Suomalaisväitös: Näin runsas maidonjuonti vaikuttaa lapsen terveyteen

3:26
Onko lapsesi välipala sokeripommi? Katso videolta, kuinka paljon suositus välipalavaihtoehdot sisältävät sokeria.

Runsas maidon käyttö on yhteydessä suurentuneeseen tyypin 1 diabeteksen kehittymisen riskiin lapsilla, joilla on perinnöllinen alttius tautiin.

Suomalaistutkimuksen mukaan runsaasti lehmänmaitovalmisteita käyttävillä lapsilla on muita suurempi todennäköisyys saada tyypin 1 diabeteksen esiaste. Myös aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että runsas maidon käyttö varhaislapsuudessa saattaa altistaa taudille.

Yhteys runsaan maidon kulutuksen ja tyypin 1 diabeteksen välillä havaittiin taudille perinnöllisesti alttiilla lapsilla. Suomessa tyypin 1 diabetes on yleisempi kuin missään muualla maailmassa, ja sen ilmaantuvuus on lisääntynyt moninkertaisesti 1950-luvulta lähtien.

Helsingin yliopiston elintarviketieteiden maisteri Katariina Koivusaari havaitsi väitöstutkimuksessaan lisäksi, että voimakkaasti käsiteltyjen maitovalmisteiden, kuten äidinmaidonkorvikkeiden, käyttö on yhteydessä suurentuneen astman riskiin. Vastaavaa yhteyttä ei havaittu miedommin lämpökäsitellyillä tuotteilla. Tulos viittaa siihen, että maidon prosessointi saattaa muuttaa sen immunologisia ominaisuuksia.

Koivusaari väittelee 19.11.2021 kello 13 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa.

Yksittäiset tutkimustulokset eivät muuta ravitsemussuosituksia

Havainnot pohjautuvat tutkimukseen, jossa on mukana yli 6000 vuosina 1996–2004 syntynyttä suomalaislasta. Tieto lasten ruokavaliosta kerättiin ruokapäiväkirjan avulla. Diabeteksen esiasteen mahdollista ilmaantumista seurattiin säännöllisin verikokein ja tieto astmasta kerättiin lasten ollessa 5-vuotiaita.

Koivusaaren mukaan tarvitaan lisätutkimusta, jotta voidaan ymmärtää, altistaako maitovalmisteiden käyttö oikeasti tyypin 1 diabetekselle ja äidinmaidonkorvikkeiden käyttö astmalle. Nyt havaittuja yhteyksiä voi selittää jokin vielä tunnistamaton tekijä.

– Jatkotutkimuksissa olisi myös tärkeää selvittää, mikä maidossa saattaa olla sairauksien riskiin liittyvä tekijä, jotta se olisi mahdollista huomioida prosessoinnissa. Yksittäiset tutkimustulokset eivät muuta ravitsemussuosituksia, jotka pohjautuvat laajaan tutkimusnäyttöön, Koivusaari sanoo tiedotteessa.

Rintamaito riittää täysiaikaisena ja normaalipainoisena syntyneelle lapselle ainoaksi ravinnoksi puolen vuoden ikään asti D-vitamiinia lukuun ottamatta, kerto Ruokavirasto. Leikki-ikäisten lasten kannattaisi nauttia päivässä 4 desilitraa nestemäisiä maitovalmisteita ja yksi viipale juustoa. Kouluiästä lähtien suositus on syödä 5–6 desilitraa nestemäisiä maitovalmisteita ja 2–3 viipaletta juustoa päivittäin.

9:54

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja