Suomen BSE-valvonnalle kiitettävä arvosana EU:sta

EU:n tarkastusryhmä antoi Suomelle kiitettävän arvosanan hullun lehmän taudin (BSE) valvonnasta. Pieniä puutteita löytyi, mutta ei vakavia säädösrikkomuksia. Tarkastusraportti oli huomattavasti lyhyempi kuin monen muun EU-maan saama pumaska. Viime keväänä Suomessa vieraillut tarkastusryhmä kiitti suomalaisten lihantuottajien ja eläinlääkäreiden tietotasoa BSE:n oireista naudoilla.

Huomautuksia tuli lähinnä näkemyseroista, koskien näytteen ottoon lähetettävien nautojen kirjauskäytäntöä. EU:n asiantuntijat olisivat joissain tapauksissa kirjanneet lähetteeseen BSE-epäilyn.

Ministeriö aikoo ensi vuonna kouluttaa teurastamojen henkilökuntaa BSE-asiaissa ja riskiaineksen käsittelyssä. Riskiainekseen kuuluvat nautojen kallo, aivot, silmät, nielurisat, selkäydin ja sykkyräsuoli sekä itsestään kuolleiden ja lihantarkastuksessa hylättyjen eläinten ruhot ja kaikki sisäelimet. Niiden katsotaan altistavan kuluttajan suurimpaan riskiin saada Creutzfeldt-Jakobin taudin muunnos.

Naudanlihan alkuperämaa on syyskuusta lähtien merkitty niin teurastamon kuin leikkausmaankin osalta. EU-maista tuotavaa lihaa käytetään pääasiassa elintarvikejalosteissa ja ravintoala-annoksissa, jolloin sen alkuperää ei ole pakko merkitä. Tavallisissa kaupoissa tarjolla olevan tuoreen ja marinoidun lihan alkuperä on sen sijaan merkittävä, jolloin alkuperä näkyy kuluttajalle, oli liha sitten kotimaista tai ulkomaista.

Komissio esittää taas BSE-varotoimien tiukentamista

Komission BSE-toimia käsitellään ensi maanantaina maatalousministerien neuvostossa. Komission mukaan todella tiukat toimet ovat tarpeen, jotta kuluttajien luottamus naudanlihan turvallisuuteen saadaan palautettua. Viime viikkojen BSE-kohu ja mm. Saksasta ja Espanjasta löytyneet ensimmäiset hullun lehmän tautitapaukset ovat romahduttaneet naudanlihan kysynnän monissa EU-maissa.

Keskiviikkona EU:n komissio esitti aiempaakin tiukempia BSE-varotoimia kaikille jäsenmaille. Komissio haluaa kieltää kaikkien yli 2,5 vuotta vanhempien nautojen käytön lihantuotannossa, mikäli ruhoille ei ole tehty BSE-testiä.

Ruoan turvallisuus on viime vuosina noussut voimakkaasti esiin eurooppalaisessa keskustelussa hullun lehmän taudin myötä. Jotkut pitävät tätä ensimmäisenä pelottavana esimerkki siitä, mihin ruoan hinnan alentaminen keinolla millä hyvänsä johtaa. Tässä tapauksessa tautiepidemian aiheuttivat teurasjätteet, joita syötettiin lehmille halpana valkuaisrehuna.

Lue myös:

    Uusimmat