Mainos

Suomen Pankki: Suotuisa talouskehitys jatkuu

Pääjohtaja Erkki Liikanen varoittaa kuitenkin inflaatiopaineista. Euroalueen inflaatio on noussut 3,1 prosenttiin.

Suomen talouden näkymät ovat edelleen suotuisat, arvioi Suomen Pankki. Talouskasvu on pankin mukaan jatkunut suhteellisen vahvana kulutuskysynnän ja viennin tukemana. Kansantalouden kasvun huippu on ohitettu, ja kasvu on hidastumassa.

Pääjohtaja Erkki Liikanen varoittaa kuitenkin inflaatiopaineista. Inflaatio on kohonnut Eurostatin tänään julkistamien tietojen mukaan 3,1 prosenttiin, kun se vuotta aiemmin oli 1,9 prosenttia. Hintoja nosti eniten energian ja elintarvikkeiden kallistuminen.

- Voimakkaiden lyhyen aikavälin hintapaineiden takia hintatasoon kohdistuu inflaation kiihtymisen riski, Liikanen sanoi. Inflaatiopaineita kasvattavat energia ja raaka-aineet, palkkaratkaisut ja maksujen ja välillisten verojen korotukset. Autoveron alentaminen puolestaan laskee Suomen inflaatiota noin 0,5 prosenttiyksiköllä, Liikanen totesi.

Euroopan keskuspankin on Liikasen mukaan nyt seurattava huolellisesti korotusten mahdollisia seurannaisvaikutuksia. Toistaiseksi niitä ei hänen mukaansa ole ilmennyt. Inflaatiopaineet jatkuvat ensi vuonna. Hintojen nousu voi olla myös seuraavana vuonna ennakoitua voimakkaampaa.

- Viimevuotisia isommat palkankorotukset asettavat entistä suurempia vaatimuksia tuottavuuden kasvulle. Ellei tuottavuus parane ja kustannuskehitys kiihtyy, työpaikkoja menetetään, Liikanen varoitti.

Maailmantalouden kasvu jatkui kolmannella vuosineljänneksellä vahvana. Tulevan talouskehityksen arviointia vaikeuttaa Yhdysvaltain asuntolainamarkkinoilta maailmalle levinnyt rahoitusmarkkinoiden yhä jatkuva epävarmuus.

- Kasvuennusteita on hieman laskettu. Eniten on alennettu Yhdysvaltain ennustetta. Euroalueen ja Japanin ennusteita on laskettu muutama prosenttiyksikön kymmenys. Toisaalta Kiinan ja Venäjän ennusteita on nostettu, koska kasvu on ollut odotettua nopeampaa. Maailmantalouden kasvu hidastuisi siten vain hivenen, Liikanen totesi.

Vaikka Suomi on ohittanut suhdannehuipun, on kasvu Liikasen mukaan edelleen vahvaa. Työmarkkinoilla on yhä puutetta ammattityövoimasta, ja muutoinkin useilla toimialoilla kapasiteetti on täyskäytössä.

Rakentamisen vauhdin selvä hidastuminen viime kuukausien aikana on Liikasen mukaan tiettyyn rajaan saakka tervehdyttämässä ylikuumentunutta sektoria. Koko taloudessa kasvua rajoittaa lähikuukausina lähinnä tuotantokapasiteetin puute ja vain vähäisessä määrin vientimarkkinoiden kysyntä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.