Mainos

Suomelle 1,8 miljardia euroa EU:n rakennetukea

EU:n komissio on päättänyt rakennetuen jaosta unionin jäsenmaille vuosina 2000-2006. Suomen osuus on eilisen päätöksen mukaan 1836 miljoonaa euroa eli noin 10,9 miljardia markkaa.

Komissio löi myös lukkoon ne EU:n alueet, jotka voivat saada ns. tavoite 1 -tukea sillä perusteella, että niiden bruttokansantuote on pienempi kuin 75 prosenttia EU:n keskiarvosta. Suomen köyhimmille alueille Itä-Suomessa sekä Keski-Suomessa ja Lapissa komissio myönsi 913 miljoonaa euroa eli noin 5,4 miljardia markkaa.

Uusi tavoite 2 -tuki, joka käsittää kaikki tukimuodot alueille, joilla on rakenteellisia vaikeuksia, koskee aiempien päätösten mukaan 18 prosenttia EU:n väestöstä. Kaikilla mailla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä alueet saavat tätä EU-tukea, ja EU:n komissio toivoo nyt pikimmiten ehdotuksia jäsenmailta. Suomi ja Ranska ovat ne kaksi EU-maata, joissa tavoite 2 -tuen piirissä voi olla suhteellisesti eniten väestöä, 31 prosenttia. Suomen osalta tämä on vajaat 1,6 miljoonaa henkeä. Suomi saa tavoite 2 -tukea on yhteensä 489 miljoonaa euroa eli 2,9 miljardia markkaa.

Tavoite 3 -tuki, jota myönnetään koulutukseen ja työllistämiseen, on Suomen osalta 403 miljoonaa euroa eli noin 2,4 miljardia markkaa, ja kalastussektorille myönnettävä tuki 31 miljoonaa euroa eli 184 miljoonaa markkaa.
-EU:n komission tämän päivän päätösten jälkeen on jäsenmaiden asia valmistella suunnitelmiaan ja ohjelmiaan, totesi aluekomissaari Monika Wulf-Mathies.
Rakenne- ja aluetuki on EU:n toiseksi suurin menoerä maataloustuen jälkeen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.