Kuka oikein on MM-rajan rikkonut Suomen uusi keihäänheittotykki? Taustalla mittava vammakierre ja ykköslajin hylkääminen – "Sain ylipuhuttua hänet"

0:42
MM-rajan rikkonut Toni Kuusela Paavo Nurmi Gamesissa: 85 metriä on mahdollinen.

Toni Kuusela on noussut tällä kaudella suomalaisen keihäänheiton eturintamaan ja taistelemaan MM-paikasta. Valmentaja Petteri Piirosen mukaan kehitysloikkaa on tehty jo vuosia, mutta epäonni on astunut kuvaan useaan otteeseen. 

Kuusela, 25, nousi hieman varjoista esiin Turun Paavo Nurmi Gamesissa alkuviikolla, kun hän latasi keihään ennätyslukemiinsa 83,40. Samalla hän ylitti Dohan MM-kisojen rajan 40 sentillä. 

Vimpeliläisellä on rautainen heittotausta, sillä hän on edustanut Vimpelin Vetoa ja Joensuun Mailaa Superpesiksessä. Vuonna 2013 täysimittainen pesien kiertäminen sai kuitenkin jäädä. 

– Toni tuli vuonna 2013 Kuortaneelle opiskelemaan. Hän pelasi pesäpalloa, joka oli tuolloin vielä ykköslaji. Hän heitti kuitenkin kyseisenä vuonna yli 75,63, mikä oli 18-vuotiaalle kansainvälisestikin kova tulos. Sen jälkeen aloin puhua, että kannattaisiko tämä keihäänheittokortti katsoa tosi mielellä, Kuuselaa kuusi vuotta valmentanut Piironen kommentoi MTV Urheilulle. 

– Sanoin hänelle, että vaikka aloittaisit keihäänheiton harjoittelun ja laittaisit pesäpallon sivuun, voisit aina palata pesäpallon pariin, jos keihäänheitto ei ottaisi tuulta alleen. Sain ylipuhuttua hänet sitä kautta. 

Juttu jatkuu videon alla. 

0:16
Toni Kuusela käyttää keihäänheittäjien uutta harjoitteluvälinettä Kuortaneella.
 

Kuusela kuvastaa fysiikaltaan hyvin nykykeihäänheittäjän perusmallia: nopea, jäntevä ja urheilullinen. 

Matka MM-kisaehdokkaaksi on kuitenkin ollut ohdakkeinen. Alla on lueteltu Piirosen mainintoja suojattinsa loukkaantumiskierteestä. 

2014: Keväällä Tonin nilkka pyörähti heittoharjoituksessa, ja hän kilpaili kipeällä nilkalla. Syksyllä tutkimuksissa huomattiin irtoluupala ja nivelsiteiden löystyminen. Vamma operoitiin.

2015: Talvella nilkka tuli kuntoon, mutta kevään ensimmäisissä ulkoheittoharjoituksissa kyynärpää kipeytyi ja Toni kilpaili sillä koko kauden. Lääkärit olivat sitä mieltä, että kyseessä on golfarin kyynärpään tyyppinen vamma, johon auttaa lepo. 

2016: Keväällä kyynärpäästä löytyi irtoluupala, joka operoitiin. Käsi oli jatkossakin heittäessä kipeä, ja jatkotutkimuksissa paljastui, että nivelside on repeytynyt. Koko kesä jäi väliin.

2017: Toni palasi vammojen jälkeen kisoihin. Loppukesästä käsi oli jo kivuton. 

2018: Talvi oli hyvä, ei vammoja harjoituskaudella. Tähtäsimme EM-kisoihin. Kevään kirous iski kuitenkin taas ja nilkka pyörähti heittoharjoituksissa. Nivelsiteet repesivät. Heinäkuun loppupuolella nilkka taas kesti kilpailua, ja loppukaudella uusia ennätyksiä tuli jatkuvasti. 

2019: Toni on saanut harjoitella ehjänä. 

Vaikeita vuosia kuvaa hyvin myös Kuuselan tuloskehitys. Vuoden 2013 huippuheiton jälkeen kauden parhaat tulokset ovat olleet seuraavat: 74,32–73,82–74,35–78,45–83,40. 

– Nyt alla on tavallaan 2,5 vuotta hyvää ja laadukasta harjoittelua, pois lukien viimekeväinen nilkan pyörähdys. Kehitys on ollut hyvää kaikilla mittareilla, mikä alkaa nyt realisoitua tuloksina, useita huippuheittäjiä luotsannut Piironen alleviivaa. 

Paljon riippuu siitä, mitä Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen tekevät aloitettuaan kautensa, mutta Toni Kuusela voi olla Suomen yllätysnimi MM-kisoissa syys-lokakuun vaihteessa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja