Mainos

Suomelle uusia poikkeuksia BSE-testeihin?

Suomi on saamassa EU:lta uusia poikkeuksia hyvän eläintautitilanteen vuoksi. Suomen ei tarvitse testata kaikkia tiloilla itsestään kuolleita nautoja BSE-taudin varalta, jos EU:n maatalousministerit hyväksyvät Brysselissä Suomea koskevat lievennykset.

Jos lievennystä ei hyväksytä ministerineuvostossa, Suomessakin joudutaan testaamaan kaikki itsestään kuolleet yli 30 kuukauden ikäiset naudat vuoden ajan ensi vuoden heinäkuun alusta lähtien. Suomella on myös mahdollisuus saada lisävakuuksia lampaan scrapien eli lampaan BSE-tautia vastaavan taudin osalta, arvioi osastopäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä. Suomi voisi asettaa lisävaatimuksia lampaille, jotka tuodaan muista EU:n jäsenmaista Suomeen.

Suomea koskevat poikkeukset ovat osa lainsäädäntöpakettia, jota valmisteltiin Suomen puheenjohtajuuskaudella. Suomi luokiteltiin Ruotsin ja Itävallan kanssa alhaisen BSE-riskin maaksi EU:n naudanlihan hallintokomitean päätöksessä, joka velvoittaa Suomen ja muut maat testaamaan vain riskiryhmään kuuluvat naudat. Muissa maissa on testattava puolen vuoden ajan kaikki yli 30 kuukauden ikäiset naudat.

EU: Vasikanrehun rasva riskitöntä

EU:n tieteellinen komitea ryhtyy Saksan pyynnöstä tutkimaan, aiheuttaako sian- ja naudanrasvan käyttö vasikoiden rehussa terveysriskejä eläimille tai ihmisille. EU:n asettaman luulihajauhon laajan käyttökiellon jälkeen Saksa kielsi myös eläinrasvan käytön nautojen rehuissa, mutta muissa maissa vastaavaa päätöstä ei ole tehty. EU:ssa ei rinnasteta rehuissa käytettävää eläinrasvaa lihaluujauhoon, kertoi Husu-Kallio.

Nykyisen tieteellisen tietämyksen mukaan rasvalla ei ole yhteyttä BSE-taudin leviämiseen. Tartunnan lähteenä pidetään luulihajauhoa, johon oli joutunut scrapieta sairastaneiden lampaiden teurasjätettä.
-Jos jotakin epäilyjä rasvan ja BSE:n yhteyteen olisi, niin kaikki kielto- ja tiukennuspäätökset olisi asetettu myös rasvalle, vakuutti Husu-Kallio.

Rasvan käytön ehtona on, että se on peräisin terveistä eläimistä. Suomessa yksi vasikanrehun valmistajista on Suomen Rehu, joka käyttää rehuissa pääasiassa kasvisperäistä rasvaa. Joissakin rehuissa käytetään rasvaseosta, jossa on myös eläinperäistä rasvaa, kertoi yhtiön kehitysjohtaja Asko Haarasilta. Hänen mukaansa yhtiön tuotteista 10-20 prosenttia on sellaisia rehuja, jotka sisältävät kotimaista alkuperää olevaa eläinrasvaa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.