Nainen, metsästä mies ilman pillereitä!

E-pillereiden tulo mullisti aikoinaan ehkäisyn. Kyseessä kun on erittäin luotettava ja helppokäyttöinen ehkäisymenetelmä. E-pillereillä on kuitenkin hyötyjen lisäksi myös haittapuolia. Eräs niistä on se, että pillerit sotkevat naisen kyvyn aistia miesten lähettämiä feromoneja.

Suolesta pilleriin

Ennen vuotta 1961 varmat ehkäisymenetelmät olivat todella harvassa. Kondomi oli tosin keksitty jo 4 000 vuotta aiemmin. Ensimmäiset kondomit valmistettiin eläinten suolista, nahkasta tai rakosta. Myös pellavaisia kondomeja käytettiin. Kumisia kondomeja valmistettiin vasta 1840-luvun jälkeen. Vielä 1960-luvulla kondomit olivat hyvinkin paksuja ja käytössä epämukavia. Kondomeja jopa neuvottiin pesemään ja käyttämään uudelleen.

Kierukkakin oli keksitty ennen e-pilleriä, mutta sen alkutaival oli hankala yleisestä vastustuksesta johtuen. Saksalainen gynekologi Ernest Gräfenberg (mies, jonka mukaan G-piste on nimetty) nimittäin julkaisi vuodesta 1928 lähtien tutkimuksia kohdun sisälle laitettavista hedelmöittymistä ehkäisevistä laitteista. Hän valmisti näitä ehkäisyvälineitä hopea- ja silkkilangasta. Gräfenberg jatkoi tutkimuksiaan kierukan kantaäidillä useiden vuosien ajan ja sai hyviä tuloksia, mutta lääkärikunnan epäilevien mielipiteiden vuoksi, hän hautasi projektinsa.

Vuonna 1950 lääkäri Abrahan Stone, biologi Gregory Pincus ja perhesuunnitteluliikkeen perustanut sairaanhoitaja Margaret Sanger löivät viisaat päänsä yhteen ja päättivät kehittää suun kautta nauttivan ehkäisyyn tarkoitetun pillerin. Lukuisten yritysten, erehdysten ja testien jälkeen vihdoin vuonna 1961 Yhdysvaltain terveysviranomaiset hyväksyivät markkinoille ehkäisyvalmisteen, joka tunnetaan e-pillerinä. Nykyisin noin 350 000 suomalaista naista käyttää e-pilleriä ehkäisymenetelmänään. Maailmanlaajuisesti e-pillereitä käyttää arviolta 100 miljoonaa naista. Pillereiden kehitystyöhön käytetty 300 000 dollaria on siten varmasti tullut moninkertaisesti takaisin.

Feromonien merkitys parivalinnassa

Feromonit ovat huomaamattomia hajuja tai kemiallisia viestejä, jotka toimivat signaaleina ja houkuttimina omalle lajille. Vielä reilut 10–20 vuotta takaperin luultiin, että feromonit säätelevät ainoastaan eläinten käyttäytymistä. Nykyisin tiedetään, että feromonit vaikuttavat myös ihmisten käyttäytymiseen.

Miehet erittävät runsaasti ainetta nimeltä ER-670 eli androstadienoni, joka vaikuttaa pääasiassa naisten mutta myös homomiesten käyttäytymiseen. Naisia, jotka eivät käytä e-pillereitä, viehättää eniten niiden miesten haju, joiden niin sanottu MHC-antigeeni eroaa mahdollisimman paljon naisen omasta MHC-antigeenistä. Tämä on täysin järkevää, koska erilaiset immuunipuolustusjärjestelmän geenit maksimoivat tulevien jälkeläisten suojan tauteja vastaan, sekä minimoivat mutaatioiden syntymisen. On muun muassa havaittu, että sellaisilla pareilla, joiden immuunipuolustusjärjestelmän kudostunnistusmolekyylien geenit ovat pitkälti samankaltaisia, tapahtuu tavallista useammin keskenmenoja. Feromoneilla on siten yllättävän tärkeä merkitys ihmisten välisessä parivalinnassa.

E-pillerit ja feromonit

E-pillereitä käyttävien naisten hormonitoiminta muuttuu siten, että heitä kiinnostavat miehet, joiden MHC-antigeeni on mahdollisimman lähellä heidän omaansa. E-pilleriä käyttävän naisen valitsema kumppani ei siis välttämättä ole geneettisesti paras mahdollinen vaihtoehto. Professori David Perrett St Andrewin yliopistosta huomauttaa, että jälkeläisen hankkiminen henkilön kanssa, jolla on samanlaiset geenit, lisää jälkeläisen tautiriskejä ja mahdollisia geneettisiä häiriöitä.

E-pilleri haittaa myös naisen omaa feromonituotantoa. Naisen emättimestä erittyy rasvahappoyhdisteitä, joita kutsutaan kopuliineiksi. Kopuliinia erittyy kaikkein eniten munasolun irtoamisen ajankohtana. Tutkimusten perusteella miehet pitävätkin naisen emättimen tuoksua ovulaation aikana kaikkein miellyttävimpänä. Kopuliinien tarkoituksena onkin viehättää miestä juuri naisen hedelmällisempänä ajankohtana, koska silloin jälkeläisten saamiseen on mitä suurin todennäköisyys.

E-pillerit vähentävät emättimen rasvahappojen määrää. E-pillereitä käyttävillä naisilla ei myöskään tapahdu ovulaation aikana kopuliinituotannon kohoamista. Eli pillereitä syövä nainen tuoksuu miehen nenässä hivenen erilaiselta kuin muuta ehkäisymenetelmää käyttävä nainen. Karkeasti sanottuna e-pillerit heikentävät naisen feromonipohjaista viehättävyyttä.

E-pillerit ja ihannemies

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että ovulaation aikana naiset suosivat maskuliinista ja vartalollisesti symmetristä miestä, jolla on syvä ja miehekäs ääni. Maskuliinisuus kertoo miehen elimistön korkeista testosteronipitoisuuksista ja symmetrisyys hyvästä geeniperimästä. On siis järkeenkäypää, että nainen harrastaisi seksiä viriilin, voimakkaan ja geneettisesti laadukkaan miehen kanssa.

Symmetriset miehet ovatkin hyvin kysyttyjä naisten keskuudessa. Tutkimuksissa on havaittu, että kyseisillä miehillä on erittäin paljon seksikumppaneita, vaikka he eläisivätkin vakituisessa parisuhteessa. Tällainen mies ei siis välttämättä ole parisuhteen keston kannalta paras mahdollinen vaihtoehto. Kuukautiskierron muina aikoina naiset suosivatkin miehiä, joilla on enemmän naisellisia piirteitä.

E-pillereiden käyttö muuttaa kuitenkin naisen mieltymystä miehiä kohtaan. E-pilleriä käyttävät naiset hakevatkin ovulaation aikana seurakseen naisellisia piirteitä omaavaa miestä. Tällainen mies ei ole lisääntymisen kannalta paras mahdollinen vaihtoehto. Alexandra Alvergnen ja Virpi Lummaan mukaan riskinä on myös se, että vääristynyt parivalinta voi johtaa pitkällä tähtäyksellä tyytymättömyyteen parisuhteessa sekä jopa avioeroon.

Ilman e-pilleriä miestä metsästämään

E-pillereiden käyttö heikentää naisen mahdollisuuksia miehen hankinnassa verrattuna naisiin, jotka eivät käytä e-pilleriä, koska e-pillerit vaikuttavat naisen feromonien eritykseen. E-pillerit saattavat vaikuttaa myös jälkeläisten hankintaan, koska valittu mies ei välttämättä ole naiselle sittenkään se oikea. Parisuhteessa voi ilmetä hedelmättömyyttä, johon ei löydetä normaaleissa tutkimuksissa kummastakaan osapuolesta mitään syytä. Mahdollinen raskaus voi johtaa keskenmenoon. Jälkeläisellä voi myös esiintyä tavallista enemmän sairauksia. Mikäli syntynyt lapsi on poika, niin hänellä voi olla enemmän naisellisia kuin miehisiä piirteitä. Naisen olisikin siten järkevää käyttää e-pillereitä vasta vakituisessa parisuhteessa.

Teksti: Kari Heusala

Lähde: Does the contraceptive pill alter mate choice in humans? Trends in Ecology and Evolution. (Article in Press)

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja