Suomalaisten yleisin veriryhmä yhteydessä hengenvaaralliseen sairauteen

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36
KATSO VIDEO: Tällaisia ovat aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet.

Neurology-lehdessä ilmestyneen tutkimuksen mukaan veriryhmä voi vaikuttaa varhaisen aivoinfarktin riskiin.

A-veriryhmään kuuluvilla ihmisillä saattaa olla hieman suurentunut riski sairastua aivoinfarktiin ennen 60 ikävuotta, ilmenee uudesta tutkimuksesta. Sen sijaan O-veriryhmä on yhteydessä pienempään sairastumisriskiin.

Maailmalla yleisin veriryhmä on O, mutta Suomessa ja muissa Pohjoismaissa suurin osa ihmisistä kuuluu A-veriryhmään.

Aivoinfarktissa aivokudos tuhoutuu äkillisesti verenkierron häiriintymisen vuoksi. Suomessa aivoinfarktiin sairastuu vuosittain noin 24 000 henkilöä, joista viidesosa on työikäisiä.

Aivoinfarkti voi johtaa vammautumisiin ja kuolemaan. Aivoinfarkti on välitöntä hoitoa vaativa tila – katso yllä olevalta videolta, mistä oireista tulisi soittaa hätänumeroon 112.

Maltillisesti kohonnut riski

Kansainvälisen tutkimusryhmän löydökset perustuvat 48 eri tutkimuksen meta-analyysiin. Aineisto sisälsi tiedot lähes 17 000 aivoinfarktitapauksesta alle 60-vuotiailla aikuisilla sekä yli 599 000 kontrollihenkilöstä. Osallistujat edustivat pääosin eurooppalaista alkuperää.

Päästäkseen jyvälle varhaisen aivoinfarktin mahdollisista geneettisistä riskitekijöistä, tiimi perehtyi osallistujien kromosomeihin. He löysivät yhteyden veriryhmän määrittelevän kromosomialueen ja alle 60-vuotiaana sairastetun aivoinfarktin välillä.

A-veriryhmään kuuluvilla ihmisillä oli 16 prosenttia suurempi riski sairastua aivoinfarktiin verrattain nuorella iällä kuin muihin veriryhmiin kuuluvilla. O-veriryhmä puolestaan ennusti 12 prosenttia pienempää infarktiriskiä.

Verrattuna kontrolliryhmään myös B-veriryhmään kuuluvilla oli suurentunut riski sairastua aivoinfarktiin joko ennen tai jälkeen 60 ikävuoden rajapyykin.

– Havaitsemamme yhteys veriryhmän ja aivoinfarktin välillä oli paljon heikompi myöhäisessä kuin varhaisessa sairastumisessa, tutkimusta tehnyt Braxton Mitchell Marylandin yliopistosta sanoo tiedotteessa.

Elintavoilla veriryhmää suurempi merkitys

Veriryhmäänsä ei voi muuttaa eikä havaittu mahdollinen riski ole niin suuri, että tutkijat kehottaisivat A-veriryhmään kuuluvia huolestumaan. Vaikka kyseinen veriryhmä on yhdistetty aiemminkin sydän- ja verisuonisairauksiin, painavat elintavat vaakakupissa paljon enemmän.

Tupakoimattomuus, painonhallinta, vähän kovia rasvoja ja sokeria sisältävä ruokavalio, korkeintaan kohtuullinen alkoholin käyttö sekä säännöllinen liikunta vähentävät huomattavasti sairastumisriskiä. Kohonneen verenpaineen ja korkean kolesterolin hoito on tärkeää.

Veriryhmän vaikutus infarktiriskiin vaatii lisää tutkimuksia mahdollisen vaikutusmekanismin selvittämiseksi. Aiemmin on saatu vihiä siitä, että A-veriryhmään kuuluvilla voi olla hieman suurentunut riski veritulppien muodostumiselle.

A-veriryhmä on yhdistetty suurempaan vakavan koronavirustaudin riskiin. Koronavirusinfektion tiedetään myös lisäävän veritulpan vaaraa.

Alla olevalla videolla kerrotaan verianalyysista, joka lupaa paljastaa sydämen iän ja riskin kansansairauksiin – MTV Uutisten toimittaja kävi testaamassa.

MTV:n toimittaja testasi: Uusi verianalyysi lupaa paljastaa sydämen iän ja riskin sairastua kansantauteihin 6:10
KATSO VIDEO: MTV:n toimittaja testasi Nightingalen verianalyysin.

Lue myös:

    Uusimmat