Suomen EM-unelma elää Kazakstan-voitolla

Suomen jalkapallomaajoukkueen unelma paikasta ensi kesänä Itävallassa ja Sveitsissä pelattavissa EM-kisoissa elää yhä. Suomi kaatoi keskiviikkona Kazakstanin maalein 2-1 EM-karsintalohko A:n ottelussa Tampereen Ratinan stadionilla. Lohkon muissa otteluissa Armenia pakotti kotona Portugalin 1-1-tasapeliin ja Belgia voitti Serbian 3-2.

Suomen johtomaalin Kazakstania vastaan teki Alexei Eremenko jr. 13. minuutilla. Eremenko nosti pallon taidokkaasti yli Kazakstan-vahti David Lorian Jonatan Johanssonin läpisyötöstä. Kazakstan tasoitti ottelun 23. minuutilla, kun Dimitri Bjakov puski pallon vapaasti tyhjään maaliin. Suomen maalivahti Jussi Jääskeläinen teki tilanteessa karkean virhearvionnin, eikä yltänyt palloon ennen Bjakovia.

Suomen 2-1-voittomaalin teki Teemu Tainio 61. minuutilla. Voittomaali syntyi vaihtomies Daniel Sjölundin antamasta kulmapotkusta.

Suomi aloitti vahvasti

Tapahtumaköyhän kymmenminuuttisen jälkeen Suomen hyökkäykset terävöityivät. Jonatan Johansson oli päästä varkain maalipaikkaan, kun kazakstanilaispuolustaja Samat Smakov menetti pallon omalla rangaistusalueellaan. Johansson meni kuitenkin nurin. Suomen seuraava hyökkäys tuotti tulosta. Johansson pisti pallon puolustuksen läpi pystyyn Eremenko juniorille, joka nosti pelivälineen yli vastaan syöksyneen maalivahdin David Lorian.

Ajoissa syntyneen avausmaalin oli määrä vapauttaa Suomen peli, mutta mitä vielä. Kymmenen minuuttia myöhemmin Kazakstan iski tasoituksen suomalaispuolustuksen ja maalivahti Jussi Jääskeläisen uinahduksesta. Kaukaa lähtenyt keskitys löysi Dimitri Bjakovin kolmen puolustajan keskeltä. Kun vielä Jääskeläinen lähti kummalliseen aikaan palloa hakemaan, oli Bjakovilla helppo työ puskea pallo maaliin.

Roman Eremenko alavireinen

Suomi otti Kazakstanin ylhäältä, jo vastustajan kenttäpuoliskon puolivälissä kiinni. Tarkoituksena oli päästä pallonriistojen kautta nopeisiin iskuihin. Ensimmäisellä puoliajalla keino tuotti muutaman paikan, mutta välillä myös Kazakstan pääsi vikkeliin vastaiskuihin.

Toni Kallio nousi 38. minuutilla laitapuolustajan tontilta hyökkäykseen. Kallio pääsi laukaisupaikkaankin, mutta tilanne valui hukkaan, kun hän haki vielä keskemmältä Johanssonia mukaan. Kazakstaninkaan toinen ei ollut kaukana. Bjakov tälläsi 43. minuutilla rangaistusalueen rajan tuntumasta kohti alanurkkaa. Jääskeläinen venyi torjuntaan, eikä Kazakstan saanut palloa maaliin seuranneesta kolmen kulmapotkun ryppäästäkään.

Suomen keskikentällä Roman Eremenko ei toisessa A-maaottelussaan ollut yhtä hyvässä vireessä kuin kesäkuussa Belgiaa vastaan. Nuoremman Eremenkon otteista paistoi epävarmuus, pallo kimpoili jaloista ja kaksinkamppailuissa vastustaja oli etevämpi. Puoliajalla Roman Eremenko teki tilaa Djurgården-hyökkääjä Daniel Sjölundille. Samalla Joonas Kolkka vaihtoi vasemmalta laidalta oikealle ja Tainio oikealta laidalta keskemmälle. Parikymmentä viime minuuttia Sjölund pelasi keskikentän oikealle laidalla ja Kolkka palasi vasemmalle.

Kallion varoitustili täyteen

Kazakstanin maalilla Loria oli paljon vartijana. Ensimmäisellä puoliajalla Loria torjui Teemu Tainion puskun ylänurkasta kulmapotkuksi ja koppasi Joonas Kolkan kovan laukauksen. Johansson juoksi pallon kertaalleen suoraan Lorian syliin. Toisella puoliajalla Lorian torjuntatiheys kasvoi, kun Suomi vyörytti piristyneenä hyökkäyksiä. Sjölund pääsi 60. minuutilla vapaasti puskemaan maalin edestä, mutta Loria tuuppasi pallon kulmapotkuksi.

Kulmapotkun jälkitilanteesta Johansson rynni pelaajamassan läpi maalin nurkalle ja veti. Loria torjui jälleen kulmaksi. Loria sai näppinsä myös toiseen kulmuriin. Hän huitaisi pallon viiden metrin päässä maalista vartoneelle Tainiolle, joka latasi Suomen 2-1-johtoon.

Alexei Eremenko junior yritti horjuttaa Loriaa lisää pian johto-osuman jälkeen. Eremenkon terävä laukaus suuntautui alanurkkaan, josta Loria sysäsi pallon kulmapotkuksi. Eremenko pyöritteli palloa ahkerasti hyökkäyspäässä, mutta sortui ajoittain omaan näppäryyteensä. Kymmenen viime minuutin alkaessa Eremenko tarjoili maalipaikan Kalliolle, jonka laukauksen Loria ohjasi päätyrajan yli. Sjölund antoi kulmapotkun takatolpalle ja Riihilahti pukkasi maalinedustan sumppuun, josta puolustus siivosi sen pois. Kallio sai loppuhetkillä varoituksen, joka pitää hänet sivussa Suomen seuraavasta karsintaottelusta Serbiaa vastaan 8. syyskuuta Belgradissa. Sitä seuraa kotiottelu Puolaa vastaan 12. syyskuuta.

Lohkon kolmas ottelu Belgian ja Serbian välillä alkaa 21.45.

EM-karsintalohko A:n ottelut, keskiviikkona:

Suomi - Kazakstan 2-1 (1-1)