Mainos

Suomen historian suurin laivastotapahtuma Turussa

Turussa käynnistyi tänään Suomen historian suurin merivoimatapahtuma.

Puolensataa sota-alusta on kiinnittynyt Aura-jokisuun laitureihin. Alukset lähtevät maanantaina kaksiviikkoiseen Northern Coasts -harjoitukseen.

Vajaat kaksi viikkoa kestävällä harjoituksella on tarkoitus kehittää osallistuvien joukkojen yhteistoimintakykyä matalissa ja karikkoisissa olosuhteissa.

Kuvitteellisessa tilanteessa on meneillään kriisinhallintaoperaatio. Turvallisuutta uhkaavat esimerkiksi terrorismi, merirosvous ja salakuljetus

Suomen merivoimille tällainen harjoitus on tärkeä, sillä pian päätetään, lähetetäänkö Suomesta alus Somalian rannikolle.

- Harjoituksen yksi päätarkotuksia on yhteistoiminnan harjoittelu. Tälloin toimitaan jo valmiiksi monikansallisessa ympäristössä, aivan kuin todellisessa operaatiossa toimittaisiin, toteaa Merivoimien komentaja, vara-amiraali Juha Rannikko MTV:n uutisten haastattelussa.

Lähes 4000 osallistujaa

Merivoimien isännöimä Northern Coasts on massiivinen harjoitus, johon osallistuu kolmetoista valtiota.

- Harjoitus tukee Suomen kansallista puolustusta ja antaa valtavasti oppia kansainvälisestä yhteistoiminnasta, komentaja Pasi Staff arvioi harjoitusta.

Osanottajia on lähes 4000 ja aluksia noin 50. Lentokoneitakin on 25 ja helikoptereita kymmenkunta. Suomalaisia Hornet-hävittäjiä ja NH-kuljetuskoptereita lentää myös harjoituksessa.

Harjoituksen idea on Saksan merivoimilta, ja vastaavia harjoituksia on järjestetty jo aiemmin muualla Itämeren alueella.

Saksan mukaan kutsumat maat ovat jäseniä Natossa tai sen rauhankumppanuusjoukoissa tai Euroopan unionissa.

Merivoimien lisäksi Suomesta harjoitukseen osallistuvat myös Maa- ja Ilmavoimat sekä rannikkovartiosto.

Harjoitusalueen keskellä oleva demilitarisoitu Ahvenanmaa ei ole mukana harjoituksessa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.