Suomalaisprofessori tyrmää yleisen tavan työelämässä: "Myrkkyä aivoille"

Mihin ihminen tarvitsee "tylsiä" taukoja? 1:37
Mihin ihminen tarvitsee "tylsiä" taukoja ja miksi ruutuaika olisi hyväksi myös aikuisille?

Jatkuva informaatiotulva tekee hallaa aivojemme terveydelle ja tekee entistä hankalammaksi hillitä impulsseja tarttua jatkuvasti puhelimeen.

Digilaitteiden jatkuva käyttö kuuluu oleellisesti useimpien meidän arkeen sekä työelämään.

Itä-Suomen yliopiston professori Nina Sajaniemen mukaan aivojamme ei ole kuitenkaan suunniteltu ottamaan vastaan sitä ärsykemäärää, mitä nykyihminen päivittäin kohtaa.

– Joudumme operoimaan itse asiassa kivikautisilla aivoilla, jotka on ohjelmoitu ihan toisenlaiseen ympäristöön, Sajaniemi toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Aivojen kuormittuminen on luonnollisesti pahaksi aivoterveydelle, mikä heijastuu hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti. Kuormittuminen voitaisiin kuitenkin huomioida työelämässä monin erilaisin tavoin.

Katso yllä olevalta videolta, minkä takia ruutuaika olisi hyväksi myös aikuisten aivoille. Koko Huomenta Suomen keskustelun voit katsoa artikkelin lopusta löytyvältä videolta.

Tarpeeton informaatiotulva voitaisiin välttää

Nina Sajaniemen mukaan emme pysty käsittelemään kaikkea suuntaamme tulevaa informaatiota, sillä aivojen biologiset rajat tulevat yksinkertaisesti vastaan.

Informaation määrä on vain yksi osa aivojen kuormittuneisuutta, mutta se on jokapäiväistä ja koko ajan läsnä.

Erilaiset digilaitteet ja viestintäsovellukset ovat oleellinen osa varsinkin työelämää.

Työterveyslaitoksen tutkimuspäällikkö Virpi Kalakosken mukaan työpaikoilla kuitenkin usein unohtuu, että siellä voitaisiin yhdessä päättää, miten laitteita käytetään.

Viestintäkanavia saattaa olla useita, mutta työyhteisössä ei ole välttämättä yhteisymmärrystä siitä, mitä niistä käytetään ja mihin tarkoituksiin.

– Siitä tulee valtavasti tarpeetonta informaatiokuormaa, että joudumme vahtimaan ja etsimään tietoa monista eri kanavista. Digivälineet ovat loistava apu työntekijälle, mutta unohdamme sopia, miten niitä käytetään, Kalakoski sanoo.

Suomalaiset käyttävät päivittäin useita tunteja erilaisten ruutujen äärellä. Juttu jatkuu videon alla.

Suomalaiset käyttävät päivittäin useita tunteja erilaisten ruutujen äärellä 2:10
Kysyimme suomalaisilta, kuinka monta tuntia he arvelevat käyttävänsä ruudun äärellä päivittäin.

Ihmisten on hankala keskittyä vain yhteen asiaan

Nina Sajaniemen mukaan etäpalaverit mahdollistava Teams-sovellus on ihan hyvä työkalu, mutta etäkokoukseen osallistuessa nousee myös suuri houkutus "multitaskaamiseen" eli tekemään monia asioita samanaikaisesti.

– Multitaskaaminen on myrkkyä aivoille. Se ei missään tapauksessa, missään olosuhteissa koskaan tee hyvää. Se on vain haitaksi, Sajaniemi sanoo.

Sajaniemen mukaan yhteen asiaan keskittyminen, asiakokonaisuuksien hahmottaminen ja pyrkimys laajaan ymmärtämiseen hiipuu työelämässä.

Hankaluus keskittyä ja hillitä omia impulssejaan liittyvät Sajaniemen mukaan aivokemiaan.

– Nopeata palautetta tuottavat piippaukset, some, nopeat ja lyhyet videot yksinkertaisesti aktivoivat dopamiiniratoja, Sajaniemi selittää.

Kun on muitakin kuormittavia tekijöitä, impulsseja on entistä hankalampi vastustaa.

Katso myös: Jatkuva informaatiotulva tuhoaa aivoterveytemme – mikä avuksi?

Jatkuva informaatiotulva tuhoaa aivoterveytemme – mikä avuksi? 9:37
Itä-Suomen yliopiston professori Nina Sajaniemi sekä Työterveyslaitoksen tutkimuspäällikkö Virpi Kalakoski keskustelivat Huomenta Suomessa siitä, miksi aivoergonomia on niin tärkeää ja miten voisimme suojella aivojamme informaatiotulvalta.

 

Lue myös:

    Uusimmat