Suomalaisvauvoille tutun rokotteen huomattiin pienentävän diabetesriskiä – silti tauti on meillä yleisempi kuin missään muualla

Keinohaima mullistaa diabeetikon elämää 7:02
Videolla keskustellaan diabeteshoidon kehitysaskelista.

Michiganin yliopiston tutkimus vihjaa, että rotavirusrokotteen saaneilla lapsilla on pienempi riski sairastua tyypin 1 diabetekseen. Löydökset saavat tukea aiemmin tänä vuonna julkaistusta australialaistutkimuksesta. Maantieteelliset, geneettiset ja ympäristölliset erot saattavat selittää, miksi ykköstyypin diabetes on Suomessa yleistä rokoteohjelmasta huolimatta.

Vauvalle annettu rotavirusrokote pienentää lapsen riskiä joutua sairaalahoitoon ”mahaflunssan” vuoksi, mutta rokote saattaa suojata yllättäen myös ykköstyypin diabetekselta.

Kaikki suositellut kolme rotavirusrokoteannosta saaneilla vauvoilla on yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kolmanneksen pienempi riski saada tyypin 1 diabeteksen diagnoosi kuin rokottamattomilla vauvoilla.

Löydökset ilmestyivät Scientific Reports -tiedejulkaisussa.

Ykköstyypin diabetes on koko elämän mittainen sairaus, johon ei tiedetä ehkäisy- tai parannuskeinoja, tutkijat muistuttavat tiedotteessa. Suomessa ykköstyypin diabetesta sairastaa noin 50 000 ihmistä, kertoo Diabetesliitto. Se on kansainvälisesti vertailtuna paljon.

Suomessa rotavirusrokotteen saavat ilmaiseksi 6–31 viikon ikäiset pikkulapset, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Rokote annetaan suun kautta suositusten mukaan kahden, kolmen ja viiden kuukauden iässä.

Näin tutkimus tehtiin

Michiganin yliopiston tutkijatiimi huomasi rotavirusrokotteen ja ykköstyypin diabeteksen yhteyden tarkasteltuaan yhdysvaltalaisista terveysvakuutuksista kerättyä dataa. Data kattoi yhteensä lähes 1,5 miljoonaa yhdysvaltalaislasta, jotka olivat syntyneet ennen ja jälkeen vuoden 2006, jolloin rotavirusrokote esiteltiin.

Lähes 540 000 lasta sai kaikki rotavirusrokoteannokset, lähes 141 000 lasta vähintään yhden rokoteannoksen ja yli 246 000 lasta ei yhtään rokoteannosta.

Verrattuna rokottamattomiin pikkulapsiin, kaikki kolme rotavirusrokoteannosta saaneilla lapsilla oli 33 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua ykköstyypin diabetekseen. Jos lapsi ei ollut saanut kaikkia rokoteannoksia, positiivinen yhteys diabetesriskiin katosi.

Löydöksille tukea aiemmista tutkimuksista

Yhdysvaltalaistutkijoiden löydökset ovat yhteneväiset aiemmin tänä vuonna JAMA Pediatrics -lehdessä julkaistun australialaistutkimuksen kanssa. Siinä huomattiin, että ykköstyypin diabetestapauksia ilmaantui vähemmän sen jälkeen, kun australialaislasten rotavirusrokotteet aloitettiin. Oraalisten rokotteiden ansiosta lasten uudet diabetestapaukset vähentyivät 14 prosentilla.

Tutkimustuloksia tukevat myös laboratoriotutkimukset, jotka ovat osoittaneet rotaviruksen hyökkäävän samoihin haimasoluihin, joiden diabetes vaikuttaa, kertoo Medical Xpress.

Suomessa runsaasti diabetesta rokotteesta huolimatta

Potilaan Lääkärilehti kertoo, että Suomessa tehty, noin 500:aa lasta koskeva tutkimus ei kuitenkaan paljastanut vastaavaa yhteyttä rotavirusrokotteen ja ykköstyypin diabeteksen välillä. Maantieteelliset, geneettiset ja ympäristölliset erot saattavat vaikuttaa rokotteen vaikuttavuuteen.

Suomessa lasten diabetes on yleisempää kuin missään muualla maailmassa, kertoo Diabetesliitto. Tämä huolimatta siitä, että rotavirusrokote on kuulunut kansalliseen rokoteohjelmaan vuonna 2009. Joka vuosi Suomessa sairastuu noin 500 alle 15-vuotiasta ja 1500 yli 15-vuotiasta tyypin 1 diabetekseen.

Lue myös:

    Uusimmat