Mainos

Suomenlahdella punaista jäätä

Poikkeuksellinen luonnonilmiö on hämmentänyt väkeä Suomenlahden rannikolla Haminasta itään. Jo runsaan viikon ajan mantereella ja saaristossa on tehty useita havaintoja jään ja lumen värjäytymisestä lilan tai punertavan sävyiseksi.

Kaakkois-Suomen ympärikeskukseen havainnoistaan soittaneet ihmiset ovat epäilleet, että kyseessä olisi kemikaali- tai öljypäästöstä. Siitä ei kuitenkaan ole kyse, vaan poikkeuksellisesta Botryococcus-viherlevän massaesiintymästä, ympäristökeskuksesta kerrotaan.

Levä on kylmien vesien laji ja sisävesissä varsin tavallinen. Poikkeuksellista on kuitenkin sen runsastuminen talvella. Vanhemman tutkijan Jouni Törrösen mukaan levän on tosin aiemmin havaittu muodostaneen punertavia kukintoja keväisissä avannoissa järvillä. -Punertava väri tulee levän sisältämästä öljymäisestä aineesta. Laji ei ole myrkyllinen, Törrönen tähdentää.

Vesi ja lumi ovat värväytyneet meressä punertavaksi etenkin saarten rantavesissä, jossa vesi on päässyt nousemaan jään päälle. Ensimmäiset ilmoitukset erikoisesta ilmiöstä tulivat viime viikon torstaina Virolahden Harvajanniemeltä sekä itärajan tuntumasta. Viimeiset kyselyt punertavan sävyisestä vedestä ovat tulleet Haminan edustalta Vimpasaaren läheltä.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja