Mainos

Suomalaisvaroin rakennettu kirkko vihitään Petroskoissa

Petroskoin uusi luterilainen kirkko on vihitty Venäjän Karjalassa.

Aivan Petroskoin keskustassa sijaitseva kirkko oli ääriään myöten täynnä, ja osa kirkkoväestä osallistui vihkiäisjuhlaan kirkkosalin ulkopuolella.

Paikalla oli arviolta yli tuhat ihmistä, joista noin puolet oli tullut Suomesta. Vihkitoimituksen suorittivat Inkerin piispa Aarre Kuukauppi ja Oulun piispa Samuel Salmi Inkerin kirkon ja Kalajoen rovastikunnan pappien avustuksella.

Piispa Aarre Kuukauppi antoi puheessaan Petroskoin seurakunnalle selkeän piispallisen käskyn.

- Antakaa nuorten tulla kirkkoon ja tähän seurakuntaan, sillä Jumala on antanut heille tehtävän seurakunnan kehittämisessä.

Jumalanpalveluksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa piispa Kuukauppi täsmensi viestiään sanomalla, että nuorten ja vanhojen seurakuntalaisten välillä oleva jännite kielikysymyksessä on purettava.

- Nuoret eivät saa epäillä vähääkään, etteivätkö olisi tervetulleita kirkkoon tai seurakuntaan. Heillä on oltava vapaa pääsy puhuivatpa he suomea tai venäjää, Kuukauppi sanoi.

Inkerin kirkon peruspilareita

Petroskoin Pyhän Hengen seurakunta on yksi Inkerin kirkon peruspilareista.

Sen toiminta alkoi elpyä uudelleen jo neuvostokaudella vuonna 1969. Seurakunnassa on tällä hetkellä 250 jäsentä, joista valtaosa on iäkkäämpää väkeä. Vanha kirkko sijaitsee kaukana Petroskoin keskustasta.

- Minulle ja varsinkin Inkerin kansalle uusi kirkko on suuri ja tärkeä asia. Me olemme kärsineet paljon. Uusi kirkko aloittaa kokonaan uuden ajan, iloitsi Inkerin kuorossa laulava opettaja Reino Haukka.

Uudesta kirkosta on haaveiltu Petroskoissa 40 vuotta. Nyt vihitty kirkko ei kuitenkaan ole vielä valmis eikä sillä ole virallista toimilupaa puutteellisen varustuksen ja kalustuksen vuoksi.

Rakentamista on rahoitettu pääasiassa suomalaisin keräysvaroin Petroskoin ystävyysseurakunnista Kalajoen rovastikunnasta, Tikkurilasta, Lempäälästä ja Varkaudesta. Hankkeessa mukana ovat myös Kirkon ulkomaanapu ja Herättäjäyhdistys.

- Rakentaminen jatkuu. Nyt on myytävä vanha kirkkokiinteistö, jotta saamme rahaa uuden kirkon viimeistelyyn, sanoi rakennustoimikunnan puheenjohtaja ja Ylivieskan kirkkoherra Timo Määttä.

Kirkon kustannusarvio on noussut viiden rakennusvuoden aikana vajaasta miljoonasta 1,5 miljoonaan euroon, josta koossa on 1,2 miljoonaa.

Kirkossa on 400 istuinpaikkaa. Sen toiseen kerrokseen tulee tilat karjalaisen kulttuurin näyttelylle.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.