Suomalaisjohtoisessa tutkimuksessa tehtiin löydös, joka voi suojata punkkien levittämältä taudilta

Jos punkki puree, tarkkaile näitä oireita 0:46
KATSO MYÖS: Jos punkki puree, tarkkaile näitä oireita.

Helsingin yliopiston johtaman tutkimuksen löydös voi tulevaisuudessa parantaa punkkien levittämän borrelioosin hoitoennustetta. 

Helsingin, Stanfordin ja Harvardin yliopistojen sekä MIT:n tutkimuksessa tehtiin löydös, joka voi tulevaisuudessa helpottaa borrelioositartuntojen ehkäisyä ja hoitoa.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää mahdollisia biologisia tekijöitä, jotka altistavat ihmisiä punkkien levittämälle tartuntataudille.

Tutkimus osoitti, että SCGB1D2-geeni tuottaa iholle ja hikeen erittyvää sekretoglobiiniproteiinia, joka hillitsee borrelioosibakteerien kasvua. Toisaalta geenin heikommin toimivan muodon havaittiin lisäävän borrelioosin riskiä.

– Sekretoglobiinit ovat eritettäviä proteiineja, joita tyypillisesti esiintyy hengitysteissä, iholla ja eritteissä. Muut saman geeniperheen jäsenet vaikuttavat esimerkiksi hengitystieinfektioihin, mutta tästä 1D2-jäsenestä emme tienneet aiemmin juuri mitään, tutkimuksen johtaja Hanna Ollila Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutista FIMMistä, kertoo tutkimustiedotteessa.

– Kyseessä on mahdollisesti aiemmin tuntematon puolustusmekanismi borrelioosia vastaan. On jännittävää, että sen yhteys borrelioosiin on huomattavasti vahvempi kuin perinteisen immuniteetin säätelijöillä, kuten HLA-geeneillä.

Uusia borrelioosin hoito- ja ehkäisytapoja jo lähitulevaisuudessa?

Tutkijat arvioivat, että havainto sekretoglobiiniproteiinin borrrelioosibakteerin kasvua hillitsevästä vaikutuksesta voisi auttaa kehittämään uusia hoito- ja ehkäisykeinoja borrelioosiin jo lähitulevaisuudessa.

Seuraavaksi tutkijat selvittävät laajemmin borrelioosin riskitekijöitä sekä sekretoglobiinien merkitystä immuunipuolustuksessa.

– Emme tiedä tarkasti, miten proteiini estää borrelioosibakteerien kasvua, mutta toivomme, että voimme hyödyntää proteiinia lääkekehityksessä ja mahdollisesti joko estää borrelioosin kehittymistä tai hoitaa infektioita, jotka eivät reagoi antibiootteihin, toteaa tutkimuksen toteuttanut tutkijatohtori Satu Strausz tutkimustiedotteessa.

Geenin huonommin toimiva muoto lisäsi borrelioosiriskiä reilusti

Tutkimus toteutettiin vertaamalla yli 25 000 borrelioosin saaneen ihmisen perimää niiden ihmisten perimään, joilla ei koskaan ollut diagnosoitu borrelioosia.

Tutkimusaineisto kerättiin suomalaisen FinnGen-tutkimuksen ja Viron biopankin aineistoista, kerrotaan tutkimustiedotteessa.

Tutkijat havaitsivat, että SCGB1D2-geenin huonommin toimiva geenimuoto lisäsi borrelioosiriskiä väestötasolla noin kahdellakymmenellä prosentilla niin Suomessa kuin Virossakin.

Vaikutusta minkään muun infektion tai sairauden riskiin sen sijaan ei nähty.

Hanna Ollila muistuttaa, ettei tutkimustulos kerro yksittäisen ihmisen tautiriskistä, vaan auttaa tutkijoita ymmärtämään biologisia reittejä ja löytämään uusia tautimekanismeja.

– Proteiini on mielenkiintoinen, koska se vaikuttaa vain borrelioosiriskiin. Löydös voi mahdollistaa varautumisen siihen, jos ilmaston lämmetessä punkkien määrä lisääntyy ja borrelioosi yleistyy, kertoo tutkimuksessa mukana ollut evoluutiobiologi, akatemiatutkija Tuomas Aivelo tutkimustiedotteessa.

Tutkimusta on rahoittanut Instrumentariumin tiedesäätiö, Suomen Lääketieteen säätiö ja Suomen Akatemia sekä seuraavat ulkomaiset säätiöt: Fairbairn Family Foundation, the Younger Family, the Bay Area Lyme Foundation.

Lue myös:

    Uusimmat