Suomalaisjohtoisessa tutkimuksessa tehtiin löydös, joka voi suojata punkkien levittämältä taudilta
Helsingin yliopiston johtaman tutkimuksen löydös voi tulevaisuudessa parantaa punkkien levittämän borrelioosin hoitoennustetta.
Helsingin, Stanfordin ja Harvardin yliopistojen sekä MIT:n tutkimuksessa tehtiin löydös, joka voi tulevaisuudessa helpottaa borrelioositartuntojen ehkäisyä ja hoitoa.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää mahdollisia biologisia tekijöitä, jotka altistavat ihmisiä punkkien levittämälle tartuntataudille.
Tutkimus osoitti, että SCGB1D2-geeni tuottaa iholle ja hikeen erittyvää sekretoglobiiniproteiinia, joka hillitsee borrelioosibakteerien kasvua. Toisaalta geenin heikommin toimivan muodon havaittiin lisäävän borrelioosin riskiä.
– Sekretoglobiinit ovat eritettäviä proteiineja, joita tyypillisesti esiintyy hengitysteissä, iholla ja eritteissä. Muut saman geeniperheen jäsenet vaikuttavat esimerkiksi hengitystieinfektioihin, mutta tästä 1D2-jäsenestä emme tienneet aiemmin juuri mitään, tutkimuksen johtaja Hanna Ollila Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutista FIMMistä, kertoo tutkimustiedotteessa.
– Kyseessä on mahdollisesti aiemmin tuntematon puolustusmekanismi borrelioosia vastaan. On jännittävää, että sen yhteys borrelioosiin on huomattavasti vahvempi kuin perinteisen immuniteetin säätelijöillä, kuten HLA-geeneillä.
Uusia borrelioosin hoito- ja ehkäisytapoja jo lähitulevaisuudessa?
Tutkijat arvioivat, että havainto sekretoglobiiniproteiinin borrrelioosibakteerin kasvua hillitsevästä vaikutuksesta voisi auttaa kehittämään uusia hoito- ja ehkäisykeinoja borrelioosiin jo lähitulevaisuudessa.
Seuraavaksi tutkijat selvittävät laajemmin borrelioosin riskitekijöitä sekä sekretoglobiinien merkitystä immuunipuolustuksessa.
– Emme tiedä tarkasti, miten proteiini estää borrelioosibakteerien kasvua, mutta toivomme, että voimme hyödyntää proteiinia lääkekehityksessä ja mahdollisesti joko estää borrelioosin kehittymistä tai hoitaa infektioita, jotka eivät reagoi antibiootteihin, toteaa tutkimuksen toteuttanut tutkijatohtori Satu Strausz tutkimustiedotteessa.
Lue myös: Ei helpotusta punkkipiinaan – tulevaisuuden vaarana uusia tauteja tartuttavat hybridipunkit
Geenin huonommin toimiva muoto lisäsi borrelioosiriskiä reilusti
Tutkimus toteutettiin vertaamalla yli 25 000 borrelioosin saaneen ihmisen perimää niiden ihmisten perimään, joilla ei koskaan ollut diagnosoitu borrelioosia.
Tutkimusaineisto kerättiin suomalaisen FinnGen-tutkimuksen ja Viron biopankin aineistoista, kerrotaan tutkimustiedotteessa.
Tutkijat havaitsivat, että SCGB1D2-geenin huonommin toimiva geenimuoto lisäsi borrelioosiriskiä väestötasolla noin kahdellakymmenellä prosentilla niin Suomessa kuin Virossakin.
Vaikutusta minkään muun infektion tai sairauden riskiin sen sijaan ei nähty.
Hanna Ollila muistuttaa, ettei tutkimustulos kerro yksittäisen ihmisen tautiriskistä, vaan auttaa tutkijoita ymmärtämään biologisia reittejä ja löytämään uusia tautimekanismeja.
– Proteiini on mielenkiintoinen, koska se vaikuttaa vain borrelioosiriskiin. Löydös voi mahdollistaa varautumisen siihen, jos ilmaston lämmetessä punkkien määrä lisääntyy ja borrelioosi yleistyy, kertoo tutkimuksessa mukana ollut evoluutiobiologi, akatemiatutkija Tuomas Aivelo tutkimustiedotteessa.
Tutkimusta on rahoittanut Instrumentariumin tiedesäätiö, Suomen Lääketieteen säätiö ja Suomen Akatemia sekä seuraavat ulkomaiset säätiöt: Fairbairn Family Foundation, the Younger Family, the Bay Area Lyme Foundation.
Lähteet:Helsingin yliopisto, nature communications
Uusimmat
-
02:01
Kaksi yliopistoa Suomesta ylsi maailmaan yliopistojen 200 parhaan listalle – Pohjoismaiden paras sijalla 49
-
00:01
Kirja: Krista Pärmäkoski paljastaa rajut oireensa: ”Olin varma, että olin tullut hulluksi”
-
23:56
Maksuhäiriöisiä tuhansia enemmän kuin vuosi sitten: "Lakimuutos ei ole onnistunut"
-
23:51
Turun puukottajan aikeena oli puukottaa mahdollisimman monta, kunnes oli "alkanut tuntua liian pahalta" – motiivina viha
-
23:47
Syyria: Israel iski Damaskokseen, useita kuollut, myös naisia ja lapsia – MTV seuraa
-
23:35
Attendo-pomo valtavista vähennysaikeista: "Moni tuntee oikeutetusti vihaa" – karmea tieto vanhusten hoivajonosta
-
22:56
11-vuotias tyttö kadonnut Helsingissä, poliisi julkaisi kuvan
-
22:53
Tältä Milton-hurrikaani näyttää avaruudesta – Floridan asukkaille vakava viesti: "Jos jäätte taloonne, siitä tulee arkkunne"
-
22:37
Asiantuntija: Isku Nordeaan ei ole tietomurto vaan "julkisivun töhrintää" – silti poikkeuksellista
-
22:16
Merivartiosto evakuoi rahtialukselta kahdeksan metriä pudonneen ihmisen Selkämerellä
-
22:10
Tappara toipui komeasti shokkialusta – taululle lopulta tyrmäävät lukemat
-
21:47
Mies latasi Onlyfansiin videon yhdynnästä 16-vuotiaan kanssa, videota ei poistettu 1,5 vuoteen – 20 vuoden vankeus uhkaa
-
21:45
Ensitreffit-Anna ja Taina syyllistävät aviomiehiä turvattomuudestaan – vodcast: "Tekosyitä"
-
21:24
Törkeää piittaamattomuutta: Autoilija ei jalankulkijasta paljoa välittänyt
-
21:04
Netanjahu: Israel tappanut Hizbollahin uuden johtajan ja hänen seuraajansakin – video näyttää väitetyn iskun
-
21:00
Hienot huvilat – tässä on kuudes Suomen kaunein koti -finalisti
-
20:57
SM-liigan tähtihyökkääjä ylistää vuolaasti hurjavireistä joukkuetoveriaan – "Pelaa väärässä sarjassa"
-
20:57
Vaatevoro vaihtoi vanhat kenkänsäkin uusiin, toinen yritti viedä yli tonnilla kosmetiikkaa: Molemmilla sama sovituskoppikikka
-
20:30
Huippukokki Tomi Björck sai Australian kansalaisuuden: "Paras paikka maailmassa"
-
20:26
Huuhkajien merkittävin ongelma tapetilla – näin kommentoi tulikuuma kärkimies: "Siinä pitää parantaa"
-
Lataa lisää