Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Suomalaisväitös: Näin runsas maidonjuonti vaikuttaa lapsen terveyteen

3:26Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeriaOnko lapsesi välipala sokeripommi? Katso videolta, kuinka paljon suositus välipalavaihtoehdot sisältävät sokeria.
Julkaistu 15.11.2021 13:50

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Runsas maidon käyttö on yhteydessä suurentuneeseen tyypin 1 diabeteksen kehittymisen riskiin lapsilla, joilla on perinnöllinen alttius tautiin.

Suomalaistutkimuksen mukaan runsaasti lehmänmaitovalmisteita käyttävillä lapsilla on muita suurempi todennäköisyys saada tyypin 1 diabeteksen esiaste. Myös aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että runsas maidon käyttö varhaislapsuudessa saattaa altistaa taudille.

Yhteys runsaan maidon kulutuksen ja tyypin 1 diabeteksen välillä havaittiin taudille perinnöllisesti alttiilla lapsilla. Suomessa tyypin 1 diabetes on yleisempi kuin missään muualla maailmassa, ja sen ilmaantuvuus on lisääntynyt moninkertaisesti 1950-luvulta lähtien.

Helsingin yliopiston elintarviketieteiden maisteri Katariina Koivusaari havaitsi väitöstutkimuksessaan lisäksi, että voimakkaasti käsiteltyjen maitovalmisteiden, kuten äidinmaidonkorvikkeiden, käyttö on yhteydessä suurentuneen astman riskiin. Vastaavaa yhteyttä ei havaittu miedommin lämpökäsitellyillä tuotteilla. Tulos viittaa siihen, että maidon prosessointi saattaa muuttaa sen immunologisia ominaisuuksia.

Koivusaari väittelee 19.11.2021 kello 13 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa.

Lue myös: Piia luuli tyttärensä kärsivän oksennustaudista – Olivia, 13, olikin kuolemanvaarassa

Yksittäiset tutkimustulokset eivät muuta ravitsemussuosituksia

Havainnot pohjautuvat tutkimukseen, jossa on mukana yli 6000 vuosina 1996–2004 syntynyttä suomalaislasta. Tieto lasten ruokavaliosta kerättiin ruokapäiväkirjan avulla. Diabeteksen esiasteen mahdollista ilmaantumista seurattiin säännöllisin verikokein ja tieto astmasta kerättiin lasten ollessa 5-vuotiaita.

Koivusaaren mukaan tarvitaan lisätutkimusta, jotta voidaan ymmärtää, altistaako maitovalmisteiden käyttö oikeasti tyypin 1 diabetekselle ja äidinmaidonkorvikkeiden käyttö astmalle. Nyt havaittuja yhteyksiä voi selittää jokin vielä tunnistamaton tekijä.

– Jatkotutkimuksissa olisi myös tärkeää selvittää, mikä maidossa saattaa olla sairauksien riskiin liittyvä tekijä, jotta se olisi mahdollista huomioida prosessoinnissa. Yksittäiset tutkimustulokset eivät muuta ravitsemussuosituksia, jotka pohjautuvat laajaan tutkimusnäyttöön, Koivusaari sanoo tiedotteessa.

Rintamaito riittää täysiaikaisena ja normaalipainoisena syntyneelle lapselle ainoaksi ravinnoksi puolen vuoden ikään asti D-vitamiinia lukuun ottamatta, kerto Ruokavirasto. Leikki-ikäisten lasten kannattaisi nauttia päivässä 4 desilitraa nestemäisiä maitovalmisteita ja yksi viipale juustoa. Kouluiästä lähtien suositus on syödä 5–6 desilitraa nestemäisiä maitovalmisteita ja 2–3 viipaletta juustoa päivittäin.

Lue myös: Rasvattomat vai rasvaiset maitotuotteet? Uusi tutkimus: Tämä on terveellisempi valinta

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

9:54Maidontuottajat ja kaurajuoma-ala napit vastakkain

Lähteet: Helsingin yliopisto, Ruokavirasto

Lisää aiheesta:

Ruotsalaistutkimus: Maidon juomisella huolestuttavat seuraukset naisilleTietyt ruoat erityisen haitallisia teinitytöille – tutkimuksen mukaan rintasyöpäriski kasvaaSuomalaistutkijat selvittivät ruokavalion rasvahappojen vaikutusta diabetesriskiinYleisesti käytetystä diabeteslääkkeestä löytyi ennestään tuntematon haittavaikutusEnnenaikaisena syntyneillä kohonnut riski sairastua yleistyvään tautiin – koskee erityisesti tyttöjäSuomalaisvauvoille tutun rokotteen huomattiin pienentävän diabetesriskiä – silti tauti on meillä yleisempi kuin missään muualla
RavitsemusDiabetesAstmaTutkimustuloksetTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 09:34
    Ruoka

    Tätä arkiruokaa Hanna Partanen suosittelee: "Järkyttävän suuri määrä kuitua"

  • Eilen16:45
    Ruoka

    Ainakin yksi seikka pastapaketin kyljestä kannattaa tarkistaa

  • Eilen06:48
    Aamiainen

    Jo kolmannes päivän kuidun tarpeesta! Tällaista aamupalaa Hanna Partanen suosittelee

  • ma06:49
    Flunssa

    Harva tietää tätä seikkaa hengitystieinfektioiden ehkäisystä: "Sinkki on mielessä, mutta…"

  • 29.11.09:14
    Krapula

    Moni vannoo tämän krapulanehkäisykeinon nimeen – proviisori: Ei ainakaan mitään haittaa