Mainos

Suomen suurin biokaasulaitos Ouluun

Suomen suurin biokaasun talteenottolaitos rakennetaan Ruskon kaatopaikalle Ouluun. Kaatopaikan hajuhaitat vähenevät, kun kaasut otetaan talteen.

Oulun kaupungin jätehuoltolaitoksen ja Sarlin-Hydro Oy:n tekemä 3,26 miljoonan markan urakkasopimus sisältää kaasun imukaivojärjestelmän, kaasupumppaamon ja soihtupolttimon.

Rakennushankkeeseen on Oulun työvoimapiiri myöntänyt puolen miljoonan markan avustuksen. Kaatopaikan jätetäytössä jäte mätänee hapettomassa tilassa ja muodostaa biokaasua, joka on samantapaista kaasua kuin maakaasu. Kaasu sisältää metaania ja hiilidioksidia ja pieniä määriä rikkiyhdisteitä. Metaanin ansiosta kaasu on hyvä polttoaine.

Ruskon biokaasulaitoksen maksimiteho on 4,5 megawattia. Sillä voitaisiin lämmittäää yli tuhat omakotitaloa. Kaasun talteenotto ja poltto vähentää Ruskon kaatopaikan hajuhaittoja ja tulipalovaaraa sekä haitallisen kasvihuonekaasun vapautumista ilmakehään.

Kaasu pyritään myymään Paroc Oy:n vuorivillatehtaalle. Asiasta on tekeillä aiesopimus jätehuoltolaitoksen ja tehtaan kesken. Myöhemmin on mahdollista, että urakkaa laajennetaan asentamalla kaasuputki tehtaalle saakka.

Ylijäämäkaasulla on myöhemmin tarkoitus tuottaa sähköä. Myös kaatopaikan oma energiantarve korvataan jatkossa omalla kaasulla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.