Suomen korkein koronatartuntojen päivälukema raportoitiin tänään – THL:n Salminen rauhoittelee: "Luvut on korkeita, mutta taustalla myös tekninen ongelma"

Suomen korkein koronatartuntojen päivälukema raportoitiin tänään – THL:n Salminen rauhoittelee:"Taustalla myös tekninen ongelma" 1:48
Suomen korkein koronatartuntojen päivälukema raportoitiin tänään – THL:n Salminen rauhoittelee: "Taustalla myös tekninen ongelma"

Suomessa on raportoitu 863 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Luku on toistaiseksi suurin päivittäin raportoiduista uusien tartuntojen määristä. THL:n mukaan korkean luvun taustalla on viime viikolla havaittu tekninen ongelma.

Johtaja Mika Salminen kertoo MTV Uutisille, että yksittäinen laboratorio ilmoitti THL:lle viime viikon useamman päivän lukuja tänään.

– Luvut on korkeita, mutta tässä on taustalla myös tällainen tekninen ongelma. Yhdeltä isolta laboratorioyritykseltä jäi pari päivää viime viikolla ilmoittamatta tapauksia, ja ne tulivat kaikki tähän samaan syssyyn juuri sunnuntaiksi. Luku on korkea, mutta siinä on myös sellaista viivettä, joka ei normaalisti näy.

Jos tarkastellaan tartuntamääriä näytteenottopäivien mukaan, vielä korkeampi päivittäinen määrä todettiin 1. maaliskuuta. Tuolloin tartuntoja oli 868, eli viisi enemmän kuin tänään.

Epidemiatilanne kiihtynyt HUS-alueella ja Varsinais-Suomessa

Esimerkiksi varuskuntien koronatartunnat eivät Salmisen mukaan erityisemmin näy luvuissa.

– Ei kyse ole siitä. Taustalla on yhä pääkaupunkiseudun, HUS:n alueen ja myös Varsinais-Suomen kiihtynyt epidemiatilanne, eli että meillä on yhä Helsingin ja Uudenmaan seudulla selvästi toisia nopeammin kasvavia lukuja. Tällä hetkellä erityisesti Helsinki ja Espoo näyttävät olevan selvässä kasvussa yhä.

Vantaalla taas on Salmisen mukaan pieni rauhoittuminen.

– Mutta se on niin pieni, ettei siitä kannata vetää ollenkaan johtopäätöksiä. Ikävä kyllä luvut ovat yhä korkeita ja pysyvät selvästi korkeina.

Koronatartunnat eivät ole kuitenkaan lähteneet niin jyrkkään nousuun kuin on pelätty pahimmissa skenaarioissa.

– Se on varmaan kiitos sen, että suomalaiset ovat vähän varovaisempia, kun kuulevat, että tilanne näyttää huonolta. Tässä on kuitenkin myös tullut joitakin lisärajoituksia voimaan, ja niidenkin kohdalla ainakin osa vaikutuksista alkaa näkyä. Mutta luvut eivät ole kääntyneet laskuun, ja se on tässä se ongelma.

Jutusta korjattu kirjoitusvirhe 14.3. klo 16.44: "Luvut eivät ole kasvaneet", korjattu "Luvut eivät ole kääntyneet laskuun".

Lue myös:

    Uusimmat