Suomen Kuvalehden journalistipalkinto MTV3:n Helena Petäistölle

MTV3:n Pariisin kirjeenvaihtaja Helena Petäistö saa tänä vuonna Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon.

Petäistö palkittiin monipuolisesta ja syvällisestä EU-asioiden ja erityisesti tämän vuoden kriisien raportoinnista. Perusteluissa korostetaan myös Petäistön laajaa verkostoa, joka helpottaa uutisten hankkimista.

- Kreikan ja Irlannin talouskriisit ovat olleet kuluneen uutisvuoden huipputapahtumia, joista Helena Petäistö raportoi väsymättä. Petäistö tuntee varsinkin Ranskan sisäpiirit - ja hänet tunnetaan niissä, kirjoittaa palkintolautakunta perusteluissaan.

Palkintogaalaan Helsingissä kiirehtinyt Petäistö sanoo, että ilman verkostoja ei Ranskassa voi tehdä töitä. Hän kertoo laajojen verkostojen olevan perua ajalta, jolloin hänellä ei ollut aikomustakaan ryhtyä toimittajaksi.

- Olen luiskahtanut vahingossa toimittajaksi. Olen valmistunut Helsingin kauppakorkeakoulusta ekonomiksi, ja aloitin uraa viennin parissa. Se olikin paras koulutukseni eurooppalaisuuteen, ja siihen miten eri kansallisuuksien kanssa operoidaan, sanoo Petäistö.

Hän kertoo pitkällä toimittajan ja kirjeenvaihtajan urallaan olevan yksi muisto ylitse muiden.

- Tämä oli kerran elämässä -tapahtuma. Vuonna 1989 Neuvostojohtaja Mihail Gorbatšov oli Suomessa vierailulla. Kaksi viikkoa aikaisemmin oli puolueeton maa Itävalta kysynyt Neuvostoliitolta lupaa, saako se hakea silloiseen EY:hyn eli Euroopan yhteisöön- Siihen Neuvostoliitto vastasi jyrkästi ei. Ajattelin, että häneltä täytyy kysyä, miten on toisen puolueettoman maan eli Suomen kohdalla. Tietysti oletin, että hän vastaa Suomenkin osalta ei, kertaa Petäistö ajatuksiaan.

- Uskomatonta mutta totta, siihen Gorbatšov vastasi, että se on aivan Suomen oma asia, jos Suomi haluaa liittyä EY:hyn. Se oli koko EY:ssa suuri kysymys, miksi Gorbatšov muutti politiikkaansa. Hän oli siihen asti halunnut estää sen, että puolueettomat maat eivät liity EY:hyn. Hän pelkäsi että EY:stä tulee liian vahva. Ehkä hän ajatteli, että laitetaan puolueettomat maat vesittämään se. Minulla oli uskomaton onni, että satuin kysymään sen kysymyksen.

- Tässä ammatissa tarvitaan paljon työtä, vielä lisää työtä, ja sitten hyvää onnea. Minulla sattui tuona päivänä olemaan hyvää onnea, muistelee Petäistö tapahtumaa, josta uutisoitiin Euroopassa laajasti.

"Uskomaton tarmokkuus"

Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon perusteluissa kiiteltiin myös Helena Petäistön eurooppalaista kulttuuria, matkailua ja tapoja käsitteleviä kirjoja. Palkintosumman arvo on 5000 euroa.

MTV3:n päätoimittaja Merja Ylä-Anttila kiittelee Petäistön tarmokkuutta ja yhteyksiä.

- Helena Petäistöllä on aivan uskomaton intensiteetti ja tarmo selvittää meille suomalaisille, mitä Euroopan unionissa ja Ranskan poliittisessa ja kulttuurisessa elämässä tapahtuu.

- Helenalla on aivan uskomattomat yhteydet. Käytännössä kaikki komissaarit ja iso liuta eurooppalaisia ministereitä tietää meidän Helenan. Hän saa hyvin näiden kontaktien kautta arvioita ja myöskin skuuppeja tietyin väliajoin. Helenalla on periksiantamaton uutisvainu. Olemme todella ylpeitä Helenasta ja tästä palkinnosta, sanoo Ylä-Anttila.

Suomen Kuvalehti antoi tänä vuonna myös tunnustuspalkinnon pitkäaikaisesta ja tinkimättömästä sananvapauden puolustamisesta. Tuon palkinnon sai Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Janne Virkkunen.

Lue myös:

    Uusimmat