Suomen tunnetuin poltergeist-tarina tunnetaan ulkomaita myöten – Ylöjärven "yliluonnollisia" tapahtumia puitiin jopa oikeussalissa asti

0:46

Kauhutarinat ja kummitusjutut ovat oleellinen osa halloweenin viettoa. Suomalaisia kummitustarinoita ja -havaintoja käsitellään laajasti torstain Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Lokakuun viimeisenä päivänä vietetään amerikkalaiseksi miellettyä halloweenia. Päivä on kuitenkin alun perin kelttien keksintö, ja siinä on paljon samoja piirteitä kuin suomalaisten kekrissä.

Kelttien uskomusten mukaan maallisen ja yliluonnollisen rajat katoavat talven alkaessa. Juuri tähän aikaan henget saattoivat yrittää houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen.

Kauhujutut ja kummitustarinat ovat osa halloweenin viettoa. Viiden jälkeen -ohjelma kertoo tänään yhdestä Suomen tunnetuimmasta poltergeist-ilmiöstä. 1800-luvun Pirkanmaalle sijoittuvat yliluonnolliset havainnot tunnetaan myös ulkomailla.

Martinin talon paha henki

Vuonna 1885 Ylöjärvellä Keijärven kylässä sijainneessa Martinin talossa koettiin legendan mukaan useaan otteeseen poltergeist-ilmiö.

Talossa asuivat opettaja Efraim Martin Eva-vaimoineen.

Esineet sinkoutuivat päin seiniä ja huonekalut siirtyivät uusille paikoille. Jossain vaiheessa myös talon piikatyttö löydettiin kertomusten mukaan köydellä sidottuna.

Yliluonnollisilla tapahtumilla oli useita silminnäkijöitä. Monet heistä kuvasivat jälkeenpäin tarkasti, miten esineet liikkuivat vasten fysiikan lakeja. Jokin esine saattoi lentäessään hidastaa vauhtia, tai jopa muuttaa suuntaansa.

Kummittelu vei Martinit oikeuteen

Ylöjärven poltergeist-ilmiö oli aikoinaan merkittävä tapaus.

Paikallinen lehti kirjoitti Martinin talon tapahtumista. Lehtijuttu houkutteli paikalle uteliaita. Talon ympärille kertynyt väkijoukko vietti aikaansa juopotellen, mikä aiheutti levottomuuksia.

Yliluonnolliset tapahtumat ja väkijoukon häiriökäyttäytyminen kiinnitti myös viranomaisten huomion. Lopulta Martinin pariskunta haastettiin oikeuteen noituudesta ja laittomasta viinan myynnistä.

Arvostetun pariskunnan maine meni

Martinin pariskunta Efraim ja Eva olivat paikkakunnalla arvostettuja ihmisiä.

Oikeudessa kuultiin useita todistajia, jotka kertoivat talon kymmenistä yliluonnollisista tapahtumista. Syytteet hylättiin, mutta samalla pariskunnan maine meni.

Joillekin tapahtumille saatiin kuitenkin luonnollinen selitys, kun kävi ilmi, että paikalle kerääntynyt väkijoukko oli kepposillaan aiheuttanut osan havainnoista. Myös talon piikatyttö esiintyi näkymättömänä henkenä heitellen esineitä seiniin pimeässä huoneessa.

Millaisia ovat Suomen tunnetuimmat kummitusjutut?

Viiden jälkeen käsittelee suomalaisia kummitusjuttuja torstain lähetyksessä.

Vieraana studiossa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tutkija Pasi Klemettinen, joka on kirjoittanut kirjan suomalaisista räyhähengistä.

Lähetyksessä vieraillaan myös Helsingin Svenska teaternissa, jossa on kertomusten mukaan tehty havaintoja yliluonnollisesta.

Jutussa on käytetty lähteenä kirjaa Karjalan räyhähenget (SKS) – Pasi Klemettinen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja