Mainos

Suomen 3G menetti toimilupansa

Liikenne- ja viestintäministeriö varoitti Suomen 3G:tä jo viime vuonna umts-toimiluvan peruuttamisesta, jos laiminlyöntejä ei korjata.

Suomen 3G Oy ei voi enää jatkaa toimintaansa kolmannen sukupolven matkaviestinverkon rakentamiseksi Suomeen. Valtioneuvosto on peruuttanut yhtiön toimiluvan, koska yhtiö on rikkonut lupaehtoja. Selvityksen mukaan Suomen 3G:llä ei ole toimiluvan edellyttämää verkkoa lainkaan.

Liikenne- ja viestintäministeriö varoitti Suomen 3G:tä jo viime vuonna umts-toimiluvan peruuttamisesta, jos laiminlyöntejä ei korjata. Yhtiölle myös annettiin riittävä aika korjata puutteet. Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtasen mukaan lupa peruutettiin nyt harkiten ja kaikkien säännösten mukaisesti.

Tele2 Finlandin toimitusjohtaja Kimmo Rannisto sanoo, että toimiluvan peruuttaminen tuli yhtiölle yllätyksenä.

-Olemme antaneet ministeriöön omat vastineemme emmekä ole saaneet sen suuntaista signaalia, että tilanne olisi menossa tähän suuntaan, Rannisto sanoi.

Yhtiöllä on 30 päivää aikaa valittaa päätöksestä.

-Päätöstä ei ole tehty, mutta todennäköisesti valitamme, Rannisto sanoi.

Yhtiöllä on kolmannen sukupolven verkkoja Ruotsissa ja Belgiassa. Niistä saatujen kokemusten perusteella, Ranniston mielestä Suomessakaan ei ole ollut kiirettä verkkojen rakentamiseen.

-Olemme antaneet omissa vastineissamme tietyn aikatauluehdotuksen verkon rakentamisen aloittamiseen. Perustelemme näkemystämme kokemuksella, että meillä on jo hallussa olevia verkkoja, eikä kaupallinen potentiaali seuraa ollenkaan odotuksia, Rannisto sanoi.

Alkujaan kolmannen sukupolven matkaviestintoimiluvat myönnettiin keväällä 1999. Toimiluvan saivat Telia Mobile, Radiolinja, Sonera ja silloinen Suomen Kolmegee. Myöhemmin toimilupien hallinta muuttui eritysjärjestelyjen ja kauppojen vuoksi. Finnet-ryhmään kuulunut Kolmegee myytiin ruotsalaiselle Tele2:lle. Telia ja Sonera sulautuivat ja Telian matkapuhelinliiketoiminta siirtyi Finnet-ryhmään kuuluvan Finnet Verkkojen hallintaan.

Verkkojen rakentaminen on ollut hitaampaa kuin toimilupia myönnettäessä arvioitiin. Näin ollen kaupallisen toiminnan aloittaminenkin on viivästynyt. Syinä ovat olleet muun muassa viime aikojen huono markkinatilanne sekä operaattorien heikko taloudellinen asema. Verkkojen tekninen kehitys ei myöskään ole ollut toivottu.

Viime vuoden keväällä valtioneuvosto lievensi toimilupaehtoja. Se mahdollistaa verkkojen yhteisrakentamisen. Lupaehtoja seuranneissa selvityksissä ilmeni, ettei 3G:llä ole toimiluvan mukaista verkkoa Suomessa.

Liikenne- ja viestintäministeriössä arvellaan päätöksen vaikuttavan myönteisesti muiden umts-verkon toimiluvanhaltijoiden rakentamishalukkuuteen. Ylijohtaja Harri Pursiaisen mukaan vapautuva toimilupa on mahdollista panna uudelleen hakuun, jättää reserviin tai jakaa nykyisten operaattorien kesken. Päätökselle ei ole kuitenkaan asetettu aikataulua.

(MTV3-STT)

(Kauppalehden talousuutiset 29.06.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.