Huawein tietoturvajohtajan radikaali ehdotus Kauppalehdessä: Suomessakin pitäisi siirtyä 80-tuntiseen työviikkoon

"Tavoitteet pitää saavuttaa, muuten omatunto kärsii"– MTV keräsi työelämän stressitekijät ja näin asiantuntijat vastaavat 6:04
Mikä työelämässä stressaa ja huolettaa? MTV keräsi ihmisten huolia työelämästä, näin asiantuntijat vastasivat niihin.

Huawein tietoturvajohtaja Mika Lauhteen mukaan Suomi voisi kiriä kuilun kiinni Yhdysvaltoihin ja Kiinaan, jos töitä paiskottaisiin rutkasti nykyistä enemmän, kirjoittaa Kauppalehti.

Tietoturvajohtaja Mika Lauhde haluaisi radikaalin uudistuksen Suomen työelämään. Hän uskoo, että se parantaisi kilpailukykyämme.

– 37,5 tuntia viikossa, pekkaspäivät, viisi viikkoa lomaa, ja kaikkea muutakin. Ja sitten meillä on pääministeri, joka sanoo, että me voisimme siirtyä nelipäiväiseen työviikkoon. Olen huolissani. Huaweilla on turha valittaa, että minä haluaisin neljän viikon kesäloman. Kukaan ei uskalla ottaa esille tämmöistä, Lauhde sanoo Kauppalehden haastattelussa.

40 tuntia viikossa, 8 tuntia päivässä

Suomen nykyisen työaikalain yleissäännön mukaan säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. 

Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan, kun verrataan säännöllistä viikkotyöaikaa päätyössä, suomalaiset palkansaajat tekevät hieman pidempää työviikkoa kuin eurooppalaiset keskimäärin (vertailu vuodelta 2018).

Tuolloin suomalaisen palkansaajan keskimääräinen säännöllinen viikkotyöaika päätyössä oli 36,4 tuntia, kun EU-maiden keskiarvo oli 36,1 ja euromaiden 35,4. 

Pitkät työviikot terveysriski

Lauhde sanoo Kauppalehdelle tekevänsä itsekin 80-tuntisia työviikkoja ja olleensa ilman kesälomaa neljä vuotta.

Pitkät työviikot ovat kuuluvat joidenkin maiden työkulttuuriin, mutta niillä on tutkitusti myös hyvin epäsuotuisia kansanterveydellisiä vaikutuksia, Reuters kirjoittaa.

Maailman terveysjärjestö julkaisi vastikään yhdessä Maailman työjärjestön kanssa tutkimuksen, jonka mukaan pitkät työviikot tappavat satojatuhansia ihmisiä vuosittain.

– Yli 55-tuntiset työviikot ovat todellinen terveysriski, Maailman terveysjärjestön ympäristö- ja terveysjohtaja Maria Neira toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat