Huuhkajista pudonnut hyökkääjä jäi kaipaamaan selkeää vastausta Markku Kanervalta – "Voin sanoa rehellisesti, että olen kateellinen"

3:40
MTV Urheilun asiantuntija Juha Reini näkee Forsellin tavoin Venäjän Huuhkajien ykkösvihollisena alkulohkossa – Suomen selvä heikkous herättää kysymyksiä

Harva tuntee Huuhkajien EM-kisajoukkueen henkilökohtaisesti niin syvästi kuin Petteri Forsell. Lokakuussa 31 vuotta täyttävän Forsellin unelma arvokisoista haihtui historiallisten EM-karsintojen jälkihöyryissä. Pettymyksen käsittely on kysynyt aikaa.  

Kuten moni EM-kisajoukkueen pelaajista, Forsellkin on pelannut viimeiset vuodet sarjassa, joka ei nauti Suomessa mainittavaa mediahuomiota.

Puolan pääsarjaan vuosien myötä kotiutunut kokkolalaislähtöinen pelasi päättyneen kauden nipin napin sarjapaikan säilyttäneessä Stal Mielecissa.

Vuosi sitten toisesta puolalaisseurasta Korona Kielcesta lähtöä tehneen Forsellin tavoitteena oli löytää seura, joka tarjoaisi parhaat edellytykset antaa näytteitä Markku Kanervalle EM-kisoja silmällä pitäen.

Forsell halusi vielä kerran todistaa oikeasti kehittyneensä esimerkiksi Huuhkajien pelitavassa oleellisen tärkeässä pallottomana puolustamisessa. Toisin kävi. 

– Kausi oli aika raskas. Valmentajat vaihtuivat ja jatkuvasti piti olla valppaana – eikä vain hyvällä tavalla, Forsell kertoo MTV Urheilulle. 

Stal Mielec keräsi tarvittavia pisteitä kaikkiaan neljä. Ne erottivat seuran toisella sarjatasolle pudonneesta Podbeskiziesta.

Suomalainen ehti tahkota pelisapluunan kanssa takkuilleessa seurassa useita eri pelipaikkoja. Ekstraklasassa hyviä kausia pelannut Forsell sanoo, ettei yksinkertaisesti saanut päättyneellä kaudella itsestään parasta irti.

– En sopeutunut valmentajanvaihdoksiin ja erilaisiin rooleihin kentällä niin hyvin kuin olisi pitänyt. Sekin huomioiden on hyvä, että pääsin loppukaudesta mukaan sarjapaikan ratkaisseisiin peleihin.

Joukkueen tavoite oli säilyä sarjassa, joten kausi voidaan lukea sekavuudestaan huolimatta onnistuneeksi. Omaa vastuutaan Forsell ei halua väistellä. 

– On helppoa sanoa, etten saanut oikeaa roolia. Kyllä tämän ikäisenä pitäisi pystyä sopeutumaan kaikenlaisiin joukkueisiin ja rooleihin paremmin. Samalla tiedän, miten minusta saa enemmän irti verrattuna siihen, että rooliani vaihdetaan koko ajan, Forsell pohtii.

Tulevaisuus?

Sopimus Stal Mielecissa päättyy alkaneeseen kesään. Seuraavan työnantajan löytämisessä Forsell ei halua pitää kiirettä. Iänkään puolesta vaihtoehtojen suhteen ei voi olla ronkeli. Neljän Puolassa vietetyn sesongin jälkeen Forsell on valmis kuuntelemaan tarjouksia myös muualta.

– Jos Keski-Euroopassa pääsisi johonkin, se olisi hyvä juttu. Minulla ei ole mikään megakausi alla, joten en voi senkään puolesta sulkea mitään vaihtoehtoa pois. 

Hukkaan heitetystä ajasta ei Forsellin mukaan päättyneessä kaudella ollut kuitenkaan kysymys.

– Opin lähinnä siitä, miten pelataan matalaa puolustusta. Tänä vuonna tuli pelattua niin monella eri pelipaikalla, että yritin oppia, miten pelataan matalassa blokissa kutospaikalla, kasipaikalla, hyökkääjänä, vasempana ja oikeana laitana. Jos olisin pelannut tämän kauden kymmenen vuotta sitten, siitä olisi ollut varmasti paljon hyötyä tulevalle uralle.

– Saattoi myös käydä niin, että keskityin edellä mainittuihin asioihin liikaa ja sitä kautta pääsi unohtumaan, millä osa-alueilla olen vaarallisimmillani, Forsell reflektoi.

Maajoukkueesta putoaminen

3:12
Tältä näyttävät Huuhkajien EM-kisapelaajat ja -valmentajat!

Toistaiseksi viimeisen A-maaottelunsa Forsell pelasi ikimuistoisessa Bosnia-kotiottelussa Ratinassa kesäkuussa 2019. Tuolloin avauskokoonpanossa ollut Forsell oli karsintojen loppuun asti vielä mukana joukkueessa, mutta peliminuutteja ei enää myönnetty.

Kun Kansojen liiga käynnistyi syksyllä 2020, kutsua ei enää kuulunut.

– Tietenkin joukkueesta putoaminen oli aikanaan pettymys. Nyt kun en ole pitkään aikaan ollut enää mukana, en odottanutkaan sitä samalla tavalla enää, Forsell näkee.

– Itse ajattelen, että pystyisin auttamaan joukkuetta pelillisesti ihan ottelun alusta asti, koska olen kehittynyt omissa heikkouksissani niin paljon viimeisen kolmen vuoden aikana. Ajattelin, että erikoisavuillani olisi ollut mahdollista päästä joukkueeseen, vaikka en avauskokoonpanoon olisi mahtunutkaan. Nyt niin ei kuitenkaan käynyt.

Suorapuheisuudestaan ja potkutekniikastaan tunnettu pelaaja haluaa olla tuntemuksistaan rehellinen.

– Voin sanoa rehellisesti, että olen kateellinen niille pelaajille, jotka pääsivät kisoihin. En haluaisi olla, ja onneksi se onkin helpottanut jo todella paljon. Pystyn vihdoin aidosti keskittymään niihin kisoihin suomalaisena, enkä ulos jääneenä pelaajana. Ei tarvitsee enää kannattaa Englantia, kuten aina aiemmin, kun Suomi ei ole ollut mukana, Forsell naurahtaa.

– On muistettava, että olin viemässä joukkuetta kisoihin, jonne menivät nyt vain osittain eri pelaajat. He menivät jatkamaan sitä työtä, jonka me aloitimme. 

Forsell ei suoraan sanoen tiedä, miksi putosi aikanaan Markku Kanervan papereista. Kattavasta potkuvalikoimasta voisi hänen mukaansa olla hyötyä myös alkavissa kisoissa.

– Rive ja valmennus valitsevat tietenkin heidän mielestään parhaan joukkueen menemään mahdollisimman pitkälle kisoissa. Siellä voi kuitenkin tulla tilanne, jossa peli ei aukea millään. Kaikissa joukkueissa, joissa olen antanut kulmia ja vapaapotkuja, aina on syntynyt maaleja. Esimerkiksi Riven ensimmäinen maali vakituisena päävalmentaja syntyi antamastani kulmapotkusta, kun Juhani Ojala laittoi pallon maaliin Marokkoa vastaan.

Yhtenäinen joukkue

Kanerva kertoi kisojen alla Ilta-Sanomien EM-futisliitteessä vahvuudekseen vuorovaikutuskyvyn pelaajien kanssa. Kanervan mukaan hän on oppinut tuntemaan pelaajat kokonaisvaltaisesti, joka on helpottanut viestin välittämistä kullekin yksilölle ominaisella tavalla sekä jokaisen ymmärtämistä persoonana. 

– Se ei ole varmaan mun kohdalla ollut sama asia. Minun ongelmani on se – jota taas monet arvostavat – että sanon asiat suoraan. Mielestäni minun ja Riven välillä ei ole mitään riitaa. Hän on vain katsonut, ettei tarvitse minua pelaajana.

– Olen yrittänyt kysyä, mitä voisin tehdä paremmin, mutta sellaista selkeää vastausta en ole saanut. Yritän sen joskus vielä kaivaa. En ole luovuttanut maajoukkueuran suhteen.

12 A-maaottelussa yhden maalin tehnyt Forsell painottaa kokeneensa olonsa maajoukkueessa aina kotoisaksi ja arvostetuksi. Erityisen kiitoksen saa koko maajoukkueen valmennusryhmä taustoineen. 

– Aina kun maajoukkueeseen meni, siellä oli todella mukava olla. Kun tulin Puolasta Huuhkajiin mukaan, tuntui siltä, että pääsee taas ikään kuin hengittämään ja puhumaan esimerkiksi vähän Suomea. Treeneissä ja peleissä tehtiin kaikki vielä täysiä. Se oli iso plussa kaiken päälle.

Huuhkajien poikkeuksellisen hyvän ilmapiirin syy löytyy Forsellin mukaan joukkueen johtavista pelaajista.

Hradecky, Pukki, Sparv, Kamara, Lod ja kaikki johtavat pelaajat ovat todella tavallisia ja hyväsydämisiä ihmisiä. Heidän kanssaan on todella helppoa keskustella. Jos astut maajoukkueen bussiin tuntematta ketään ja alat seurata keskusteluja, et pysty päättelemään, kuka on tämän joukkueen paras maalintekijä, kuka on maalivahti tai kuka joukkueen kapteeni. Siitä on todella hyvä lähteä rakentamaan, Forsell kuvailee.

– Kaikki aina kysyvät, millainen Pukki on? Tai millainen Luke? Heistä on todella helppoa puhua näitä asioita.

Jos maajoukkueessa ei pääse pelaamaan, sen huomaa Forsellin mukaan ainoastaan pelipäivänä.

– Maailmalla on toisin. Jos et pelaa, valmentajat saattavat puhua sinulle ihan eri tavalla tai jättää puhumatta kokonaan. Huuhkajissa ei ole mitään sellaisia merkkejä.

Erilaiset persoonat

Vuonna 2013 maajoukkueessa debytoineen Forsellin mukaan Huuhkajien sisäisessä ilmapiirissä ei ole hänen aikanaan ollut koskaan ongelmia. Erilaiset persoonat ovat aina eläneet kaikissa joukkueissa ja haastaneet toisiaan.

Forsell kertoo esimerkiksi maajoukkueessa jo lopettaneen Perparim Hetemaj'n kanssa muodostuneesta ystävyydestä tämän laitettua muiden konkarien ohella tulokasta välittömästi testiin.

– Minun aikanani maajoukkueessa ei ole ollut koskaan huono ilmapiiri. Mukana on toki ollut vahvempia persoonia, jotka ovat jo lopettaneet, mutta en ole ikinä kokenut, että sinne olisi ollut vaikeaa mennä. Kun menin 22-vuotiaana ensimmäisen kerran maajoukkueeseen siellä oli Perparim Hetemaj ja muita, jotka vähän yrittivät grillata ja aukoa päätä, mutta itse olen aina ollut todella valmis sellaiseen. En tiedä, onko sellainen vaikeampaa jollekin ei niin sanavalmillle, Forsell pohtii.

– Se on mielestäni omanlainen kunnianosoitus, jos ensikertalaista aletaan maajoukkueessa vähän grillaamaan ja häneltä kysellään asioita, joihin hän ei välttämättä haluaisi vastata.

Suomi aloittaa hartaasti odotetun EM-kisataipaleen lauantai-iltana Tanskaa vastaan. B-lohko on kivikova, mutta moni ei omakohtaisesti tunne Huuhkajien venymiskykyä paremmin kuin Forsell.

– Lohko on vaikea, mutta en näe millään tavalla mahdottomana, että siitä voisi saada kolme tai neljä pistettä ja mennä jatkoon.

– Jos jatkoon halutaan, Venäjä pitää voittaa. Tanskalta on nipistettävä piste. Belgiasta en budjetoi kovin montaa pistettä, vaikka heiltäkään ei ole mahdotonta viedä pisteitä. Meillä on pelaajia, jotka kykenevät ratkaisemaan myös Belgiaa vastaan. Venäjä on kuitenkin lähtökohtaisesti voitettava.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja