Sairastatko diabetesta tietämättäsi? Tunnista sairauden oireet

Yli 200 000 suomalaista sairastaa diabetesta tietämättään. Näin tunnistat vakavan sairauden oireet.

Ainakin joka kolmannella suomalaisella on perinnöllinen taipumus sairastua kakkostyypin diabetekseen. Noin 200 000 suomalaista sairastaakin diabetesta tietämättään. Sairaus on usein vähäoireinen ja kehittyy hitaasti vuosien kuluessa. Diabetesliitto suosittelee kaikille aikuisille helpon diabetestestin tekemistä internetissä.

Kakkostyypin diabetes on yksi nopeimmin yleistyvistä sairauksista Suomessa, ja diabetesta sairastavien määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan kymmenessä vuodessa. Lievästi koholla oleva verensokeri voi toimia diabeteksen ennusmerkkinä. Oireet voivat pahimmassa tapauksessa tulla vasta 10-15 vuoden päästä siitä, kun verensokeri on alkanut olla koholla. Tällöin sairaus on useimmiten jo ehtinyt edetä pitkälle.

Kakkostyypin diabetes saatetaankin diagnosoida vasta vakavien lisäsairauksien, kuten sydänveritulpan tai aivohalvauksen yhteydessä.

Väsymys voi olla sairauden merkki

Suomen Diabetesliitto toteutti elokuussa 2011 kyselytutkimuksen kakkostyypin diabetesta sairastavien liiton jäsenten keskuudessa. Lähes puolelle diagnoosi oli tullut täytenä yllätyksenä juuri oireiden puuttumisen vuoksi.

Suurimpana yllätyksenä kakkostyypin diabeteksen diagnoosi oli tullut henkilöille, jotka olivat omasta mielestään terveitä ja hyväkuntoisia.

– Ylipaino lisää sairastumisriskiä kakkostyypin diabetekseen, mutta siihen tarvitaan myös sukurasite – sairastumisriski on 70 prosenttia, jos molemmilla vanhemmilla on tyypin kakkostyypin diabetes. Vaikka diabetes oireilisikin, oireet voivat tulla niin hiljaa hiipimällä, että sairastanut ei osaa yhdistää niitä kakkostyypin diabetekseen, Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka kertoo.

Diabetesliiton kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että moni kakkostyypin diabeetikko oli pidemmän aikaa tuntenut olonsa vetämättömäksi, mutta ajatellut sen johtuvan kiireisestä työstä, masennuksesta tai vanhenemisesta. Harva oli tullut ajatelleeksi, että tyypin 2 diabeteksen tavallisimpia oireita ovat väsymys ja uupumus, johon unikaan ei oikein auta.

Muita kakkostyypin diabeteksen oireita ovat mielialan vaihtelut, jalkojen puutuminen, näöntarkkuuden muuttuminen, virtsanerityksen lisääntyminen ja tulehdukset.

Kakkostyypin diabetes on onneksi ehkäistävissä!

Vaikka kakkostyypin diabetes on vahvasti perinnöllinen, jokainen voi elintapojensa myötä itse vaikuttaa siihen, mitä geenit saavat aikaan. Kysymys on pitkälti itsensä huolehtimisesta.

– Tyypin 2 diabetes on ehkäistävissä tai ainakin sen puhkeaminen on siirrettävissä vuosiksi eteenpäin kohtuullisen helpoilla keinoilla, kuten liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla. Jo muutaman kilon painonpudotus yhdessä säännöllisen liikunnan ja monipuolisen syömisen kanssa tekevät hyvää elimistölle ja tehostavat elimistössä jäljellä olevan insuliinin toimintaa. Tässä tarvitaan myös ripaus itserakkautta eli itsestä välittämistä ja miksei myös hyvän esimerkin antamisesta omille lapsilleen, Ilanne-Parikka kertoo.

Testaa sairastumisriskisi

Koska kakkostyypin diabeteksen oireet ovat usein vaikeasti tunnistettavissa, riskitekijät kannattaa kartoittaa ajoissa. Helppo ja luotettava kakkostyypin diabeteksen sairastumisvaaraa arvioiva testi löytyy täältä!

Tutkimus toteutettiin sähköpostitse Diabetesliiton jäsenille. Tutkimukseen osallistui 405 suomalaista ja kohderyhmänä olivat liittoon kuuluvat kakkostyypin diabeetikot.

Lue myös:


Teksti: AVA, Suomen Diabetesliitto

Kuvat: Shutterstock, Peter Pernik

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja