Suomen Luonto: Lasten iho-oireet saattoivat sittenkin johtua Talvivaarasta

Talvivaaran kaivoksella saattoi olla vaikutusta läheisen järven rannalla raportoituihin lasten iho-oireisiin, kertoo Suomen Luonto -lehti nettisivuillaan.

MTV3 uutisoi viime syksynä, että Kajaanin seurakunnan leiripaikalla erityislapset olivat saaneet poikkeuksellisen paljon iho-oireita Kivijärven vedestä kesinä 2009 ja 2010.

Tuolloinen Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä kiisti myöhemmin jyrkästi, että oireet voisivat johtua Talvivaarasta.

– Tähän mennessä, kun nämä iho-oireet näillä erityislapsilla tulivat, niin siihen mennessä meillä ei ollut ollut kohonneita pitoisuuksia Kivijärven suuntaan ollenkaan, Perä sanoi Ylen haastattelussa.

Nyt Suomen Luonto paljastaa, että Talvivaaran päästöt näkyivät Kivijärvessä selvästi normaalia korkeampina nikkelipitoisuuksina jo vuoden 2008 mittaustuloksissa. Luonnollista korkeammat pitoisuudet jatkuivat myös 2009.

Uudet tiedot eivät todista, että oireiden taustalla olisi välttämättä Talvivaara. Nikkelin kuitenkin tiedetään voivan aiheuttaa iho-oireita.

Katso Suomen Luonnon ely-keskuksesta saama mittaustaulukko täältä. Lehden mukaan pitoisuuksien taustalla on nikkelin saastuttama kaivoksen rakennusajan kuivatusvesi.

Kaivosta valvova Kainuun ely-keskus ei kuitenkaan kohun yhteydessä tiedottanut normaalia korkeammista nikkelipitoisuuksista, joita oli havaittu jo ennen lasten oireita. Korkeat luvut kävivät ilmi vastikään, kun Suomen Luonto selvitti Talvivaaran päästöjen laajuutta.

Talvivaara: Kyse rakennusajan vesistä

Talvivaaran kestävän kehityksen johtaja Eeva Ruokonen kommentoi asiaa MTV3:lle illalla. Ruokosen mukaan hän on tutustunut uutisointiin vain lyhyesti.

Kun Perä totesi Ylen haastattelussa, että Talvivaara ei ole edes "teoriassa" voinut aiheuttaa oireita, sehän ei nyt näytä pitävän paikkansa?

– Niin. Arvelen, että Perä ajatteli asiaa silloin vain varsinaisen tuotannon kannalta. Silloin vuosina 2008 ja 2009 rakennettiin kaivosta ja tietysti jo silloin tarkkailimme vaikutuksia. Kyse oli luonnontilaisista vesistä, jotka rakentamisen yhteydessä pääsivät vesistöön.

Varsinaisia prosessivesiä alettiin laskea syksyllä 2009.

Ruokosen mukaan asiaa on käyty tänään läpi viranomaisten kanssa lyhyesti.

– Eniten minua nyt huolettaa se ihmisten mielipaha, joka tästä uutisoinnista varmaan syntyy, Ruokonen toteaa.

Ely: Tietoa ei pimitetty

Suomen Luonto kertoo pyytäneensä tuloksetta haastattelua sekä Pekka Perältä että ely-keskuksen ympäristögeologi Ilkka Haatajalta.

MTV3:n tänään tavoittama Haataja sanoo kommentin viipyneen, koskatietopyyntöjä tulee niin paljon. Haataja kiistää, että tietoa nikkelipitoisuuksista olisi pantattu viime syksynä. Hän ei myöskään omien sanojensa mukaan seurannut tuolloin uutisointia lasten iho-oireista.

– Tämä uimavesiasia ei ole ollut meillä esillä. Meille ei ole myöskään tullut yhtään ilmoitusta iho-oireista uimaveden suhteen.

Haataja sanoo suhtautuvansa epäilevästi siihen, että kaivokselta peräisin ollut nikkeli olisi voinut aiheuttaa iho-oireita. Haataja huomauttaa, että mitatut pitoisuudet olivat korkeimmillaan 2008 ja matalampia vuonna 2009.

Uimavesiä tutkittiin

Haatajan mukaan asian tuntee paremmin Kainuun kuntayhtymän ympäristöterveydenhuollon toimialajohtaja Päivi Nykänen. Haataja kehottaa kysymään häneltä, millaiset nikkelipitoisuudet voivat aiheuttaa iho-oireita.

– Minä en osaa ottaa siihen kantaa. Meidän seurantaamme kuuluvat uimavedet ja nikkelille ei ole uimavedessä määritelty raja-arvoja, Nykänen vastaa.

Hänen mukaansa viranomaiset tutkivat Kivijärven uimaveden mikrobiologista laatua viime syksynä. Nikkeli ei ollut tuolloin millään tavalla esillä. Viranomaiset epäilivät, että kyse voisi olla leväongelmasta, mutta tuossa mittauksessa siitä ei löydetty näyttöä.

Toisaalta mittausajankohta oli syksy eivätkä tulokset välttämättä kerro tilanteesta järvessä esimerkiksi kesällä 2009. Iho-oireiden syytä ei ole siis saatu selvitettyä.

Suomen Luonto julkaisi uutisen blogissaan ja käsittelee aihetta perjantaina ilmestyvässä lehdessään.

Lue myös:

    Uusimmat