Mainos

Suomalaispalomies: Pahin ohi Irenen jäljiltä

Yhdysvaltain itärannikkoa murjoneen hurrikaani Irenen tuhot näyttävät jääneen New Yorkissa pelättyä pienemmiksi. Myrsky on saanut meriveden tulvimaan kaduille Manhattanin eteläosassa, mutta vaikuttaa siltä, että pelätyiltä suurtulvilta ja sähkökatkoksilta on vältytty.

Tulvavettä on pelätty kaupungissa, sillä se voi valua nopeasti kaupungin maanalaisiin tunneleihin. Suolaveden pelättiin vaurioittavan muun muassa kaupungin sähköjärjestelmää, joka kulkee maan alla. Myös kaupungin metrojärjestelmän pelättiin kärsivän vahinkoja.

Suomen palomiesurheilijoiden puheenjohtaja Jouni Hämäläinen kuvailee tunnelmaa helpottuneeksi:

– Aamu on tänään alkanut valoisin tunnelmin. Kävimme tänään Times Squarella – olemme täällä siis ihan ytimessä – ja tunnelmat on ikään kuin helpottunut. Selvittiin pienemmin vahingoin kuin mitä oltiin ajateltu, Hämäläinen kertoo.

New Yorkissa on parhaillaan yli 400 suomalaista palomiestä ja poliisia osallistumassa palomiesten ja poliisien MM-kisoihin. Kisat jouduttiin viikonlopun osalta perumaan hurrikaanin vuoksi.

Evakuointimääräystä arvosteltiin

Hurrikaanin vuoksi New Yorkiin annettiin kaupungin historian ensimmäinen evakuointimääräys. Alavilta alueilta evakuoitiin yli 370 000 ihmistä.

Kun Irene ei aiheuttanutkaan pelättyä kaaosta ja hävitystä, osa asukkaista ryhtyi arvostelemaan evakuointimääräystä.

– Kaikkia ei olisi pitänyt evakuoida. Nyt joillekin ihmisille on koitunut tuhansien dollarien edestä vahinkoja, jotka he olisivat voineet estää, jos olisivat olleet kotona, sanoo Coney Islandilla asuva Joe Perota uutistoimisto AFP:lle.

Irenen kerrotaan vaatineen 14 ihmisen hengen Yhdysvalloissa. Suurin osa kuolemantapauksista sattui Pohjois-Carolinassa, johon Irene iskeytyi ykkösluokan hurrikaanina lauantaina.

Voimakkaita tuulia vielä luvassa

Viranomaisten mukaan myrskyn pahin vaihe on nyt ohitettu ja sää alkaa kirkastua. Luvassa voi kuitenkin vielä olla voimakkaita tuulia, kun myrskyrintaman takareuna ylittää kaupungin myöhemmin tänään.

Tuhoja vähensi se, että Irene heikkeni hurrikaanista trooppiseksi myrskyksi ennen New Yorkiin iskeytymistään. Hurrikaanin vuoksi satojatuhansia ihmisiä oli evakuoitu alavilta alueilta.

Kansallinen hurrikaanikeskus on varoittanut, että kaupungin alueelle saattaa muodostua myös tornadoja. Liittovaltion pelastusviraston FEMAn johtaja Craig Fugate sanookin, että mahdollisten tornadojen takia ihmisten on syytä pysyä sisätiloissa myös sellaisilla alueilla, joilla ei ole evakuointimääräystä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.