapettomien pohjien lisääntyminen vaikuttavat myös kalakantoihin. Silakat kasvavat aiempaa hitaammin ja kärsivät ravinnon puutteesta. Eniten olosuhteiden heikkenemisestä kärsivät kalanpoikaset.

Kalastaja tietää tarkkaan, miten meren rehevöityminen on hänen työtään vaikeuttanut. Levän sotkemia verkkoja joutuu pesemään jatkuvasti eivätkä saaliitkaan ole entisenlaisia.

- Saaliit on vähentyny kyllä, kun ne karkaa, kun levätilanne menee vaikeaksi kesäksi. Ei tuu mitään viikkoihin, jopa kuukauteen, kalastaja Mikael Lindfors Emäsalosta kertoo.

Myös tutkijoita kiinnostavat rehevöitymisen vaikutukset kalakantoihin. Tällä viikolla asiaa on selvitelty kahden tutkimusaluksen, Arandan ja Muikun voimin.

Koetroolaukset kertovat, että silakat ovat pieniä ja ne kärsivät ravinnon puutteesta. Yksi syy tähän on hapettomien pohja-alueiden lisääntyminen.

- Kalojen kasvu on heikentynyt siitä, mitä se on ollut ja ravintokohteet pienentynyneet, kun isot äyriäiset ovat vähentyneet ja muut pohjan tuntumassa elävät ravintokohteet, erikoistutkija Heikki Peltonen Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Kilohaili näyttäisi sietävän huonoja ravinto-olosuhteita hieman silakkaa paremmin.

Tutkijat selvittävät myös, miten myrkylliset sinilevät vaikuttavat kaloihin. Erityisen herkkiä levien vaikutuksille ovat kalanpoikaset.

- Kokeellisissa töissä ollaan jo sen verran havaittu, että silloin kun kalanpoikanen saalistaa sinileväkukinnassa niin se saa vähemmän ravintoa ja kasvaa hitaammin, professori Markku Viitasalo Merentutkimuslaitokselta kertoo.

Sinilevämyrkyt kertyvät kaloihin, mutta toistaiseksi haitallisia myrkkypitoisuuksia on löydetty vain kampelan maksasta. Liian suuret dioksiinipitoisuudet puolestaan ovat vanhojen, suurien silakoiden ongelma. Tämän tutkimuksen odotetaan tuovan tarkempaa tietoa myös näiden myrkkyjen vaikutuksista kaloihin.

Kalastaja seuraa meren tilan jatkuvaa heikkenemistä huolestuneena. - Tietysti huolestuttaa. Jos menee huonommaksi ja huonommaksi, ei mitään saa sit, joutuu kortistoon, Lindfors kertoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 14.08.2003).

Lue myös:

    Uusimmat