Suomalaisjohtaja haluaa meillekin 80-tuntiset työviikot – näistä syistä ehdotus on paitsi vaarallinen, myös isku tärkeälle talousalalle

"Tavoitteet pitää saavuttaa, muuten omatunto kärsii"– MTV keräsi työelämän stressitekijät ja näin asiantuntijat vastaavat 6:04
Katso myös: Mikä työelämässä stressaa ja huolettaa? MTV keräsi ihmisten huolia työelämästä, näin asiantuntijat vastasivat niihin.

"Minä teen koko ajan yli 80-tuntista viikkoa, ja minulla ei ole neljään vuoteen ollut kesälomaa." Näin julistaa Huawein tietoturvajohtaja Mika Lauhde Kauppalehden jutussa. Hänen mielestään Suomen tulisi heti siirtyä seitsemänpäiväiseen työviikkoon, jotta saisimme USA:n ja Kiinan kiinni tuottavuudessa.

Lauhteen lausunto perustuu hänen omakohtaisiin kokemuksiinsa. Tutkimukset eivät tue hänen väitteitään. Päinvastoin.

WHO totesi toukokuussa maailmanlaajuisen tutkimuksensa perusteella, että pitkät työpäivät tappavat satojatuhansia ihmisiä vuosittain. Maailman terveysjärjestön mukaan yli 55 tunnin työviikon tekeminen on vakava terveysriski. Aiheesta uutisoi muun muassa uutistoimisto Reuters.

Esimerkiksi Journal of the American Heart Association -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että pitkiä työpäiviä painavat miehet sairastuivat sydäninfarktiin tai rasituskipuun neljänneksen todennäköisemmin kuin muut.

Suomessa meillä on valtava huoli siitä, kuka tekee työt, kun väestö vanhenee ja syntyvyys on heikkoa. Tällaisessa tilanteessa ei liene järkevää altistaa arvokasta tietotyötä tekeviä vakaville sairauksille ja jopa ennenaikaiselle kuolemalle.

Kesälomalla on merkitystä hyvinvoinnille ja mielenterveydelle. Duodecim- lehden artikkelissa todetaan kesäloman hyötyjä Kesäloman ja muun vapaa-ajan psyykkiset terveysvaikutukset, mutta myös todetaan, että kesäloman lisäksi ihminen tarvitsee taukoja pitkin vuotta. 80-tuntinen työviikko ei siis taida olla hyvä idea.

Matkailu tarvitsee lomailijoita

Ihmisten kesälomailulla on myös suotuisia taloudellisia vaikutuksia, esimerkiksi lentomatkustamiseen. Suomalaiset kuluttavat lomallaan pankkien tekemien arvioiden mukaan noin 900-1 400 euroa rahaa kotitaloutta kohden.

Koronakurimuksen jälkeen yhteiskunnan avautuessa tälle vuodelle odotetaan erityistä kulutuspiikkiä. Suomessa on taannoin keskusteltu kesälomakauden pidentämisestä, jotta matkailuala saisi lisää tuloja.

Aivotutkijat ovat todenneet, että aivomme eivät kestä pitkäkestoista stressiä, ja että itse asiassa kahdeksan tuntiakin laadukasta aivotyötä päivässä on utopistinen tavoite.

Ei ihan vielä peruta lomia, sillä se ei lisää suomalaisten tuottavuutta. Jos tuntuu, että työstä irtaantuminen ja lomailu on vaikeaa, apua voi saada vaikkapa näiltä tunnetuilta johtajilta tai Työterveyslaitoksen ohjeista.

Lue myös:

    Uusimmat