Suomalaisyhtiöitä johtava mies on asetettu EU:n pakotelistalle – epäillään talouspakotteiden kiertämisestä

MTV vieraili pakotelistalle joutuneen yrityksen toimistolla Vantaalla 3:17
Katso myös: MTV vieraili pakotelistalle joutuneen yrityksen toimistolla Vantaalla.

Venäjä-pakotteiden rikkomisesta epäiltyjen suomalaisyhtiöiden toimitusjohtaja Gabriel Temin on asetettu EU:n pakotelistalle.

Temin, 43, on Suomeen rekisteröityjen Siberica- ja Luminor-yhtiöiden toimitusjohtaja, ja tuoreen pakotepäätöksen mukaan yhtiöt ovat järjestelleet pakotelistattuja tuotteita Venäjälle. Virossa syntynyt Ranskan kansalainen Temin on Suomessa vangittuna epäiltynä törkeästä säännöstelyrikoksesta ja puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta.

Euroopan unionin neuvoston tuoreessa maanantaina antamassa täytäntöönpanoasetuksessa väitetään, että Teminiä vastaan olisi nostettu syyte Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Käräjäoikeudesta kuitenkin kerrottiin tiistaina STT:lle, ettei syytettä ole vielä toimitettu. STT ei ole toistaiseksi tiistaina tavoittanut asian syyttäjää kommentoimaan syyteharkinnan tilaa.

EU-pakotteiden piirissä olevien ihmisten omaisuutta unionin alueella on jäädytetty pakotteiden vuoksi. Lisäksi pakotelistalle joutuviin kohdistuu liikkumisrajoituksia EU-alueella.

Yhdysvallat asetti listalleen jo aiemmin

Teminin johtamat Siberica- ja Luminor-yhtiöt nousivat julkisuuteen viime syyskuussa, kun Yhdysvallat asetti Teminin omalle pakotelistalleen.

Yhdysvaltain kauppaministeriön mukaan suomalaisyritykset ovat olleet osallisina suunnitelmassa toimittaa komponentteja pietarilaisyritykselle, joka valmistaa Venäjän sotilastiedustelulle drooneja. Samana päivänä, kun Yhdysvallat julkaisi oman pakotelistauksensa, Suomessa Tulli vaati Teminiä vangittavaksi törkeästä säännöstelyrikoksesta. Siitä saakka Temin on ollut Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksen perusteella vangittuna.

Joulukuun alussa Tulli puolestaan tiedotti valmistuvasta esitutkinnasta jutussa, jossa kahden suomalaisyhtiön epäillään vieneen pakotteiden alaisia tuotteita ulkomaille niin, että tuotteet ovat lopulta päätyneet Venäjälle. Tuolloin Tulli kertoi, että tuotteiden joukossa oli muun muassa 3 500 droonia, joiden arvo on yli kaksi miljoonaa euroa. Tullin mukaan toimintaa oli johdettu Venäjältä.

STT:n tietojen mukaan Tullin esitutkinnassa on ollut kyse samasta jutusta, jossa Temin on epäiltynä.

Lue myös:

    Uusimmat