Ennätykselliset yli 300 koronatartuntaa nostattivat kulmakarvoja tänään myös THL:ssä – näin korkean koronaluvun taustoja selitetään

4:47
Kuuntele, miten Mika Salminen perusteli tämän päivän korkeita lukuja.

Suomessa on tänään raportoitu ennätykselliset 344 uutta koronavirustartuntaa ja neljä uutta virukseen liittyvää kuolemantapausta.

Johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) korostaa, että tämän päivän luvuissa on mukana tartuntoja useilta päiviltä, jopa viikkojen takaa.

– No kyllä se kulmakarvoja nosti, kun luvun aamulla näimme. Siinä on vain tätä raportointiviivettä.  Meille tulee lukuja kasoina ja tähän oli kasaantunut useammalta päivältä tartuntoja ja jopa viime viikoilta. Johtopäätös on yhä se, että tartuntojen määrä on viime viikkoina taittunut, Salminen kertoo MTV Uutisille.

Perjantain luvuista ei voida Salmisen mukaan ennakoida sitä, onko koronaepidemia pahenemassa Suomessa.

– Emme voi ennustaa sitä, mihin suuntaan nyt ollaan menossa, hän sanoo.

Ennätyksellisen korkea päiväkohtainen määrä tartuntoja jakautuu THL:n mukaan eri puolille Suomea.

– Tartunnat menevät ympäri Suomea. Tartuntapyrähdyksiä ei ole missään päin maata. Helsingin luvutkin ovat olleet laskusuunnassa, Salminen selvittää.

Sairaalahoidossa on nyt 58 ihmistä. Heistä tehohoidossa on kymmenen.

Tartuntojen määrä on kääntynyt hienoiseen laskuun. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 2 777 tartuntaa, mikä on 112 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

"Hyvää tekemistä on jatkettava"

Salminen korostaa, ettei Suomessa voida tuudittautua siihen, että koronatartunnat olisivat nyt pysyvästi laskussa.

Salminen muistuttaa samalla siitä, ettei omaa arkea kannata liikaa suitsia, mutta varovainen kannattaa olla

– Ei tämä tarkoita sitä, että elämisen pitäisi loppua. Elämää pitää jatkaa, mutta pikkaisen varoen. Ei pidä hakeutua suuriin ihmisjoukkoihin tai muihin riskipaikkoihin. Toistaiseksi tämä on toiminut hyvin verrattuna moneen muuhun maahan. Samaa hyvää tekemistä on jatkettava, Salminen toteaa.

Marraskuun pimeydessä koronapandemia saattaa tuntua monesta entistäkin synkemmältä vitsaukselta, mutta jossain vaiheessa on taas luvassa käänne. Ainakin vuodenajoissa.

– Mennään talvea kohti, mutta ei sekään ikuinen ole. Kyllä se kesä sieltä taas tulee, Salminen sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja