Suomalaisyhtiöiden edesottamuksia veroparatiiseissa

Finnwatch on julkaissut raportin veroparatiisien pöytälaatikkoyhtiöiden merkityksestä suomalaisyritysten liiketoiminnassa. Järjestö ei anna suomalaisyhtiöille puhtaita papereita.

Finnwatch nostaa raportissaan tarkemman tutkailun kohteeksi muutamia suomalaisyrityksiä.

Esimerkkitapauksia raportista lukiessaan tulee väistämättä mieleen, että osa avoimuudesta ja tiedottamisesta on näennäistä ja tarkoitettu ohjaamaan huomio pois mahdollisista vähemmän onnistuneista ratkaisuista.

Vapaaehtoiseen verojalanjäljen raportointiin ovat ryhtyneet ainakin Fortum ja Terveystalo. 

Finnwatch tutkii näitä raportteja ja löytää niistä huomautettavaa.  Stora Enson Finnwatch nostaa esille Brittiläisillä Neitsytsaarilla sijaitsevan tytäryhtiön vuoksi.

Fortumin verojalanjälki 

Energiayhtiö Fortum laatii oma-aloitteisesti vapaaehtoista veroraporttia. Fortum julkaisi sen vuoden 2012 kestävän kehityksen raportissa yhdessä tilanpäätöksen kanssa. Raportissa Fortum kuvaa veronmaksunsa periaatteita, luettelee omistamansa veroparatiisiyhtiöt sekä kertoo maksamansa verot kuudessa eri toimivaltiossa.

Finnwatch kiittelee Fortumin antamia tietoja, mutta toivomisen varaa on silti. Raportin arvoa laskee Finnwatchin mukaan se, että kaikesta tiedosta huolimatta tarkkaa konsernirakennetta ei saa selville.

Suurimpana puutteena järjestö pitää kuitenkin sitä, ettei Fortum anna mitään tietoa Alankomaissa, Belgiassa, Irlannissa ja Luxemburgissa omistamiensa holding-yhtiöiden toiminnasta ja tunnusluvuista, vaikka niitä on yhteensä 25 kappaletta.

Kritiikistään huolimatta Finnwatch ei väitä, että Fortum harjoittaisi aggressiivista verosuunnittelua.

Terveystalon outo raportti

Finnwatch kiinnittää Terveystalon verojalanjälkiraportissa huomion lähinnä siihen, mitä siinä ei ole. Terveystalo keskittyy raportoimaan muita kuin tuloveroja.  Nämä muut verot ovat luonteeltaan sellaisia, etteivät ne muutenkaan ole verosuunnittelun välineitä.

Terveystalo kertoo veroraportissaan, ettei se siirrä rahaa pois Suomesta. Mutta yritys ei kerro Luxemburgin emoyhtiön kanssa tehdyistä lainajärjestelyistä.

Laina on Finnwatchin mukaan juuri sellainen merkittävä seikka, joka pitäisi avata perusteellisesti verojalanjälkiraportissa.

Finnwatch sanookin raportissaan suoraan, että Terveystalon verojalanjälkiraportti on harhaanjohtava.  

Stora Enso Neitsytsaarilla 

Finnwatch tutkailee lähemmin myös Stora Ensoa ja sen  Champ Wave Ltd -tytäryhtiötä, jonka kotipaikka on Brittiläisillä Neitsytsaarilla. Stora Enso omistaa yrityksestä 51 prosenttia.

Finnwatch yritti tutustua Champ Waven tilinpäätöksiin, mutta yhtiö vastasi, ettei se "erikseen jaa tytäryritystensä dokumentteja". Stora Enso neuvoi Finnwatchia kääntymään paikallisten viranomaisten puoleen, koska paikallisesta lainsäädännöstä riippuen paperit voivat olla saatavissa heidän kauttaan.

Finnwatch toteaa raportissaan, etteivät Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröityjen yritysten tilinpäätökset ole julkisia.

Stora Enson Finnwatchille antamien vastausten mukaan se ei hyödy Champ Wavesta verotuksellisesti tai muuten.

Finnwatch lainaa myös Stora Enson tiedonantolinjausta heinäkuulta 2013 (Disclosure policy), jonka mukaan Stora Enso painottaa tiedonantopolitiikassaan erityisesti läpinäkyvyyttä, luotettavuutta, vastuullisuutta, proaktiivisuutta ja vuorovaikutuksellisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat