Suomalaislupaus siirtyi Espanjaan toteuttamaan unelmaansa – yksi havainto tuotti kuitenkin pettymyksen: “Heidän menetyksensä”

Jalkapalloilija Valtteri Vesiaho teki kaksi vuotta sitten suomalaisittain harvinaisen siirron lähtiessään Espanjaan. Aika Etelä-Euroopassa opetti nuorelle puolustajalle paljon, mutta yksi asia jäi lievästi hampaankoloon: kutsua Pikkuhuuhkajiin ei koskaan tullut. Suomeen tänä kesänä palannut Vesiaho kertoo, miten väärinymmärretyssä sarjassa hän koki pelanneensa.

Vesiaho siirtyi syyskuussa 2020 KTP:sta Espanjan kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle Haro Deportivoon. Peliaika uudessa joukkueessa oli aluksi vähäistä, mutta alkukauden heikkojen tulosten myötä nuori Vesiaho alkoi saamaan vastuuta.

– Saman tien kun pääsin pelaamaan, alkoi pelimme myös rullaamaan. Tulokset paranivat, mutta harmillisesti kurssi kääntyi liian myöhään ja putoaminen tuli, Vesiaho tiivistää MTV Urheilun haastattelussa.

Astetta tasokkaampi Cordoba ehti kuitenkin vakuuttua suomalaisen otteista ja napata hänet seuraavaksi kaudeksi itselleen. Cordobassa Vesiaho pelasi lähtökohtaisesti seuran kakkosjoukkueessa, missä roolitus oli kuitenkin avainpelaajan asemassa.

– Se oli ilman muuta siirto parempaan seuraan. Heillä oli todella suuri organisaatio. Harjoituskeskukset ja kaikki fasiliteetit olivat todella upeita. Suomalaisseuroihin verrattuna selkeästi edellä, Vesiaho avaa.

Tänä kesänä Vesiaho palasi kahden opettavaisen Espanjan-vuoden jälkeen Suomeen. Hän kertoi käyneensä keskusteluita useamman seuran kanssa, mutta vakuuttui Veikkausliiga-nousua jahtaavan KTP:n tarjoamasta projektista.

– KTP-paluussa oli kyse siitä, mitä sydän sanoo. En koe, että urani polkisi paikallaan tai olisi menossa alaspäin. 10-vuotiaana Helsinki Cupin finaalin jälkeen sanoin, että haluaisin pelata isona Espanjassa ammattilaisjalkapalloa. Sen pääsin tekemään, Vesiaho summaa.

– Haluan toki vielä takaisin ulkomaille ja mahdollisesti kovempaan sarjaan kuin missä olin, mutta nyt koin tämän parhaaksi mahdolliseksi ratkaisuksi.

Maajoukkuepettymys

Ennen maisemanvaihtoaan Vesiaho kolusi Suomen nuorisomaajoukkueet läpi aina alle 21-vuotiaisiin saakka. Hänen pettymyksekseen kutsua Pikkuhuuhkajiin ei kuitenkaan tullut kuin harjoitusleirin muodossa.

– Kun siirryin Haro Deportivoon ajattelin, että sen myötä minut oltaisiin kutsuttu joukkueeseen. Se oli pieni pettymys, Vesiaho kertoo.

Kotkalaisseuran paluumuuttaja epäilee, ettei Pikkuhuuhkajien valmennustiimi seurannut hänen otteitaan, koska he saivat Espanjan kolmannen sarjaportaan tasosta vääränlaisen kuvan.

– Olin aikani ainut suomalainen miespelaaja Espanjassa, mikä oli mielestäni jo valmiiksi iso asia. Veikkaan heidän kuitenkin ajatelleen, ettei tuolla tasolla pelaaminen voi riittää U21-maajoukkueeseen, Vesiaho sanoo.

– En ole mitenkään katkera, mutta se on heidän menetyksensä, jos eivät halua parantaa joukkuettaan. Olen aika varma, ettei mua seurattu kovin paljoa.

Vesiaho toivoo tilanteeseen muutosta.

– Maajoukkuevalmentajien kannattaisi tulevaisuuden varalta selvittää, miten hyvä taso siellä oikeasti on. Jos sinne menee suomalainen pelaaja, niin ei pitäisi pitää itsestäänselvyytenä, että Espanjan alasarjoissa ei voisi muka olla hyvä taso.

Päävalmentaja vastaa

Pikkuhuuhkajien päävalmentaja Juha Malinen ymmärtää yskän Vesiahon tapauksessa. Tilanne ei ollut ajoituksen vuoksi helpoin mahdollinen. Malisella on kuitenkin myös oma näkemyksensä siitä, missä asemassa Käpylän Pallon kasvatti oli.

– Korona-aikana scouttaaminen ei varmasti ollut täydellistä, Malinen myöntää MTV Urheilulle.

– Tunnen Valtterin ominaisuudet hyvin. Hän oli mukana U19-projektistamme. Kun kasasimme U21-joukkuetta, hänellä ei kuitenkaan varsinaisesti ollut mitään vastuunkantajan roolia. Sarjataso sekä peliminuutit vaikuttivat. Siinä oli pelaajia, jotka olivat paremmassa asemassa.

Vesiaho pelasi kaudella 2017-2018 HJK:ssa 18 ottelua Veikkausliigassa. Toppari sanoo, että Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjaportaalla tason on kovempi kuin Suomen pääsarjassa. Tästä Malinen vaikutti kuitenkin olevan eri mieltä.

– Pelaajilla on aina omat mielipiteensä. Uuteen sarjaan astuessa ei kuitenkaan voi havaita eroja heti – oli se sitten ykkös- tai kolmostasoa. Uudet pelikaverit, kulttuuri, vastustajat ja kentät tuovat aina sellaisen olon, että tässä olisi jotain todella erikoista, Malinen sanoo.

Malinen ei halua suomalaispelaajien välttelevän siirtoja minnekään tiettyihin ulkomaan sarjoihin. Suomen pelatessa kuitenkin sellaisia maita vastaan, joissa vastustajat uurtavat isoja minuutteja huippumaiden pääsarjoissa, on Pikkuhuuhkajien pyrittävä Malisen mielestä samaan.

– Mikään sarja ei tietenkään sulje ketään pois. Mutta esimerkiksi Norjaa vastaan pelatessa, puolet heidän joukkueestaan pelaa Norjan pääsarjassa, mikä olisi erinomainen sarjataso myös suomalaisille. Sama koskee Belgiaa, Tanskaa, Saksaa… Heidän pelaajansa pelaavat suurissa rooleissa omissa pääsarjoissaan joka viikko, Malinen vertaa.

– Meidän taitavimpien pelaajien, sekä heidän agenttien että taustajoukkojensa ambitio pitäisi olla pääsy kovempiin paikkoihin. Valtterista on siis sanottava vielä se, että hän lähti KTP:sta ja palasi nyt KTP:hen.

Malinen kertoo, että hänen pelaajalistaltaan löytyy yleensä 50 pelaajaa, joista lopulliseen joukkueeseen valitaan jokaisessa maajoukkueikkunassa vain 20 kenttäpelaajaa sekä kolme maalivahtia. Valintaprosessia hän luonnehtii vaikeaksi, eikä odota jokaisen ymmärtävän hänen "kaavaansa".

Lue myös:

    Uusimmat