Borrelioosirokote voi olla pian mahdollinen – bakteerin ovelat suojautumiskeinot saatetaan pystyä kääntämään sitä vastaan

Suomalaisdokumentti kuvaa borrelioosiin sairastuneiden taistelua hoidon löytämiseksi 2:09
Katso nyös: Suomalaisdokumentti kuvaa borrelioosiin sairastuneiden taistelua hoidon löytämiseksi

Suomalaistutkijat ovat tehneet tekivät merkittävän havainnon borreliabakteerista. Sen myötä rokote borrelioosia vastaan saattaa olla askeleen aiempaa lähempänä.

Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden mekanismin, jolla punkkien levittämät borreliabakteerit väistävät ihmisten immuunipuolustusta. 

Borreliabakteeri aiheuttaa borrelioosia, jonka tyypillinen oire on rengasmainen ihottuma punkin puremakohdan ympärillä.

Borreliabakteeri kykenee verhoutumaan proteiiniin

Ihmisen immuunipuolustukseen kuuluu niin sanottu komplementti, joka on yli 20 proteiinin muodostama järjestelmä. 

Infektion vaikutuksena aktivoituva proteiini aktivoi järjestelmässä seuraavan proteiinin, joka aktivoi sitä seuraavan proteiinin ja niin edelleen. 

Seurauksena on ketjureaktio, jolla on merkitystä sekä bakteeri- että virusinfektioiden torjunnassa.

Komplementti tuhoaa taudinaiheuttajia muun muassa ”puhkomalla niihin reikiä ja auttamalla muita immuunipuolustuksen osia”, Helsingin yliopiston tiedotteessa kerrotaan.

Borreliabakteerin huomattiin kohdistavan toimensa nimenomaan komplementtia vastaan.

– Borreliabakteereiden merkittävimpiä taudinaiheuttamismekanismeja on niiden kyky väistää komplementtijärjestelmää sitomalla pintaansa ihmisen omaa komplementin säätelijää, H-tekijäksi nimettyä proteiinia, Taru Meri Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta selvittää tiedotteessa.

– Tekijä H:n päärooli on suojella ihmisen soluja ja rakenteita. Borrelioille on kehittynyt useita proteiineja, joihin H-tekijä sitoutuu.

Borreliabakteeri kykenee siis verhoutumaan proteiiniin, jonka tehtävä on suojella. Tutkimuksessa analysoitiin etenkin yhtä borreliaproteiinia, jonka tieteellinen nimi on FhbA. Tulos oli selvä: H-tekijän sitoutuminen FhbA:han borrelian pinnalla suojelee bakteeria ihmisen immuunipuolustukselta.

"Löydöksemme avaavat täysin uusia mahdollisuuksia"

Tutkijat myös analysoivat yli sadan eri Borrelia -lajin genomit ja havaitsivat, että kaikilla toisintokuumetta aiheuttavilla Borrelia -lajeilla sekä ainakin yhdellä borrelioosia aiheuttavalla bakteerilla on hyvin samankaltainen FhbA-proteiini.

Nyt kun bakteerin keinot ovat selvinneet, ne saatetaan pystyä kääntämään sitä vastaan.

– Löydöksemme avaavat täysin uusia mahdollisuuksia esimerkiksi rokotteen tai lääkehoidon avulla estää borreliabakteereita väistämästä ihmisen immuunipuolustusta, Konstantin Kogan Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutista iloitsee .

Lisää tutkimusta kuitenkin tarvitaan ennen kuin uusia borrelioosilääkkeitä voidaan kehittää. Borrelioosia vastaan ei ole vielä rokotetta markkinoilla, vaikka sellaista on yritetty valmistaa. Niin kutsuttu ”punkkirokote” tepsii vain puutiaisaivokuumetta vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat