Oskari Mörölle ei riitä perässä pysyminen, vaikka maailman taso on hurja – "ME paukkuu kohta"

Oskari Mörö: 400 metrin aitojen maailmanennätys paukkuu pian maailmalla 8:47

Oskari Mörön, 25, kauden alku 400 metrin aidoissa on sujunut takkuillen. Lajin suurin suomalaistähti pyrkii ensin voittamaan terveysmurheensa ja sen jälkeen iskemään takaisin kohti lajin kivikovaa huippua.

MAINOS

Timanttiliiga vain C Morella!

Kaikki Timanttiliigan osakilpailut nähdään suorina lähetyksinä C Moren suoratoistopalvelussa. 

Tilaa C More tästä!

Esbo IF:ää edustava Mörö on avannut kautensa vaatimattomilla ajoilla 51,98 ja 51,75. Hänen Suomen ennätyksensä vuodelta 2016 Rion olympialaisista on sekuntikaupalla näitä aikoja kovempi 49,04, mutta Mörön tähän kauteen valmistautumista ovat vaikeuttaneet lonkka- ja polvivaivat sekä vatsavirus.

– On pakko myöntää, etteivät tulokset pelkästään valehtele. Aika tukkoista on ollut kevät ja alkukesä. On paljon ongelmia ollut, kuten viime vuonnakin. Totta kai se syö urheilijana miestä aika paljon ja haluaisi olla eri lukemilla, Mörö sanoo MTV Sportille.

Mörön päiväkohtaiset tuntemukset vatsan kanssa vaihtelevat edelleen paljon, ja hänen on vaikea tehdä pitäviä suunnitelmia.

– Pitää ottaa faktat huomioon, niiden mukaan mennä ja luottaa omaan tekemiseen. Sieltä se kunto alkaa löytyä, kun tekee laadukkaasti juttuja ja pääsee terveiden kirjoissa urheilemaan ja nauttimaan kisaamisesta.

Mörö muistuttaa, että huippu-urheilu on usein ongelmien kanssa painimista rajoja hakiessa.

– Itse voin kääntää sen niin, että kovat jätkät tai naiset aina kampeavat vaikeuksien kautta ja sitten saadaan nauttia hyvistä tuloksista. En voi kieltää, että se on urheilijalle pahinta aikaa, kun on vammaa tai sairastelua ja epätietoisuutta, miten tässä kannattaa edetä. 

– Mutta minulla on kokemuksia näistä ja sitten ketsuppipullo on lähtenyt jossain vaiheessa aukeamaan. Siinä mielessä luottavaisempi fiilis nyt kuin kolme vuotta sitten saman tilanteen kanssa. Osaa ottaa ne, kuten ammattiurheilussa kuuluu ottaa, ja mennä eteenpäin.

Maailmalla mennään kovaa

Lajin huipulle matka on Mörön nykyisiltä sekuntiluvuilta suuri: Qatarin Abderrahman Samba ja Norjan Karsten Warholm ovat tykittäneet kesän alkuun kovia 47-alkuisia kellotuksia, ja Antigua ja Barbudan Rai Benjamin aitoi Yhdysvaltojen yliopistourheiluliiton NCAA:n mestaruuskisassa hiljattain kaikkien aikojen jaetun kakkosajan 47,02.

Maailmanennätys on USA:n Kevin Youngin 46,78 vuodelta 1992.

– Maailmanennätys paukkuu kohta. On tullut paljon nuoria – ei voi puhua tulevaisuudentähdistä, vaan nykyisiä tähtiä – ihan parin vuoden sisällä 400 metrin aitoihin paukuttamaan kovia tuloksia. On se ollut mielenkiintoista seurata. Saa nähdä, mihin kaverit pystyvätkään, mutta kyllä minä uskon, että maailmanennätys paukkuu lähivuosien aikana aivan varmasti, Mörö arvioi.

Mörö myöntää kuitenkin yllättyneensä Benjaminin märällä radalla Eugenessa aitomasta huippuvedosta. 20-vuotias Benjamin ei ollut suomalaiselle aiemmilta kausilta tuttu nimi.

– Hyvä keli oli muuten, ja tuuleton ja nopea rata siellä kuuleman mukaan on, mutta märkä rata aina hidastaa. Kun on juoksua kelaillut, se viittaa siihen, että 46:lla alkavia aikoja voidaan hyvin lähiviikkoina tykitellä, Mörö tuumii.

Kun maailman kärki tuntuu ottavan harppauksia eteenpäin, miten Mörö pystyy itse pysymään perässä?

– Totta kai pyritään pysymään perässä, mutta toivottavasti jossain vaiheessa ei vain perässä, vaan edelle. En urheilijana voi perässä pysymistä tavoitella. Kaikilla on erilainen tausta, aitajuoksu on sellainen laji. Nykyisille tähdille voi tulla välivuosia vammojen ja sairastelun takia, ja on joku muu, joka dominoi. Herkästä lajista on kyse ja niin moni tekijä vaikuttaa.

"Tiedän, missä mennään"

Mörö, jos joku, lajin herkkyyden tietää. Hän säväytti jo vuonna 2014 juostuaan EM-finaaliin ja kahdeksanneksi. Kaksi vuotta sitten Mörö pinkoi EM-neloseksi ja Rion olympialaisten välieriin. Mörö on onnistunut ennenkin ajoittamaan kuntoaan arvokisoihin ja ottamaan niissä kovia harppauksia, mutta mihin hänen on tällä kaudella vaikeuksien jälkeen mahdollista yltää?

– Haasteet pitää ensin voittaa. Vähän painitaan niiden kanssa. Omalle tasolle pääseminen vaatii terveenä ja ehjänä olemista. Pitää tehdä mahdollisimman laadukkaasti päivä päivältä kaikki jutut. EM-finaaliin moni muukin tavoittelee ja Euroopassa on kova taso meidän lajissamme. Se on minusta vain hyvä juttu.

– Olen pystynyt parissa viime EM-kisoissakin taistelemaan kärkisijoista. Sekin on sellainen juttu, että tietää, että olen ennenkin pystynyt voittamaan, niin miksen pystyisi nytkin.

Mörö korostaa, että elokuussa viime kädessä päivän kunto ratkaisee, ketkä yltävät EM-finaaliin.

– Ja finaali on eri kisa, kun mennään sinne. Ei tietenkään pidä hanskoja laittaa tiskiin ja näiden tulosten taakse katsoa, mitä on taululla. Kyllä minä tiedän, missä mennään ja taustajoukko tietää, missä mennään.

– Monena vuonna on ollut rikkonainen harjoituskausi ja on saatu ketsuppipullo auki kesän mittaan. Sitä toki odotan ja toivon nytkin, mutta ei voi ikinä urheilusta sanoa. Hyviä sijoja ja ehjänä ja terveenä kilpailemista toivon lähitulevaisuudessa, Espoossa Motonet GP:ssä tänään keskiviikkona kisaava Mörö summaa.

Mörön ja valmentaja Atte Pettisen tiet erkanivat maaliskuussa – mitä Petra Stenman ja Mikael Ylöstalo ovat tuoneet sen jälkeen aiturille valmentajina? Entä onko Möröllä tälle kaudelle aikatavoitetta? Katso haastattelu kokonaisuudessaan ylälaidan videolta!

Nooralotta Neziri itsevarmana - kunto edellyttää 13 sekunnin alitusta 3:55

Wilma Murto luottavaisena - harjoittelu mennyt hyvin vammoista huolimatta 4:58

Lue myös:

    Uusimmat