Suomen keihässensaatio nopealla hälytyksellä mukaan Timanttiliigaan – "Ei tuollaista mahdollisuutta voi jättää käyttämättä"

0:42
Videolla Toni Kuuselan mietteitä Paavo Nurmi Gamesin yhteydessä.

Suomen tämän kauden keihäskomeetta Toni Kuusela on mukana perjantaisessa Monacon Timanttiliigan keihäskilpailussa. Kutsu Timanttiliigan kisaan tuli yllättäen alkuviikolla.

Kuusela, 25, on tällä kaudella noussut suomalaisen urheilukansan tietoisuuteen komeilla heitoillaan. Oman ennätyksensä uuteen uskoon (83,40) heittäneen ja samalla Dohan MM-rajan rikkoneen Kuuselan viikko on ollut kiireinen. Kuusela heitti tällä viikolla jo tiistaina Sveitsin Luzernissa, joten perjantaisen Timanttiliigan kisan myötä aikataulu on tiivis.

– Tuli vähän nopealla aikataululla, että tuollainen mahdollisuus on olemassa. Kisakuormaakin on ollut jonkin verran. Luzern tuli myös vähän myöhään. Ei tuollaista mahdollisuutta pysty jättää käyttämättä. Ne ovat kokemuksellisesti isoja juttuja tulevaisuutta ja mahdollisesti Dohaakin ajatellen. Kokemuspääoma on niin kova, että pakko käyttää tuommoiset mahdollisuudet hyväkseen, Kuuselan valmentaja Petteri Piironen toteaa.

– Maanantai-iltana tuli tieto mahdollisuudesta. Sovittiin, että katsotaan Luzernin kisa läpi. Jos siellä ei tule vaivoja kroppaan, olemme valmiita jatkamaan matkaa Monacoon. Kroppa oli hyvä kisan jälkeen, joten ilmoitettiin olevamme valmiita kisaamaan Monacossa, Piironen kertoo.

Kuusela heitti Luzernin kilpailussa 77,65 metriä, mikä riitti kilpailun seitsemänteen sijaan. Kisa oli Kuuselalle monella tapa erilainen, sillä kokemusta kansainvälisistä kilpailuista ei juurikaan ole.

– Tonillakaan ei ole kokemuksia ulkomailla kisaamisesta ja valmistautumisesta. Se voi oman ylimääräisen elementtinsä tehdä. Perusrutiinit ovat vähän erilaisia. Siinä on juuri sitä oppimista, mitä tarvitaan kansainvälisissä kisoissa.

Luzernin kilpailussa oli myös toinen Kuuselan suoritukseen vaikuttava tekijä, mikä ei suurelle yleisölle näy lainkaan.

– Tonihan ei pysty heittämään jäykillä hiilikuitu- ja komposiittikeihäillä. Tekniikassa on sen verran virhettä, että hän joutuu heittämään löysemmillä teräs- ja alumiinikeihäillä, eikä siellä kisassa ollut yhtään sellaista tarjolla. Tulos oli varmaan paras, minkä hän on komposiitilla heittänyt, mikä oli siihen nähden ihan hyvä tulos.

– Oli käytettävissä välineet, mitkä tahansa, tulosta pitää pystyä tekemään. Nämä ovat juuri sellaisia asioita, joita tässä koko ajan opiskellaan. Pyrimme valmistautumaan ja varautumaan vielä isompiin koitoksiin, Piironen painottaa.

Kuusela korvaa Monacon kisassa Saksan Johannes Vetterin, joka ei pysty osallistumaan. Kisan nimilista on kova, sillä peräti kuusi kisaan osallistuvaa heittäjää on rikkonut tällä kaudella 85 metrin rajan. Piironen on tyytyväinen, jos Kuusela parantaa Monacossa tiistaisen Luzern-kilpailun tulosta, mutta toivoo kuitenkin suojatiltaan myös venymiskykyä tarvittaessa.

– Kisan luonne on sellainen, että siellä kamppaillaan ihan samoilla metriä. Jos kaveri on metrin kahden päässä ja tulokset 80-83 metrin kieppeillä, pitää yrittää sitä latausta kaivaa niitä päänahkoja varten. On tärkeää, että pystyy omaa hyvää kisaa tekemään, mutta jos kamppaillaan sijoituksista, niin on tarkoitus opetella kaivamaan sitä venymiskykyä, että pystyisi niitä päänahkoja ottamaan, Piironen toivoo. 

Timanttiliigan kilpailun jälkeen Kuusela keskittyy tovin harjoittelemiseen ja pitää pienen hengähdystauon kilpailuista.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja