Suomalaisten suosikkiaamupalasta uusi trendiruoka?

Hiutaleisiin perustuvat ruokalajit kiinnostavat maailmalla ja puurosta on kovaa vauhtia tulossa todellista trendiruokaa.

Puurosta voi tehdä paitsi aamiaista, myös lounaan, jälkiruoan tai kokonaisen päivällisen. Erilaiset hiutaleet raaka-aineina näyttäisivät vastaavan nykyajan kuluttajan toiveisiin terveellisten ja ekologisten ominaisuuksiensa ansiosta. Eipä ihme, että puurot erilaisessa muodossa ovat aloittaneet nousunsa jopa ravintoloiden ruokalistoille.

Helsingin Mylly aikookin nyt palauttaa puuron takaisin myös suomalaisten kotikeittiöiden herkuksi. Apuna suunnittelussa on ollut keittiömestari Tomi Björck, joka on kehittänyt puurosta uudenlaisia reseptejä.

– Puuro on hyvä raaka-aine, jota minulla on aina kotona. Niinpä kerran, kun unohdin risottoriisin kauppaan, kehittelin kotona puurosta kalalle risotto-tyyppisen lisäkkeen. Sen jälkeen olen tehnyt vaikka minkälaisia innostavia kokeiluja. Esimerkiksi kookoskermaan tehtyjä puuroja meillä syödään kotona joka viikko, kertoo keittiömestari Tomi Björck.

Puuroravintoloita jo maailmalla

Viime vuosien aikana muutkin keittiömestarit ovat saaneet inspiraatiota hiutaleista, ja maailmalle on jo perustettu ravintoloita, joiden ruokalista perustuu yksinomaan puurolle. Esimerkiksi Kööpenhaminan Grød Grød ja New Yorkin Oat Meals ovat ottaneet kiinni ilmiöstä, jota näppärimmät ovat ehtineet kutsua Oat Cuisineksi.

Erityisesti kauraa ja kaurapuuroa on viime vuosina tituuleerattu monissa yhteyksissä jopa superruoaksi. Jopa Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on todennut kauran terveysvaikutteiseksi lausunnoissaan.

Tomi Björckin Parmesanpuuro, rapeaa siikaa ja fenkoli-tillisalaattia

Parmesanpuuro:

3 dl Myllärin Luomu Kaurahiutaleita
4 dl maitoa
1 dl kermaa
5 rkl raastettua parmesaania
2 rkl mascarponea
½ kpl sitruunankuori ja -mehu
1 tl sokeria tai hunajaa
suolaa, pippuria

Vatkaa kerma. Kiehauta maito ja lisää kaurahiutaleet maitoon. Keitä n. 4 minuuttia ja mausta suolalla sekä pippurilla. Lisää vatkattu kerma, sekä parmesaanraaste ja mascarpone-juusto, sekoita hyvin. Anna maustua miedolla lämmöllä hetki. Raasta sitruunankuori ja purista mehu puuron joukkoon.

Fenkolisalaatti:

1 kpl fenkoli
½ kpl tilliä
½ kpl sitruunanmehu
2 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria
1 tl suolaa

Pese fenkoli ja puolita se. Leikkaa hiuksenohuita suikaleita puolikkaista fenkoleista ja mausta suikaleet suolalla ja sokerilla. Mausta oliiviöljyllä ja sitruunamehulla ja nypi tilli joukkoon. Tarjoile salaatti parmesaanpuuron ja paahdetun siian kanssa.

Rapeaa siikaa:

2 kpl siikafileitä (suomustettu ja nypitty)
suolaa
1 dl Myllärin Luomu Kauraleseitä
4 rkl parmesaania
4 rkl voita paistamiseen
2 rkl öljyä paistamiseen

Leikkaa siikafileet neljään yhtä suureen palaan, mausta suolalla.

Valmista kuorrute: (yhdistä) sekoita kauralese ja hienoksi raastettu parmesaani. Lämmitä keskilämmöllä voi-öljy seos pannulla. Leivitä kalat kuorrutteella ja paista molemmin puolin pannulla kullanruskeiksi. Käytä vielä uunissa (220 C) noin 2 minuutin ajan kunnes kala on kypsää.

Katso lisää Tomi Björckin puuro-reseptejä: www.myllarin.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat