Suomalaistutkimus esittää: Astmalääkkeet lisäävät lapsen riskiä sairastua diabetekseen

Allergiat kuriin siedätyksellä 13:01
Videolla kerrotaan, miten saada allergiat kuriin siedätyksellä.

Astmaa sairastavat lapset ovat tavallista alttiimpia sairastumaan myös tyypin 1 diabetekseen, mutta tarkkaa syytä tälle ei tiedetä. Suomalaistutkijoiden mukaan ilmiön taustalla saattavat olla astman hoidossa käytettävät lääkkeet.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja se perustuu 3 300:n tyypin 1 diabetesta sairastavan vuosina 1995–2008 syntyneen suomalaislapsen terveystietoihin. Lapsia verrattiin 80 000 terveeseen samanikäiseen.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista tietoihin lapsille määrätyistä astmalääkkeistä, he havaitsivat hengitettäviä kortikosteroidilääkkeitä tai beeta-agonisteja käyttävien sairastuvan selvästi todennäköisemmin. Verrattuna muihin lapsiin heidän riskinsä sairastua tyypin 1 diabetekseen oli 20–30 prosenttia suurempi.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat astmalääkkeiden mahdollisesti selittävän astmaan liitettyjä diabetesvaikutuksia. Lääkitysten lisäksi kuitenkin monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin.

Suomessa tyypin 1 diabetes on yleisempi kuin missään muualla

Tyypin 1 eli niin sanottua nuoruustyypin diabetesta sairastavien oma immuunijärjestelmä hyökkää haimassa insuliinia tuottavien solujen kimppuun, mikä vähitellen johtaa diabetekseen. Tämän vuoksi potilaat tarvitsevat insuliinihoitoja läpi elämänsä. Suomessa tyypin 1 diabetes on yleisempi kuin missään muualla. Kaikkiaan noin 50 000 suomalaista sairastaa sitä.

Astmaa sairastaa 6–10 suomalaislasta sadasta. Se alkaa yleensä leikki- tai kouluiässä, mutta melko usein oireilu vähenee tai loppuu kokonaan murrosiässä. Osalle oireet kuitenkin jäävät pysyviksi.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat