Suomalainen puolustajalupaus muisteli päivää, jolloin hän nollasi Erling Braut Haalandin – tavoitteena seurata norjalaistähteä Eurooppaan: ”Keskusteluja on käyty”

Valtteri Vesiaho koki kaksi vuotta sitten äärimmäisen suuren pettymyksen. Suomen poikamaajoukkue mureni loppuhetkillä Norjaa vastaan EM-kisojen lohkovaiheessa. Vesiaho onnistui kuitenkin tehtävässä, mihin moni muu puolustaja ei enää viime aikoina ole kyennyt: hän pysäytti Erling Braut Haalandin.

19. heinäkuuta 2018 Minihuuhkajat hävisivät Norjalle 2–3-lukemin alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa. Suomen poikamaajoukkue johti kamppailua aina pelin viimeisille minuuteille saakka, kunnes norjalaiset murskasivat kisaisäntien sydämet Seinäjoen OmaSP Stadionilla.

– 85 minuuttia me pelasimme hyvin. Se miten siinä pelissä sitten lopulta kävi, se kyllä vihastuttaa, Vesiaho muisteli MTV Urheilun haastattelussa.

Norjan teinilupaus Erling Braut Haaland ei kuitenkaan onnistunut maalinteossa, kun tiukkaa merkkaustyötä tehneen Vesiahon katse poltti hänen niskaansa läpi 90-minuuttisen ottelun. Moldea edustanut Haaland ei tehnyt koko turnauksessa kuin yhden maalin.

– Onneksi ei tehnyt maalia meitä vastaan. Hänet oli leimattu jo silloin huippulupaukseksi, mutta ei hän siinä hetkessä tuntunut mitenkään erityisen kovalta kaverilta, Vesiaho kuvaili Seinäjoella nähtyä Haalandia.

– Täytyy kuitenkin antaa kunnioitusta siitä, miten hän on saanut läpimurtonsa aikaan sen jälkeen.

Tällä hetkellä Haaland on kiistatta Euroopan kuumin keskushyökkääjä. 19-vuotias maalikone teki läpimurtonsa RB Salzburgissa tämän kauden alkupuoliskolla, kun hän takoi 16 täysosumaa 14 otteluun Itävallan pääsarjassa. Sen lisäksi hän taituroi kahdeksan maalia kuuteen Mestarien liiga -otteluun tykitettyään hattutempun Jere Urosen edustamaa Genkiä vastaan.

Euroopan suurimpien seurojen kiinnostuksen herättänyt Haaland siirtyi tammikuussa Borussia Dortmundiin, missä maalitahti on pysynyt aivan yhtä kovana. Kahdesti Norjan A-maajoukkueessa pelannut hyökkääjä ehti tehdä häikäisevät 16 maalia 18 peliin ennen kauden päättymistä.

– En kyllä osannut odottaa sitä, vaikka vaikeahan se on alle 19-vuotiaasta muutenkaan sanoa. Hänestä voi tulla maailman paras hyökkääjä. Kaikki merkit viittaavat ainakin siihen, Vesiaho ylisti.

Seinäjoella ja Vaasassa nähtiin kesällä 2018 myös monta lupaavaa suomalaispelaajaa. Vesiahon mielestä Minihuuhkajien silloisesta ryhmästä pisimmälle voi yltää Norjaakin vastaan maalannut Saku Ylätupa.

20-vuotias espoolaislaituri pelaa tällä hetkellä Ruotsin pääsarjaa AIK:n riveissä, missä vastuuta on tullut kiitettävästi. Sitä ennen hän vietti noin puolitoista vuotta Ajaxin akatemiassa.

– Jos joku siitä porukasta pitäisi valita, se olisi varmaan Saku, Vesiaho nimesi.

– En usko sen olleen sattumaa, että Saku pääsi aikoinaan Ajaxiin. Silloin täytyy olla jo todella hyvä pelaaja. AIK:n nuori joukkue on hänelle iso näytön paikka. Toivon, että hän pystyy ottamaan myös seuraavan askeleen eteenpäin.

Myös Vesiaho tähtää ulkomaille

Vesiaho, 21, pelaa tällä hetkellä Ykköstä FC KTP:n riveissä. Helsingissä syntynyt puolustajalupaus teki Veikkausliiga-debyyttinsä HJK:n paidassa kaudella 2018, jonka jälkeen hän ajelehti TPS:n kautta Kotkaan.

Vesiahon taival HJK:ssa ei päättynyt positiivissa merkeissä, minkä takia nuori toppari on nauttinut uudesta ympäristöstään KTP:n riveissä.

– Viimeinen vuosi HJK:ssa oli vaikea ja olen vain pyrkinyt unohtamaan kaiken. Nyt tarkoituksena olisi saada itseluottamus takaisin ja päästä nauttimaan taas jalkapallosta, Vesiaho raotti. 

Vesiaholla on vyöllään 18 ottelua Veikkausliigassa ja 22 peliä Ykkösessä. Hänen unelmansa olisi pelata jonain päivänä Euroopassa, niin kuin Ylätupa ja Haaland.

– Tällä hetkellä pelaan KTP:ssä ja aion antaa kaikkeni tälle seuralle. Totta kai siirto ulkomaille on aina tavoitteena, enkä voi sulkea sitä pois. Joitain keskusteluja on käyty, mutta ei mitään sen suurempaa, Vesiaho avasi.

– Ulkomaille siirtyminen olisi tietysti askel oikeaan suuntaan. Sinne päästäksesi sinun on kuitenkin oltava todella hyvä pelaaja. Se on ollut pienestä pojasta lähtien minun unelmani, mutta en halua pitää minkäänlaista kiirettä. Asian suhteen ei pidä hätiköidä.

Vesiaho on ollut mukana Pikkuhuuhkajien harjoitusleirillä, mutta virallisia otteluita ei alle 21-vuotiaiden kanssa ole vielä kertynyt. Siirto ulkomaille voisi varmasti parantaa mahdollisuuksia maajoukkuepaluun kanssa.

– Olen itse sitä mieltä, että sinun on pelattava joko Veikkausliigassa tai ulkomailla päästäksesi siihen joukkueeseen. Ymmärrän sen täysin, enkä ota siitä mitään stressiä tällä hetkellä. Jos olet tarpeeksi hyvä pelaaja, niin kyllä sinä sinne lopulta pääset.

– Ne EM-kisapelit kesällä 2018 olivat urani kohokohta. Kotimaan stadionit olivat täynnä ja kentällä sai pelata Euroopan huippuja vastaan. Se osoitti, että hyvällä joukkuepelillä myös Suomi voi haastaa kenet vain, Vesiaho päätti.

Lue myös:

    Uusimmat