Mainos

Suomalaisten tupakointi vähentynyt

Suomalaisten tupakointi on vähentynyt Kansanterveyslaitoksen seurantatutkimuksen mukaan parilla prosenttiyksiköllä eli noin 7 prosenttia viime vuodesta.

Tupakointiaan ovat vähentäneet nimenomaan aikuiset, sen sijaan nuorimmassa 15-24-vuotiaiden ikäryhmässä tupakkalaki ja tupakkavalistus eivät ole tehonneet. Kansanterveyslaitoksen elintapaseurannan tupakointia koskevien ennakkotietojen mukaan noin 23 prosenttia 15-24-vuotiaista nuorista tupakoi ja tytöt polttavat yhtä paljon kuin pojat.

Aikuisista miehistä päivittäin tupakoi 27 prosenttia ja naisista 18 prosenttia. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 29 ja 20 prosenttia. Professori Pekka Puska Kansanterveyslaitokselta haluaisikin nuorten tupakoinnin nykyistä tarkempaan seurantaan. Hänen mielestään kuntien pitäisi kerätä vuosittain kunta- tai koulukohtaisia tietoja nuorten tupakoinnista. Näin kunnat ja koulut voisivat vertailla omaa tilannettaan muihin.

Nuorten tupakointia on pyritty vähentämään myös alle 18-vuotiaita koskevalla tupakanmyyntikiellolla. Tämän kiellon suomalaiset hyväksyvät melko yksimielisesti, kieltoa vastustaa vain 11 prosenttia. Myyntikiellon vastustajat olivat suurimmaksi osaksi nuoria tyttöjä.

Tupakkalaki toi tupakkahuoneet

Tupakkalaki toi työpaikoille tupakkahuoneet ja niiden myötä tyytyväisyys työpaikkojen tupakointijärjestelyihin on kasvanut viime vuodesta. 92 prosenttia kodin ulkopuolella työskentelevistä piti nykyisiä järjestelyjä hyvinä. Viime vuonna tyytyväisiä oli 89 prosenttia.

Noin seitsemän prosenttia tupakoimattomista ilmoitti kuitenkin altistuvansa päivittäin tupakansavulle yli tunnin ajan. Tupakkahuoneita tuli myös työpaikoille, joissa ei aiemmin saanut lainkaan tupakoida. Tämä on vähentänyt kokonaan savuttomien työpaikkojen määrää viime vuoden 36 prosentista vajaaseen 30 prosenttiin.

Tupakkalaista huolimatta työpaikka, jossa tupakointi on sallittu myös muualla kuin tupakkahuoneessa tai yksittäisissä työhuoneissa on vielä lähes kahdeksalla prosentilla vastaajista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.