Suomeen saapuu kullanhuuhtojia 26 eri maasta – MM-kisoissa tärkeintä on pitää pää kylmänä: "Yhtään hippua ei voi hukata"

Kullanhuuhdonnan maailmanmestari Marko Touru 8:41
Katso videolta kullanhuuhtoja Marko Tourun haastattelu.

Kullanhuuhdonnan maailmanmestaruuskisat palaavat synnyinseuduilleen Tankavaaraan elokuussa. Osallistuja saapuu paikalle kaikkiaan 26 maasta.

Kullanhuuhtoja Marko Touru saapui Huomenta Suomeen keskustelemaan tulevista lajin MM-kisoista. Ratkaisevaa kisassa on paitsi nopeus myös tarkkuus.

– Mitä tarkemmin sitä harjoittelua ja työtä tekee, sitä parempi mahdollisuus on tietenkin pärjätä, Touru toteaa.

Kisassa 15 kiloon hiekkaa on piilotettu 5–12 kultahippusta, jotka ovat noin millin halkaisijaltaan. Kilpailijan tavoitteena on löytää hippuset mahdollisimman nopeasti.

Hutilointi ei kuitenkaan kannata, sillä jokaisesta hukatusta hippusesta saa kolmen minuutin aikasakon.

– Voittoajat pyörivät siinä minuutin vähän paremmalla puolella, joten käytännössä yhtään hippua ei voi hukata, Touru sanoo.

Vaskooliin kaadettavan hiekan määrä täytyy siis osata arvioida tarkoin. Tourun mukaan kullanhuuhtojalta vaaditaankin kykyä hallita hermonsa eli keskittymistä suoritukseen sekä hyvää tekniikkaa.

Videolla Touru kertoo valmistautumisesta MM-kisoihin. Lisäksi hän kertoo, miten hänestä itsestään tuli kullanhuuhtoja ja millaisia löydöksiä matkan varrelle on osunut.

Lue myös:

    Uusimmat