Mainos

Suomelta lisäapua Aasiaan

Suomi on myöntänyt kaksi miljoonaa euroa lisäapua Aasian uhreille. Myös kansalaiskeräykset ovat tuottaneet mukavasti. SPR varoittaa kuitenkin koteihin soittelevista huijareista.

Suomi on myöntänyt kaksi miljoonaa euroa lisää humanitaarisena apuna Kaakkois-Aasian katastrofin uhreille. Varoilla hankitaan lisää muun muassa suojapeitteitä, huopia, lääkkeitä ja hygieniatarvikkeita maanjäristysalueella.

Suomi on tähän mennessä tukenut eri avustusjärjestöjen toimintaa katastrofialueella yhteensä 4,5 miljoonalla eurolla. Kehitysyhteistyöasioista vastaava ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki kiitti iltapäivän tiedotustilaisuudessa kansalaisia ja yrityksiä katastrofialueelle antamastaan tuesta ja toivoi, että asiaa muistetaan vielä senkin jälkeen, kun akuutein vaihe on ohi.

Edessä on mittava ja pitkään kestävä jälleenrakennus. Maanjäristyksen ja hyökyaaltojen jäljiltä kodittomiksi on jäänyt arvioiden mukaan noin viisi miljoonaa ihmistä. Pahiten tuhoista ovat kärsineet Indonesia ja Sri Lanka.

Keräykset tuottaneet hyvin

Eri kansalaisjärjestöjen keräykset ovat tuottaneet tähän mennessä lähes 5,9 miljoonaa euroa Aasian katastrofin uhreille.

Suomen Punainen Risti on kerännyt noin 4,5 miljoonaa euroa ja Suomen Unicef noin 480 000 euroa. Kirkon ulkomaanapu on puolestaan saanut lahjoituksia yhteensä noin 900 000 euroa.

Lisäksi eri järjestöt ja kunnat ovat lahjoittaneet rahaa avustustyöhön. Suomen Lääkäriliitto lahjoitti Aasian hyökyaallon uhreille 25 000 euroa ja Porin kaupunki 10 000 euroa.

SPR varoittaa huijareista

Keräyskampanjat ovat houkutelleet liikkeelle myös huijareita. Punaisen Ristin kampanjapäällikkö John Ekelund varoittaa, että SPR:n nimellä on yritetty kerätä rahaa laittomasti ainakin pääkaupunkiseudulla ja eräissä itärajan kaupungeissa. Myös Lahden poliisin tietoon on tullut huijausyrityksiä.

- Kaikilla SPR:n kerääjillä on keräyslupatarra ja keräysliivit. SPR ei myöskään soita puhelimella kenenkään kotiin ja kerro tilinumeroa lahjoituksen tekemistä varten, Ekelund kertoo.

Ekelund kehottaa tarkastamaan ennen soittoa lahjoituspuhelimeen, että puhelinnumero on oikea. Samoin tilinumero on syytä tarkastaa ennen lahjoitusta.

- Jos ihmisiltä menee luottamus näihin keräyksiin, moni viaton kärsii.

Oikeat numerot löytyvät SPR:n verkkosivuilta osoitteesta www.redcross.fi. sekä MTV:n sivuilta mtv3.fi/uutiset ja MTV:n teksti-tv:n sivulta 113.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.